galéria megtekintése

Feltételeket szabtak Putyinnak

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 03. számában
jelent meg.

Hírösszefoglalónk
Népszabadság

Nem hozott áttörést a kelet-ukrajnai válság rendezése érdekében tartott párizsi csúcsértekezlet. A „normandiai négyek” hangsúlyozták, hogy továbbra is mindent megtesznek a februári minszki csúcstalálkozón tető alá hozott egyezségek betartása érdekében.

A szíriai válság nyomta rá bélyegét a párizsi csúcsértekezletre, amelyen Francois Hollande francia államfő, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő, valamint Angela Merkel német kancellár próbált valamilyen megoldást találni a kelet-ukrajnai válságra.

– A kelet-ukrajnai „háborúnak” akkor lesz vége, amikor Ukrajna utolsó darabja is felszabadul – mondta a párizsi találkozót követő sajtótájékoztatón Petro Porosenko, aki a pénteki tárgyalást illetően „óvatos optimizmust” emlegetett.

Tanácstalan tanácskozás. Merkel, Putyin, Porosenko és Hollande Párizsban
Tanácstalan tanácskozás. Merkel, Putyin, Porosenko és Hollande Párizsban
Mikhail Palinchak / Reuters/Ukrainian Presidential Press Service

 

A Kreml szóvivője ennél hűvösebben nyilatkozott, s csupán annyit jegyzett meg, hogy „minden fél elkötelezett a rendezést illetően”. Francois Hollande hangsúlyozta, hogy a minszki tűzszünetet többnyire tiszteletben tartják a felek, ám figyelmeztetett, hogy donyecki és luganszki választásokat Ukrajna keleti részén 2015 után kell megtartani, hogy „vitathatatlan” legyen a voksolás.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy a nyugati országok a szíriai rendezés érdekében sem tesznek engedményeket Oroszországnak Kelet-Ukrajna kapcsán. „A két dolog között nincs összefüggés. Ukrajna jogosan várja el, hogy tiszteletben tartsák területi integritását” – idézi a Reuters hírügynökség a német kancellárt.

A háború dúlta térségben szeptembertől hivatalosan tűzszünet van érvényben, a harcok azonban nem csitulnak.

A párizsi fórum jó másfél órás késéssel kezdődött, mert a Szíriával kapcsolatos kétoldalú tárgyalások alaposan elhúzódtak. Hollande és Putyin találkozója meglehetősen fagyos légkörben zajlott, mindkét ország légi csapásokat hajt végre Szíriában.

Hírügynökségek szerint Hollande közölte Putyinnal: Franciaország három feltétel teljesülése esetén hajlandó együttműködni Oroszországgal.

1. a szíriai katonai akciók kizárólag az Iszlám Államot és az al-Kaidát célozhatják.

2. be kell fejezni a vegyi fegyverek bevetését,

3. olyan politikai átmenetre van szükség, amelynek végén Bassár el-Aszad elnök távozik a hatalomból.

Oroszország azonban – ahogy azt Putyin az ENSZ-közgyűlésen is kifejtette – úgy gondolja: Aszad támogatása szükséges, ő képviseli a legitim hatalmat Szíriában, nélküle nem lehet legyőzni az Iszlám Államot sem.

Óránként csapnak oda az oroszok

Folyamatosan bombázott szíriai célpontokat pénteken az orosz légierő. A nyugat-szíriai Latakia közeli bázisról felszállt vadászbombázók 24 óra alatt 18 bevetést hajtottak végre, s közben megsemmisítették az Iszlám Állam (IS) parancsnoki pontját és híradóközpontját Aleppó tartományban. Az orosz védelmi minisztérium kizárólag az IS elleni támadásokról tett említést, ám a dzsihadista szervezet elleni, amerikai vezetésű koalícióban részt vevő országok közös közleményt adtak ki a szerintük civil áldozatokat is követelő orosz légi csapások miatt. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.