galéria megtekintése

Vége a Basescu-évtizednek?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 02. számában
jelent meg.


Szőcs Levente, BUKAREST
Népszabadság

Az elnökválasztást megelőzően átszabja a romániai jobboldalt a gyenge EP-szereplésük. De Victor Ponta sem lehet felhőtlenül boldog - kerülni is látszik az őszi voksoláson a közvetlen megmérettetést.

Teljesen átszabja a romániai politikai palettát a jobboldal várakozáson aluli szereplése az európai választásokon. A választások végleges adatai szerint az összes jobboldali alakulat a mandátumok kevesebb mint felét szerezte meg, a harminckettőből tizenhármat.

Victor Ponta az eredmény ismeretében sem tudta eldönteni, induljon-e az elnökválasztáson
Bogdan Cristel / Reuters

Az őszi elnökválasztások felől nézve ennél is lényegesebb, hogy a liberálisok listájára a várt húsz százalék helyett kevesebb mint tizenöt százalék szavazott. A gyenge eredmények miatt Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke lemondott tisztségéről, és azonnali tárgyalásokat kezdeményezett a parlamenti ellenzék második legnagyobb erejével, az EP-választásokon 12 százalékos Demokrata Liberális Párttal (PDL).

 

A liberálisok távozó elnöke azt is közölte, hogy a PNL hat képviselője a következő ciklusban nem a liberális frakciót (ALDE) erősíti az Európai Parlamentben, hanem a jobbközép Európai Néppártét (EPP).

A döntés helyessége nehezen vitatható, amennyiben a PNL inkább tekinthető konzervatív, mint liberális pártnak, de az igenis kifogásolható, hogy az átülést nem a voksolás előtt jelentették be. A PDL és a PNL hosszabb távon a két párt fúzióját is tervezi.

Antonescu lemond
Antonescu lemond
Bogdan Cristel / Reuters

Antonescu hangsúlyozta: az összeolvadás nem jelenti azt, hogy a PNL lemondana „138 éves identitásáról”, a folyamatot azonban már nem ő vezényli le. A hétvégén bejelentette, hogy a párt vezetését a júniusi tisztújító kongresszusig átadja Klaus Johannis elnökhelyettesnek, Nagyszeben szász származású polgármesterének, mi több, az államelnök-jelöltségről is lemond.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) kapta a vasárnapi választáson leadott voksok 37,6 százalékát, és bár ezzel megszerezte a Romániának járó 32 EP-mandátum felét, Victor Ponta pártelnök-kormányfő mégsem maradéktalanul elégedett.

Ha 40 százalék fölött kaptak volna, akkor Ponta alighanem a választások után bejelentette volna indulását az őszi elnökválasztáson.

A felmérések szerint a miniszterelnök elvileg bárkivel szemben győzne, a 41 éves szociáldemokrata politikus mégis nyilvánvalóan húzódozik. Legutóbb ő maga javasolta pártjának a liberális Mircea Diaconu indítását. A népszerű színész, volt kulturális miniszter függetlenként megszerezte az érvényes voksok közel hét százalékát, így bejutott be az EP-be, miután összeférhetetlenségi problémái miatt pártja törölte a listájáról.

Feltételezhető, hogy neki sikerülne néhány százalékot „lecsípni” a liberális szavazótáborból. Ugyanez a számítás vezethette Pontát, amikor újfent meghívta a liberálisokat a kormányba, és javasolta az év elején felbomlott Szociálliberális Unió (USL) felélesztését.

Basescu már nem vonz, inkább taszít - Francois Lenoir / Reuters

A PSD jelöltje elvileg számíthat a szintén kormányzó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatására, de a magyar szavazókéra már kevésbé. A korábbi elnökválasztásokon az RMDSZ választóinak elenyésző hányada voksolt baloldali elnökjelöltre.

A jobboldali összefogáshoz csatlakozhat a Mihai Razvan Ungureanu vezette Polgári Erő párt (FC), amely az EP-választásokon nem lépte túl az ötszázalékos bejutási küszöböt, kimarad belőle viszont az eddig legbefolyásosabbnak tartott jobboldali politikus: Traian Basescu államfő.

Az elnök védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) jóval várakozáson alul teljesített a vasárnapi voksoláson, de a fő érv más. Az egykori Szociálliberális Unió Basescu-ellenes koalícióként jött létre, a PSD pedig úgy tálalja az elnökválasztást, mint a tíz éve tartó Basescu-rezsim lezárását.

A PNL és PDL vezetői attól tartanak, hogy ilyen körülmények között az államfő pártjának bevonása a szociáldemokraták kampánykommunikációját erősítené.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.