galéria megtekintése

Az egész szír légteret ellenőrizhetik az oroszok

0 komment

NOL

A török termékek importjának korlátozásával válaszolhat Moszkva arra a keddi légi incidensre, amelyben egy török F-16-os lelőtt egy orosz Szu-24-es vadászbombázót. Várhatóan elmarad a december közepére kedvezett orosz-török csúcstalálkozó is, a Szíriában állomásozó orosz egységeket pedig megerősítik.

Moszkva újabb elfogó vadászrepülőgépeket telepít Szíriába, miután a török légierő kedden lelőtte az arab országban állomásozó orosz alakulatok egyik Szu-24-es repülőgépét. A Kommerszant moszkvai napilap értesülése szerint a vezérkar további 10-12 géppel erősítené meg a Hmeimim bázison állomásozó egységeket, hogy a földi célpontokat támadó orosz vadászbombázókat légi harcra képes gépek kísérhessék.

Eddig ilyen biztonsági intézkedést nem tartottak szükségesnek, mert az orosz helyzetértékelés szerint a szíriai dzsihadistáknak és a kormányellenes lázadóknak nincsenek légvédelmi eszközeik, és az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet ellen az Egyesült Államok vezetésével harcoló koalíció repülőgépeitől nem számítottak támadásra.

Szu-24-es vadászbombázó száll fel a Hmeimim bázisról
Szu-24-es vadászbombázó száll fel a Hmeimim bázisról
Orosz Védelmi Minisztérium / MTI/EPA

 

Korszerű légvédelmi eszközöket is kapnak a szíriai orosz csapatok: Sz-400 típusú rakétarendszert telepítenek a bázisukra. Márpedig ez a fegyver – mint a CNN elemzője megállapította – gyakorlatilag

az egész szíriai légteret képes az ellenőrzése alá vonni.

Sőt hatósugara a Hmeimim bázisról Dél-Törökországra, Ciprusra és (Izraelt is beleértve) a Földközi-tenger keleti medencéjére is kiterjed. Vagyis, ha megfelelő mennyiséget telepítenek belőle,

Szíriába gyakorlatilag csak az oroszok hozzájárulásával lehet majd berepülni

– idézte az amerikai hírtévét a Newsru.com orosz internetes hírportál.

A szíriai légi csapások a keddi incidens ellenére is folytatódnak. Török jelentések szerint például szerdán a török határ közelében támadás ért egy húsz teherautóból álló konvojt. A beszámolók arról szólnak, hogy a járművek egy menekülttáborba vittek segélyt, és orosz gépek csaptak le rájuk, ám akad olyan értesülés is, amely szerint az akciót szíriai gépek hajtották végre.

A moszkvai török nagykövetségnél is volt incidens
A moszkvai török nagykövetségnél is volt incidens
Sergei Karpukhin / Reuters

Ott voltak a szíriai fegyveres erők tagjai akkor is, amikor kimentették a kedden lelőtt Szu-24-es kétfős legénységének életben maradt tagját. A navigátor, Konsztantyin Murahtyin százados, miután a katapultálást követően szerencsésen földet ért, a frontvonalon rejtőzött a lázadó fegyveresek elől.

Felkutatására három helikoptert küldtek, de közülük csak egy tudott leszállni a helyszínen. A 12 tagú mentőcsapat tűzharcba bocsátkozott a lázadókkal (egy orosz tengerészgyalogos meg is halt), és a szíriai különleges egységek is fedezték őket. Így a századost sikerült kihozni a tűzvonalból, és szerda hajnalra az orosz támaszpontra szállítani.

Sz-400-as rakéta kilövése egy hadgyakorlaton
Sz-400-as rakéta kilövése egy hadgyakorlaton
Reuters

A Szu-24-es megsemmisítése után Törökország igyekszik enyhíteni a feszültséget az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban. A CNN Turk tévécsatorna jelentése szerint az elmúlt napokban az orosz nagykövetség katonai attaséi hivatalának két munkatársát is bekérették a védelmi minisztériumba a történtek megvitatására. A törökök radarfelvételekkel és más adatokkal igyekeztek képet adni az incidensről, és hangoztatták: „készek bármilyen együttműködésre" moszkvai kollégáikkal.

Orosz részről azonban egyelőre újabb válaszintézkedések várhatóak. Ugyancsak a Kommerszant értesült úgy, hogy lemondták a december közepére, Szentpétervárra tervezett orosz-török kétoldalú csúcstalálkozót és gazdasági tárgyalásokat, és orosz részről kereskedelmi szankciókat hirdethetnek ki, korlátozhatják a török termékek importját. Sőt az orosz pravoszláv egyház külkapcsolatokért felelős vezetője, Ilarion Volokolamszki metropolita sem utazott el isztambuli munkalátogatására.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.