galéria megtekintése

Tusk: A menekülthullám túl nagy ahhoz, hogy ne állítsuk meg

53 komment

NOL
NOL

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke 18 hónapra őrizetbe venné az Unióba érkező migránsokat, mert szerinte „a menekültek és migránsok alapos átvilágítása több időbe telik, mint egy egyperces ujjlenyomatvétel”.

Az Európai Tanács elnöke szerdán este hat európai lapnak, köztük a brit Guardiannek adott interjújában élesen bírálta Angela Merkel német kancellár „nyitott ajtók” politikáját, veszélyesnek nyilvánítva azt.

Noha nem nevezte meg nyíltan, arról beszélt, hogy „néhány európai vezető” szerint ez a menekülthullám túl nagy ahhoz, hogy megállítsák. „Én azonban úgy vélem, azt kellene mondanunk, hogy ez a menekülthullám túl nagy ahhoz, hogy ne állítsuk meg” - fogalmazott Tusk, aki szerint az európai vezetőknek meg kellene változtatniuk a véleményüket, amelyeket ő kifejezetten veszélyesnek tart.

„Minden tagország kész lesz több szolidaritást vállalni, ha azt érzik, hogy Európa, mint egész, kész hatékonyabban megvédeni a külső határait” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez azt jelenti, hogy csökkenteni tudják a menekültek számát, mert ez most a legnagyobb félelem Európában.

 

Tusk arról is beszélt, hogy az európai kormányfők között nem voltak többségben azok, akik a kötelező kvótarendszert támogatták volna. Angela Merkel november 25-én a Bundestagban tartott beszédében is a nyitott ajtók politikáját védelmezte, és hangsúlyozta, elszigetelődéssel nem lehet megoldani a problémát. 

Ahogy arról beszámoltunk, szeptemberben a brüsszeli EU-csúcson az Unió vezető politikusai megállapodtak abban hogy két rendkívüli művelet során 160 ezer menekültet osztanak szét kötelező kvóták alapján. November végén arról született megállapodás, hogy közvetlenül Törökországból és a Közel-Keletről helyezzenek át menekülteket az EU-ba, önkéntes tagállami vállalások szerint. Ugyanakkor Tusk szerint egy állandósított menekült-elosztáshoz nincs meg a többség az EU-ban, „és nemcsak a közép-kelet-európai országok miatt, hanem sok más ország miatt sem. (...) Több ország szkeptikus az állandó és kötelező mechanizmussal szemben, és meg tudom érteni, miért” – mondta a politikus, hozzátéve, ez a vita most nem csak a politikusok, az intellektuális elit vagy elemzők között zajlik, hanem elsősorban az emberek között. „Érezni lehet a félelmet, ezek az érzések ott vannak az utcákon. Európa kapacitásáról van most szó. Senki, még Németország sem áll kész ennyi ember befogadására”.

Az Európai Tanács elnöke arról is beszélt, hogy „az csak egy mítosz”, hogy a menekültek többsége Szíriából érkezik, akik az országot sújtó polgárháború elől menekülnek, és azt mondta, hogy a migránsok kétharmada nem szokványos menekült, akiket vissza kellene küldeni.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet e heti jelentése szerint a Törökországból a görög szigeteken át az EU-ba érkezők 64 százaléka, a 608 ezer emberből 388 ezer szíriai volt 2015-ben - emlékeztet a Guardian. Tusk ugyanakkor arról beszélt, hogy csupán a menekültáradat 28-30 százaléka szíriai, „70 százalékuk nem szokványos menekült, akikkel szemben hatékonyabb ellenőrzésekre van szükség”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.