galéria megtekintése

Felrobbantották az orosz utasszállítót – Moszkva megtorlást ígér

11 komment

NOL

Ötvenmillió dolláros nyomravezetői díjat ajánlott fel az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat azoknak, akik információval segítenek kézre keríteni az október utolsó napján lezuhant orosz utasszállító repülőgép ellen elkövetett terrorakció tetteseit. Immár biztos ugyanis, hogy pokolgép pusztította el a Sínai-félsziget fölött a Kogalimavia orosz légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó utasszállító repülőgépét, a fedélzetén 224 emberrel.

Az Airbus A321-esen házi készítésű bomba lépett működésbe, amelynek robbanóereje a szakértők szerint egy kilogramm trotilénak felelt meg. A gép így már a levegőben darabjaira esett, ezért szóródtak szét nagy területen a roncsai – tájékoztatta Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A hétfő éjszakai, kremlbeli értekezleten a titkosszolgálati vezető azt mondta, hogy az utasok személyes tárgyain, a csomagokon és a lezuhant repülőgép darabjain külföldi gyártmányú robbanószer nyomait észlelték.

Putyin, aki hétfő délután még türelemre intette a katasztrófa okai felől érdeklődő újságírókat, most megtorlást ígért a gép pusztulásáért felelős terroristáknak. „Nem töröljük le a könnyet a lelkünkről és a szívünkről. Az örökre ott marad. Ám ez nem akadályozhatja meg, hogy megtaláljuk és megbüntessük a bűnözőket...

Mindenütt keresni fogjuk őket, bárhol bujkálnak is. A Föld bármely pontján megtaláljuk és megbüntetjük őket"

 

– idézte az államfő szavait a Newsru.com orosz hírportál.

A szíriai orosz légi csapásoknak nemcsak folytatódniuk kell, hanem fokozni is kell őket – jelentette ki Putyin, aki egyben értésre adta, hogy ehhez külföldi támogatásra is számítanak.

Orosz katonai szakértő vizsgálja a lezuhant gép maradványait
MOHAMMED ABED / Reuters

Azokra az emberekre kell támaszkodni, akik osztják az orosz kül-, biztonság- és terrorizmusellenes politika alapját jelentő erkölcsi értékeket – hangoztatta, és arra kérte a külügyminisztériumot, hogy keresse fel Oroszország partnereit, mert „ebben a munkában, így a bűnösök felkutatásában és megbüntetésében, számítunk minden barátunkra".

Moszkva az ENSZ Alapokmányának 51., az államokat az önvédelemre feljogosító cikkelye alapján fog cselekedni – hangoztatta Putyin, és a titkosszolgálatokat arra utasította, hogy minden erejükkel erre a munkára koncentráljanak.

Oroszország jó ideig nem volt hajlandó elismerni, amit Nyugaton hírszerzési információk alapján már nem sokkal a katasztrófa után szinte biztosra vettek: merénylet pusztította el a Kogalimavia repülőgépét. Ugyanakkor a hatóságok leállították a légi forgalmat Egyiptom felé, és Putyin már korábban is utalt arra, hogy Moszkvában szintén valószínűnek tartják a terrorakciót. Négy nappal a tragédia után, az áldozatok hozzátartozóinak szóló részvétüzenetében kijelentette: „Oroszországot nem lehet megrettenteni".

A terrorakciót az Iszlám Állam (IS) Sínai-félszigeten működő szárnya vállalta magára. Az orosz elnök most nem nevezte meg a dzsihadista terrorszervezetet, de a szíriai légi csapások megerősítésére vonatkozó kijelentése azt jelzi, hogy az IS-t tartja felelősnek a történtekért.

Letartóztatások Egyiptomban

Az egyiptomi hatóságok őrizetbe vették a Sarm es-Sejk-i repülőtér két alkalmazottját, mert segíthettek a terroristáknak az orosz gépet megsemmisítő bomba elhelyezésében. A reptéri biztonsági szolgálattól származó értesülése alapján a Reuters arról számolt be, hogy összesen 17 embert állítottak elő, és közülük ketten lettek gyanúsítottak. A kairói hatóságok ugyanakkor hivatalosan még nem ismerték el, hogy terrorcselekmény történt október 31-én.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.