galéria megtekintése

Oroszország elkezdett bombázni Szíriában

14 komment

NOL

Oroszország légicsapásokat mért Szíriában Bassár el-Aszad elnök ellenfeleire. Moszkvában azt állítják, hogy a szunnita szélsőséges terrorszervezet, az Iszlám Állam a célpont, de ezt a helyszíni jelentések és az amerikaiak is cáfolják, és a nap végére még az oroszok is elbizonytalanodtak. Eddig 27 halott van, köztük öt nő és hat gyerek.

A légicsapásokat a nyugat-szíriai Homszban hajtották végre. A hadműveletről Oroszország előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat is, egy amerikai védelmi tisztviselő a BBC-vel azt közölte, egy orosz tisztségviselő ma reggel a Szíriával, Irakkal és Iránnal közösen fenntartott bagdadi hírszerző irodáján keresztül tájékoztatta az amerikai nagykövetséget arról, hogy az orosz légierő megkezdi az Iszlám Állam (IS) elleni misszióját Szíriában. Az oroszok kérték, hogy az amerikai vadászgépek kerüljék el a szíriai légteret.

Négy ilyen Szu-34-es orosz vadászbombázó is Szíriában állomásozik
Négy ilyen Szu–34-es orosz vadászbombázó is Szíriában állomásozik
Denis Sinyakov / Reuters

Azt, hogy az oroszok előre szóltak, később az amerikai külügyminisztérium részéről John Kirby szóvivő is megerősítette, de a Reuters értesülései szerint Moszkva mindössze a légitámadások megkezdése előtt egy órával értesítette Washingtont a légicsapásokról. Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő a hírügynökségnek azt mondta, hogy ez az előzetes értesítés nem volt részletes, még azt sem tartalmazta, hogy hány légitámadásra kerülhet sor, és hány gépet vetnek be. (Az oroszok figyelmeztették Izraelt is, a franciáknak viszont – akik benne vannak az IS-ellenes koalícióban, és nemrég támadták a terrorszervezet szíriai állásait – nem szóltak előre a légicsapásokról.) Konsztantin Koszacsjov, az orosz parlament nemzetközi kapcsolatokért felelős felsőházi bizottságának az elnöke később bejelentette, hogy ha úgy alakul, az orosz vadászgépek Szírián kívülre is követni fogják a mozgó célpontokat.

 

Az Egyesült Államok vezette IS-ellenes koalíció hivatalosan azt közölte, hogy továbbra is végrehajtja tervezett küldetéseit Szíriában és Irakban. Kirby leszögezte, hogy az orosz katonai beavatkozás nem fog változtatni az amerikai vezetésű IS-ellenes koalíció stratégiáján.

Oroszország Bassár el-Aszad szír elnök hivatalos felkérésére indította el a hadműveletet. A moszkvai védelmi minisztérium megerősítette, hogy Oroszország hadműveleteket kezdett Szíriában, de az egyelőre nem világos, hogy milyen vadászgépekkel hajtják végre a légicsapásokat, és az sem, hogy a vadászgépeket orosz vagy szíriai pilóták vezetik-e. Közleményében Igor Konsekov vezérőrnagy csak annyit állít, hogy Vlagyimir Putyin elnök döntésével összhangban az orosz vadászgépek az Iszlám Államot támadják.

Ezt a helyszíni jelentések cáfolják. Egy homszi emberi jogi aktivista, Bebarsz al-Telavi a Telegraphnak Skype-on azt mondta, kedden felderítő gépek repültek el a város felett, de ezek a part felől érkeztek, és nem kelet vagy Hama város felől, ahol a damaszkuszi rezsim bázisai vannak. Ilyen vadászgépeket korábban még nem láttunk – állította az aktivista. Szerinte amíg a rezsim az elmúlt egy hét alatt jellemzően Homsz tartomány keleti felére mért csapásokat, amelyet az IS tart a kezében, ma a tartomány nyugati és északi részén voltak a célpontok, ahol a szunnita szélsőségesek nincsenek jelen.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR) nevű ellenzéki szervezet közlése szerint a Homszot érő orosz légicsapásokban al-Rasztan és Tabiszah városban, illetve egy al-Zafraneh nevű faluban eddig 27 ember vesztette életét, köztük öt nő és hat gyerek. Az áldozatok száma még nőhet, mert sokan az épületromok alatt rekedtek. Al-Rasztan, Tabiszah és al-Zafraneh is Homsz északi részén fekszik.

Az AFP francia hírügynökség részleteket is közöl a szerdai légicsapások helyszíneiről. Eszerint Homszon kívül Hama tartományban al-Lataminah és Kafr Zita várost, Latakiában pedig Ghmamot és Deir Hanát érte támadás.

A YouTube-ra már több videó is felkerült, amely állítólag az orosz vadászgépek megjelenését és – mint a lenti – a bombázásuk hatásait mutatja.

Az amerikaiak és szövetségeseik távolmaradását kérő felszólítás ellenére egyébként az oroszok voltak azok, akiknek a vadászgépei szerdán látványosan kerülték azokat a területeket, amelyek felett az amerikaiak és a szövetségeseik szállnak. „Nem hülyék” – nyilatkozta erről a CNN-nek egy amerikai tisztségviselő.

Az orosz parlament felsőháza szerdán szavazta meg, hogy Moszkva légicsapásokat indítson az Iszlám Állam ellen, miután az ország az elmúlt hetekben fokozatosan növelte haderejét a polgárháború sújtotta Szíriában. Az orosz alakulatok azonban eddig nem az IS-t támadták, hanem a kormányellenes csoportokat, amelyek az amerikaiaktól kaptak kiképzést.

Putyin kedden az novo-ogarjovói elnöki rezidencián azorosz nemzetbiztonsági tanács ülésén. Összhang
Putyin kedden az novo-ogarjovói elnöki rezidencián az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén. Összhang
RIA Novosti / Reuters

Egy amerikai tisztségviselő – írja a Reuters – korábban ugyanezzel vádolta meg az oroszokat, azt állítva, hogy a szerdai légicsapásokat a Dzsais al-Fatah nevú iszlamista szövetség és egy Tadzsamu al-Izza nevű csoport állásaira mérték. A Dzsais al-Fatah nemrég kezdte el kinőni magát meghatározó erővé az Aszad elleni polgárháborúban, a Tadzsamu al-Izza pedig a damaszkuszi rezsim mainstream ellenzékéhez tartozó fegyveres erőhöz, a Szabad Szíriai Hadsereghez lojális alakulat. Utóbbi egy videóban azt állítja, hogy a főhadiszállását érte támadás.

Egy sajtótájékoztatón Josh Earnest fehér házi szóvivő kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az oroszok láthatólag nem az IS, hanem a többi Aszad-ellenes ellenzéki szervezet állásaira mérnek csapást. Earnest szerint az orosz katonai beavatkozás ettől függetlenül csak egy kétségbeesett kísérlet, hogy Moszkva megmentsen egy szövetséges országot, és nem a terrorizmus elleni fellépésről van szó. Este az orosz védelmi minisztérium a YouTube-on jelentkezett egy videóval, amely szerint az orosz vadászgépek az IS állásait támadták.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter – írja a Russia Today – az ENSZ Biztonsági Tanácsának az összehívását kezdeményezte egy döntésért olyan büntetőintézkedésekről, amellyel az Iszlám Államot sújtanák, és mindenki mást is, aki a szunnita szélsőséges terrorszervezetet támogatja. Az orosz külügyminiszter felhívta a figyelmet arra is, hogy az Iszlám Állam rendelkezik tömegpusztító fegyver előállításához szükséges anyagokkal.

Barack Obama amerikai elnök az ENSZ-közgyűlés előtt hétfőn még azt mondta, Aszad egy zsarnok, és távoznia kell a hatalomból a szíriai helyzet megoldásához. Az amerikaiak álláspontja azóta valamelyest enyhült, erre enged következtetni legalábbis, hogy John Kerry külügyminiszter kedden már arról beszélt, Washington hajlandó engedni, ha a damaszkuszi rezsim leállítja a piszkos fegyvernek számító hordóbombákkal indított támadásait a vele szemben álló erők ellen, Putyin – aki később egy kétoldalú csúcsra is összeült Obamával – a maga részéről világossá tette, hogy ragaszkodik Aszadhoz, az IS ellen viszont kész a harcra.

Kerry ehhez képest a Biztonsági Tanácsban ma úgy nyilatkozott, az Egyesült Államok kész az együttműködésre Oroszországgal és Iránnal is Szíria ügyében, de megismételte, Aszadnak távoznia kell, az IS-ellenes koalíció nem téveszti össze az IS elleni harcot Aszad támogatásával, és az IS mellett az al-Kaidához lojális an-Nuszra Front felszámolására is törekszik. Elmondása szerint az orosz légicsapásoktól függetlenül az IS-ellenes koalíció is bombáz Szíriában. A legutóbbi csapást – tette hozzá – egy órával ezelőtt (magyar idő szerint este negyed hétkor, órákkal az orosz bejelentés után) mérték a szunnita szélsőségesek egyik állására.

Ami az együttműködést illeti, Moszkva már egy határozattervezettel is előállt az együttműködésről. Erről Lavrov szerint a testületben a következő hónapban rendeznek vitát.

Bár az amerikaiak nincsenek elragadtatva az orosz légicsapásoktól, egy tekintélyes demokrata politikus, Dianne Feinstein szenátor, a hírszerzési bizottság volt elnöke szerint a szerepvállalásuknak még lehet pozitív fejleménye. „Oroszország és Irán jelentős tényező a politikai megoldásban. Az első lépés az Iszlám Állam felszámolása, azután a választások” – mondta Feinstein, hozzátéve, úgy véli, az Egyesült Államoknak együtt kell működnie Oroszországgal.

A Politico eközben azt írja, hogy éppen ma mondott le Evelyn Farkas, a Pentagon orosz kapcsolatokért felelős főosztályvezetője. Farkas hivatalához tartozott többek között az orosz Szíria- és Ukrajna-politikával kapcsolatos amerikai álláspont kialakítása. Az amerikai védelmi minisztériumban nem túl rózsás a hangulat. „Putyin köcsögjei lettünk” – hallotta a Daily Beast egyik újságírója, Nancy Youssef egy Pentagon-tisztségviselőtől. Bár Ash Carter amerikai védelmi miniszter a hét elején tárgyalt az orosz kollégájával, Szergej Sojguval egy esetleges együttműködésről, az oroszok tényleg csak egy órával azelőtt szóltak az amerikaiaknak, hogy elindították volna a légicsapásokat. Carter szerdán a maga sajtótájékoztatóján amatörizmussal vádolta meg az oroszokat. Elárulta azt is, „nem úgy tűnik”, hogy az oroszok IS-célpontokra csaptak le, de az ezt firtató kérdésekre nem adott határozott választ.

De este Moszkvában Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sem mondta meg egyértelműen, hogy az orosz vadászgépek valójában kinek – esetleg kiknek az állásaira mértek csapást. Peszkov egyrészt azt mondta, egyetlen szervezet sincs célkeresztben, amely nem terrorista, amikor viszont a Times újságírója, Tom Parfitt a Szabad Szíriai Hadsereg bombázásáról kérdezte, az orosz politikus két, minimális tájékozottságról sem árulkodó kérdéssel reagált: „Létezik az (a Szabad Szíriai Hadsereg – a szerk.) egyáltalán? Nem csatlakozott a többségük az Iszlám Államhoz?”

Isten egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de elégedett lehet, az orosz ortodox egyház legalábbis szerdai közleményben a „szent háború” jelzővel méltatta a katonai beavatkozást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.