galéria megtekintése

Putyin a szíriai diktátorral pacsizott, aki nagyon hálás a felkelők szétbombázásáért

11 komment

NOL

Moszkvában mondott köszönetet a szíriai orosz beavatkozásért az arab ország elnöke, Bassár el-Aszad. A keddi vizitje, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott megbeszélése meglepetést keltett, előre ugyanis nem jelentették be, híre csak szerda reggel került nyilvánosságra.

Aszad a szíriai polgárháború 2011-es kitörése óta először látogatott külföldre, és az, hogy útja éppen Moszkvába vezetett, demonstrálja: Oroszország az arab állam első számú szövetségesévé lépett elő.

Bassár al-Aszad szíriai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kézfogása a Kremlben: több mint mosolydiplomácia
Bassár al-Aszad szíriai és Vlagyimir Putyin orosz elnök kézfogása a Kremlben: több mint mosolydiplomácia
Alexei Druzhinin / REUTERS/RIA Novosti/Kremlin

Másrészt arra is utal a váratlan vizit, hogy – három héttel a kormányerőket támogató és az ellenfeleit sújtó orosz légicsapások megkezdése után – a szíriai államfő magabiztosabbnak érzi magát. Egyes kommentárok szerint még a viselkedése is erre utalt.

 

A megbeszélés tartalmáról nem közöltek részleteket, feltételezhető azonban, hogy a szíriai válság politikai megoldásának esélyeiről volt szó. Sőt könnyen lehet, hogy Aszad személyes sorsa is téma volt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei ugyanis a jelenlegi elnök nélkül képzelik el Szíria jövőjét, legfeljebb egy viszonylag rövid átmeneti időszakban hajlandóak szerepet szánni neki.

Putyin lép, a NATO meg csak nézi

Alaposan meglepte a NATO-t Oroszország masszív katonai beavatkozása a szíriai háborúba. Az atlanti szövetség egyelőre nem találja a megfelelő választ: a nemzetközi koalícióba nem küldenek egységeket, de azért próbálnak valamicske erőt mutatni Moszkvának. Dési András jelenti Brüsszelből: >>>

Moszkva viszont a törvényes damaszkuszi hatalom képviselőjeként tekint rá. Igaz, Dmitrij Medvegyev kormányfő jelezte:

nem Aszad személyéhez, hanem ahhoz ragaszkodnak, hogy „civilizált hatalom”, és ne az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet irányítsa az országot.

A moszkvai találkozó alighanem egyfajta felkészülés is volt arra a megbeszélésre, amelyet hétfőn John Kerry amerikai külügyminiszter harangozott be, mondván: még a héten tárgyalni készül a szíriai helyzetről az orosz, a török, a szaúd-arábiai és a jordániai vezetés képviselőivel.

A hivatalos tájékoztatás azonban csak az udvarias nyilatkozatokra tér ki.

Fotó: Alexei Druzhinin / REUTERS/RIA Novosti/Kremlin

Aszad például közölte: elsősorban az orosz politikai lépések akadályozták meg, hogy egy sokkal súlyosabb forgatókönyv valósuljon meg Szíriában. Azt is hangsúlyozta, hogy a politikai rendezés elképzelhetetlen a terrorizmus leküzdése nélkül, hiszen ellenkező esetben a nép nem tudja kifejezni az ország politikai jövőjével kapcsolatos óhaját.

Vélemények az orosz nyomulásról

A Szerk.: Medvemód – La Fontaine-nél, Ivan Krilovnál és Benedek Eleknél is megtalálható a medve esete az ő kertész barátjával, akinek homlokára szállt egy légy. >>>

Eörsi Mátyás: Az USA a hibás – Ma már tudjuk, hogy a Szovjetunió összeomlása elkerülhetetlen volt, de abban a legtöbb magyar egyetért: cseppet sem mindegy, hogy az összecsuklásra 25 évvel előbb vagy később kerül sor. >>>

Miklós Gábor: Putyin, a proxy – Az utóbbi évtizedek háborúi bizonyítják: a legkorszerűbb légierő sem tudja megsemmisíteni a gerilla-hadviselést folytatókat. >>>

Putyin is a krízis politikai megoldásának fontosságát hangsúlyozta, és kijelentette, hogy Moszkva kész ebben a folyamatban is aktívan részt venni. Szavai szerint jó néhány éve a szíriai nép „gyakorlatilag egyedül” száll szembe a nemzetközi terrorizmussal, súlyos veszteségeket szenved, de az utóbbi időben komoly sikereket is elért ebben a harcban.

Fotó: Alexei Druzhinin / REUTERS/RIA Novosti/Kremlin

Putyin arra is kitért, hogy a terrorizmus Oroszországot is nyugtalanítja, hiszen Szíriában legkevesebb négyezer, a volt Szovjetunióból érkezett fegyveres harcol a hadsereg ellen, és nem engedhetik meg, hogy „miután harci tapasztalatokat szereztek és ideológiai kezelésen estek át”, visszatérjenek Oroszország területére.  

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.