galéria megtekintése

Nem lesz könnyű dolga a spanyol trónörökösnek


Inotai Edit
NOL

Hatodik lesz a Fülöpök sorjában, ha elfoglalja a spanyol trónt. Apja, János Károly maga mellett tartotta az 1981-es puccs idején, hogy tudja, mi egy uralkodó feladata. Nehezen lehetne még képzettebb és zárkózottabb Fülöp, aki akár már holnap Spanyolország új királya lehet.

A legjobban felkészült trónörökös Spanyolország történetében – így jellemezte Fülöp asztúriai herceget apja, I. János Károly egy tavalyi televíziós interjúban.

Fülöp és felesége egy színházi előadáson - most ők lesznek a főszereplők
Fülöp és felesége egy színházi előadáson - most ők lesznek a főszereplők
Eloy Alonso / Reuters

A 46 éves herceg – akit akár már holnap királlyá nevezhet ki a spanyol parlament – valóban példás nevelést kapott. Amikor megszületett, még az apja is csupán trónörökös volt, de tudatosan készítették fel a jövő szerepére.

 

Az ominózus katonai puccs alatt 1981 februárjában, mindössze 13 éves volt, de az apja maga mellett tartotta a legidegfeszítőbb pillanatokban is, amikor a katonaságot visszaparancsolta a laktanyákba. – Azt akartam, hogy lássa, hogyan kell egy királynak fellépnie – mondta erről később az uralkodó.

Királyi feladatkörben: Fülöp (háttal) tiszteleg
Királyi feladatkörben: Fülöp (háttal) tiszteleg
Marcelo Del Pozo / Reuters

Fülöp azonban egész más típus, mint az apja, aki rendszeresen ad interjúkat, közlékeny és kitűnő társasági ember. Jól kijött a jobboldallal és a baloldallal, kitűnően építette a monarchia intézményét három évtizedig – egészen az utóbbi néhány évig.

A trónörökös inkább csendes, soha nem ad interjút, vigyáz arra, nehogy olyan dolgokat mondjon, amiből később baj lehet. A csend és az egyedüllét határozta meg az életét, írta egy tavalyi portréjában róla az El País.

Tudatosan készült a feladatra. Spanyolország mindhárom fegyvernem katonai iskoláját kijárta, jogot és közgazdaságtant tanult a madridi egyetemen, majd nemzetközi kapcsolatokat a washingtoni Georgetown egyetemen. Az utóbbi időben egyre több feladatot vett át apjától, akinek megítélése romlott és az egészsége is megrendült.

A leendő királyi család
A leendő királyi család
Reuters

A külföldi utak egy részét már ő bonyolította le I. János Károly helyett. Felesége, Letizia televíziós újságírónő volt, két kislányuk van, az idősebb, Leonor örökölheti apja után a trónt, miután a spanyol parlament módosította a fiúörököst előnyben részesítő korábbi törvényt (Fülöp még a régi jogszabályból profitálva előzi be idősebb nővéreit).

A közvélemény-kutatások szerint népszerűsége az utóbbi években egyre nőtt, neki és édesanyjának, Zsófia királynénak a legjobb a megítélése a spanyol társadalomban.

VI. Fülöpnek nem lesz könnyű dolga. Bár anyja többször hangsúlyozta, hogy a fia fő életcélja az ország szolgálata, már ma estére tüntetést hívtak össze a republikánus szervezetek, amelyek most elérkezettnek látják az időt arra, hogy Spanyolországban egy második rendszerváltás is végbemenjen.

Ennek lényege pedig az lenne, hogy népszavazáson döntsön a társadalom arról, egyáltalán szükség van-e a monarchia intézményére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.