galéria megtekintése

Szikárabb motorok és kormányművészek

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 12. számában
jelent meg.


Boros Jenő
Népszabadság

Ausztráliában rajtol új motorokkal és nagy bizonytalansággal a világbajnoki mezőny.

Azt már tudjuk a tesztekről, hogy másképp szólnak az új motorok, de azt még nem, hogyan mennek versenyen, a hét végén ez is kiderül: rajtol a Forma–1. Az ausztráliai Melbourn Albert parkjában most nemcsak szezonnyitó futam lesz, hanem egy új korszak kezdete is, hiszen csak a tavalyinál kisebb motorokkal szabad versenyezni. A turbósok valamivel gyengébbek, ám jóval takarékosabbak, legalábbis annak kell lenniük, mert a cél, hogy az F–1 közelebb kerüljön az utcai autók világához...

A 2014-es autók hajtáslánca
A 2014-es autók hajtáslánca

Ebben a műfajban az egyik legtitkosabb adat a teljesítmény, így megint csak a szakértői becslésekre lehet hagyatkozni: a tavalyi motorok 800 lóerősek voltak, az ideiek névlegesen 600 lóerősek. Ehhez jön még az időszakos dopping, vagyis az ERS: az új hibrid energia-visszanyelő rendszer a turbófeltöltő hőenergiáját és fékezéskor a mozgási energiát hasznosítja. Ezzel kigyorsításkor, előzéskor némi erőtöbblettel, egészen pontosan 161 lóerőnyi pluszteljesítménnyel gazdálkodhat a pilóta, igaz, körönként csak 33 másodpercig.

 

Már ha bírják a motorok, mert a téli teszteken Canossát járt a világbajnok csapat, mert nem pörögtek jól autói, pontosabban motorjai. Volt olyan nap, amikor egyetlen kört sem ment Vettel a rakoncátlankodó új turbós hajtómű miatt. Hiába kért haladékot a beszállító Renault és a Red Bull, a vetélytársak megvétózták a határidőmódosítást. Miért is adtak volna előnyt a legnagyobb vetélytársnak, amikor az ő motorjaik jól vizsgáztak a Jerezben és Bahreinben tartott teszteken?

A Red Bull szenvedett a Renault-turbókkal
A Red Bull szenvedett a Renault-turbókkal

Szóval szenvedett a világbajnok csapat, pedig motorszállítója éppen az a Renault, amelyiknek bőséges világbajnoki tapasztalata van a nyolcvanas évek turbós korszakából, hiszen akkor ennél kisebb, igaz, erősebb motorokkal tarolt: az 1,5 literesek teljesítménye 1250 lóerős volt. Pont emiatt tiltották be a repülőkhöz illő hajtóműveket.

A tavalyi 3,5 literes atmoszferikus vagy szívó motor helyett az új formula 1,6 literes, V6-os turbófeltöltésű motort és nyolcfokozatú félautomata sebességváltókat engedélyez. A több elemből álló új hajtáslánc miatt az autók és versenyzők együttes minimális súlya 642 kilogrammról 691-re emelkedik. A motorok maximális fordulatszáma percenként 15 ezer lehet, az autók a rajt és leintése között legfeljebb 100 kilogrammnyi üzemanyagot fogyaszthatnak, vagyis a tavalyinál 50 kilogrammal kevesebből kell gazdálkodnia a pilótának.

Egy versenyszezonban autónként a hajtáslánc hat fő eleméből legfeljebb öt használható. Tíz rajthelyes büntetést kap az a pilóta, aki autójának ez nem elég, vagyis bármelyikből ötnél többet kell cserélni. Ráadásul a büntetés a következő futamra tolódhat, ha az aktuális futamon már nem sorolható hátrább a rajtrácson az autó.

A teszteken jól mentek a Mercedes-motorok
A teszteken jól mentek a Mercedes-motorok

Változott az autók fazonja is: az első vezetőszárny szélessége 1800 milliméterről 1650-re csökkent, az autók orrkúpjának vége pedig a korábbi 550 milliméter helyett legfeljebb 185 milliméterre lehet a talajtól, így a 2014-es kocsik eleje olyan, mintha egy rúd állna ki az orr-részből, dupla orrával pedig a mezőny legbizarrabbja lett a Lotus. Betiltották a hátsó vezetőszárny alsó keresztelemének a használatát, és tovább korlátozták a kipufogócső elhelyezését, ezzel is megakadályozva, hogy a forró gázokat leszorító erő termelésére használják.

A 2013-as szezon 19 futamán 5791 versenykilométert tettek meg az autók, ami a mezőny 1,512 milliárd eurós költségvetését figyelembe véve kilométerenként 26 109,48 eurót, a világbajnok Red Bull csapatnál például 39 716,01 euró/km-t jelentett. Egy versenyautó 3200 alkatrészből áll, nagyjából százezer órába telik a tervezése és 200 ezer munkaórába a legyártása.

Visszatér a Honda

Jövőre ismét beszáll a Forma–1-be a korábbi japán világbajnok, igaz, egyelőre csak motorbeszállítóként: a Honda a McLarennel kötött szerződés értelmében váltja a Mercedest, mely jelenleg a névadó csapat mellett a Force Indiát és a Williamst is ellátja. Renault-motor hajtja a Red Bull, a Lotus, a Toro Rosso és a Caterham autóit, a névadó mellett Ferrarit használ még a Sauber és a Marussia.

Dupla pont, választható rajtszám

Minden pilóta a tavalyi eredmény sorrendjében választhatott rajtszámot 2 és 99 között, az előző évi világbajnok minden szezon előtt dönthet, hogy saját választott állandó rajtszámát vagy az 1-est használja-e.

Az új sportszabályzat szerint a pályán elkövetett vétségekért büntetőpontokat kaphatnak a pilóták, akiket egy futamról el is tilthatnak, ha egy éven belül tizenkettőt összeszednek.

A szezonzáró nagydíjon a hagyományosan kiosztott egységek kétszeresét kapják a befutók, vagyis a győztes 25 helyett 50-et, ezzel is megpróbálják a szezon végére tolni a bajnoki küzdelmet. Megszületett a poletrófea: a FIA díját a legtöbb első rajthelyet begyűjtő pilóta kapja. A korábbi 11 helyett autónként 12 gumiszett jár minden versenyhétvégére, hét elsődleges és öt opciós keverék. Az egyik elsődleges keverék csak a pénteki első szabadedzés harminc percén használható, ezzel ösztönözve a csapatokat a nagyobb aktivitásra és tesztpilótáik kipróbálására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.