galéria megtekintése

Indiaiban utazik a szír sztárséf

0 komment

Puskás Anikó

A felújított Klotild-palota épületében lévő ötcsillagos Buddha-Bar Hotel az ázsiai-csendes-óceáni partvidék konyhájának ételeit kínálja, az étlapot pedig március 15-e és 21-e között újdelhi testvéréttermük inspirálta autentikus indiai fogásokkal bővítik.

A szír származású, ám évek óta Magyarországon élő sztárszakács, Osama Kutaini készíti el az étterem indiai hetének menüsorát.

Kutaini keze alól olyan ételremekek kerülnek majd ki, mint például a pikáns sárgabarackos csatni, az egyszerre roppanós és a benne lévő sajtnak köszönhetően mégis lágy köményes naan kenyér, a klasszikus tandoori bárányborda biryani rizzsel megbolondítva vagy éppen a fűszeres indiai chai crème brûlée.

A vacsora előétele nem is lehetne más, mint a chutney (csatni), amely Indiából indult hódító útjára.

 

Ez a zöldségekből vagy gyümölcsökből készülő szósz állagában a lekvárhoz hasonlít, ízkaraktere a felhasznált fűszerektől függ. Lehet édes, sós vagy akár csípős, sajtok, sültek mellé fogyasztják, de legfinomabb talán papadummal (ropogós indiai lepény) vagy naannal (klasszikus indiai kenyér).

Osama Kutaini chutney-válogatásában olyan különlegességek szerepelnek, mint a mentás-zöldalmás vagy a sárgabarackos-borsos chutney.

A bártender különleges koktélt kevert  Schumy Csaba / Fotó

A bártender különleges koktélt kevert Schumy Csaba / Fotó

A főételek között természetesen helyet kapott az egyik legelterjedtebb indiai étel, a csirke tikka, amelyet csicseriborsóból és sárgaborsóból készült dahllal, vagyis hántolt és felezett hüvelyesekből készült fűszeres főzelékkel kínálnak.

Ugyancsak nem meglepő a menüsorban a hamisítatlan tandoori bárányborda, amit az indiai ételek rajongóinak nem kell bemutatni.

Azoknak viszont, akik elveszettnek érzik magunkat a sokszínű és változatos indiai konyha birodalmában, elmondjuk, ehhez a klasszikus indiai fogáshoz a húst joghurtból, citromból és számos fűszer keverékéből - köztük kömény, gyömbér, koriander, kurkuma, pirospaprika, Cayenne-bors és zúzott fokhagyma - készült öntettel pácolják, majd ezután grillezik.

A Buddha-Bar Hotel indiai hetének tandoori báránya mellé biryani rizs lesz köretként, aminek perzsa neve arra utal, hogy az étel finoman pörkölt.

A főfogások egyik legkülönlegesebbjének talán a rák masala (a szó keveréket jelent) ígérkezik ropogós salátával, de a frissítő ízvilágú, mentás-zöldalmás csatnival kínált bundázott zöldségek is megelőznek minden várakozást.

Indiai chai crème brûlée Schumy Csaba / Fotó

Indiai chai crème brûlée Schumy Csaba / Fotó

A menüsort egy igazán finom, krémes desszert zárja, a fűszeres indiai chai crème brûlée-t kardamomhabbal, eperrel, kivivel és szivacspiskótával szervírozzák.

Az indiai hétnek saját koktélja is lesz. Vereby-Csethe Marcell bártender Mistique kreációját az ezerarcú ország hangulata és ízvilága ihlette. A hűsítő ital alapját a testes indiai Amrut whiskey képezi, amelyhez koriandert, mentát, köményt és feketeborsot, valamint lime-ot és mangót adnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.