Pistorius hűtlen volt, és gyakran hordott magánál fegyvert

Pénteken a tegnapi tanú, Johan Stipp meghallgatásával kezdődött a tárgyalás, és beidézték Pistorius előző barátnőjét is, aki elmesélte, hogyan lőtt ki a sportoló a kocsi napfénytetőjén, hogyan üvöltött egy rendőrrel, és azt állította, Pistorius megcsalta őt.

Pistorius az ötödik tárgyalási napon
Pistorius az ötödik tárgyalási napon
Mike Hutchings / Reuters
Az ötödik tárgyalási napon ismét Johan Stipp ült a tanúk padján. A férfi nem szolgált sok újdonsággal, azt ismételte el, amit már tegnap is elmondott. Oscar Pistorius védőügyvédje, Barry Roux a lövésekről és a sikolyokról faggatta a radiológusként dolgozó férfit, az események pontos sorrendjére volt kíváncsi, mert szerinte a tanú korábban tett vallomásai közt ellentmondás van. Azt akarta bebizonyítani, hogy Stipp nem mindenre emlékszik pontosan, arra ment ki a játék, hogy kiderüljön, a férfi nem tudja rekonstruálni, mikor, mit tett. Stipp azonban szinte ugyanazt mondta el, mint tegnap.

Kiderült, hogy február 21-én este Pistorius házánál tesztet végeztek, megkértek egy nőt, hogy sikítson akkorát, amekkorát csak bír. Az ügyvéd megkérdezte a tanútól, mit hallott 21-én, mire ő azt felelte, hangokat hallott, egy férfi hangját. Roux szerint ilyen távolságból nem lehet megmondani, hogy női vagy férfi sikolyt hallott-e a tanú.

A vád nem sokat teketóriázott, nem húzta az időt Stipp faggatózásával, helyi idő szerint nem sokkal 9 óra után jött a következő tanú, Samantha Taylor, a paralimpikon volt barátnője. A nő elmondta, hogy 2010-ben, egy rögbimeccsen találkozott először a futóval, akkor Facebookon felvette az ismerősei közé, majd 2011-ben, 17 évesen kezdett járni vele. Azt állította, a futó szinte mindig magánál hordta fegyverét, melyet éjszaka az éjjeli szekrényen vagy a protézisei mellett tartott.
Arról is beszélt, hogy ha Pistorius kiabál vagy sikít, az nem úgy hangzik, mint amikor egy nő sikít, ebben egészen biztos, mert hallotta néhányszor sikítani a férfit.

Taylor beszélt az ominózus incidensről, amikor a paralimpikon kilőtt autója napfénytetőjén. Mint mondta, 2012 szeptemberében hárman ültek a kocsiban: Pistorius, a futó barátja, Darren Fresco elöl, Samantha Taylor pedig hátul. A lövés előtt gyorshajtásért megállította őket egy rendőr. Megkérte Pistoriust, hogy szálljon ki. A férfi az ülésen hagyta a pisztolyt. A rendőr kibiztosította a fegyvert, és kihullottak belőle a golyók. Taylor szerint Pistorius nagyon dühös lett. Miután elengedték őket, a két férfi azon viccelődött, hogy bele kéne lőni egy közlekedési lámpába. "Két perccel később láttam, hogy Oscar előveszi a pisztolyát és kilő a napfénytetőn. Nagyon hangos volt. Mind a ketten nevettek" - idézi a Reuters Taylort.

A nő felidézett egy olyan esetet is, amikor valami nekiütődött a fürdőszoba ablakának, Pistorius felébresztette őt, majd fegyverrrel ment ki a szobából, hogy utánanézzen, mi történt.

Psitorius védőügyvédje a kapcsolatukról faggatta a hölgyet, aki elmesélte, kétszer is szakítottak, de újrakezdték. Mikor azt kérdezte tőle, hogy érezte magát, mikor végleg vége lett a kapcsolatnak, Taylor elsírta magát. Arra a kérdésre, miért lett vége köztük, azt válaszolta: "Megcsalt Reeva Steenkamppel". Ezt Pistorius ügyvédje e-mailekkel akarta cáfolni, mondván, mikor Steenkamppel kezdett randizni a futó, már nem voltak együtt Taylorral. A nő könnyekben tört ki, és azt mondta, azért lett vége köztük, mert a férfi megcsalta.

A mai nap utolsó tanúja a Silverwoods Estate (ahol Pistorius is lakik) biztonsági őre , Pieter Baba. A férfi elmondta, többen is felhívták, hogy lövések dördültek el a környéken, köztük Johan Stipp is. Utóbbi azt mondta, Pistorius háza felől hallotta a hangokat, úgyhogy Baba odahajtott. Útközben felhívta Pistoriust, aki sírt, de azt mondta, minden rendben, majd néhány perc múlva Pistorius visszahívta, de nem szólt bele a telefonba, csak zokogott. Mikor odaért, állítása szerint égett a villany a vádlott lakásában, de ő nem ment be. A menedzser, Johan Stander utasította Babát, hogy hívja a rendőrséget és a mentőket.

Az ügyvéd, Roux kérdésére Baba a pontos időpontokat megadva ismertette, milyen telefonokat bonyolított le, és beszélt a telepen használt nyomkövető rendszerről is, majd azt mondta, nem érzi túl jól magát, így a bíróság úgy döntött, hétfőn folytatják a megallgatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.