galéria megtekintése

Hejehuja a tisztelt házban

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.

0 komment

R. Hahn Veronika, LONDON
Népszabadság

A folytatódó recesszióról és gazdasági megszorításokról szóló cikkek közé rejtve derültséget okozott az olvasók körében a napokban nyilvánosságra hozott információ, amely szerint 2012–13-ban a brit alsóház 1,43 millió font, több mint 513 millió forint értékben szerzett be szeszes italokat.

A The Times napilapban nyilvánosságra hozott összeállítás szerint a legnagyobb népszerűségnek a „Ház” sauvignon blanc bora örvendhet, mert ebből rendelték meg a legnagyobb mennyiséget, majdnem ötvenezer flaskát.

Természetesen nagyon kelendőek a különböző sörfajták, de kedvelhetik a honatyák a House of Commons saját pezsgőmárkáját, illetve a házelnök, John Bercow nevét viselő whiskyt is. A terjedelmes itallap nem vallana szégyent egyetlen jobb étteremben vagy kocsmában sem. 

Azt a kutakodó sajtónak nem sikerült kiszednie a parlamenti vendéglátósokból, hogy egy-egy tételt mennyiért szereznek be. Ám éppen David Cameron kormányfő kérte két évvel ezelőtt tisztviselőitől, nyomják már felfelé a szeszes italok fogyasztói árát, hogy elvegyék ezzel a britek kedvét a túlzott szeszfogyasztástól.

 

A felhörpintett alkohol túlnyomó többségéért a 650 alsóházi képviselő, 760 főrend és 3000 asszisztensük, illetve a parlament 1800 egyéb dolgozója volt a „felelős”. Meg kell hagyni, hogy a teljes rendelés negyedét a képviselők hazaviszik, de azért a közös helyiségekben is összesen negyedmillió fontot perkáltak le alkoholtartalmú italokra. Az alkoholmentes sör iránt viszont csekély érdeklődés mutatkozott. A parlament egyébként évi ötmillió fonttal dotálja a ház étel- és italfogyasztását.

Néhány héttel ezelőtt a parlament egyik alelnökének, Nigel Evansnek az esete emlékeztette a közvéleményt arra, milyen mértékben vesztették el a mértéket egyes képviselők. A konzervatív politikus ellen feljelentés érkezett, azzal gyanúsították, hogy az elmúlt tíz évben megerőszakolt egy egyetemi hallgatót és szexuálisan molesztált hat más, többnyire fiatal férfit.

Nigel Evans megúszta a bírósági ügyet. Reuters

A nyíltan homoszexuális férfi társadalmi élete zömében parlamenti munkatársai és politikai aktivisták között zajlott. A közös italozások, dorbézolások során félreérthetett jeleket, gesztusokat, így heteroszexuális kollégákkal is kikezdett.

Evanst végül bűncselekmény hiányában felmentették, de politikai pályafutása és anyagi helyzete romokban hever. Erik Joyce skót munkáspárti képviselőnek szexuális kicsapongásai éppenséggel nem voltak. Neki a westminsteri parlamenthez tartozó Strangers Barban gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással 2012-ben.

Ebben a „fogadóban” politikusokon és munkatársaikon kívül általuk meghívott „egyszerű emberek” is megfordulhatnak. Joyce részegségében három tory honatyával verekedett össze. A történtek estéjén éppen kanadai vendégek, köztük az ottawai parlament elnöke is a szórakozóhelyen tartózkodtak, így az eset nemzetközi figyelmet is kapott.

A italozás annak ellenére folytatódik a kilencszáz éves hagyományokra visszatekintő Westminsterben, hogy Tony Blair kormányzása idején „családbarátabbá” tették a munkaidőt, megszüntetve az éjszakába, sőt hajnalba nyúló vitákat és szavazásokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.