galéria megtekintése

„Ez már Németország. Most már biztonságban vagyok”

16 komment


F.G.
NOL

Önkéntesek és rendőrök fogadják a Kelet-Európa felől érkező menekülteket Németországban. A migránsokat vízzel, pékáruval, gyümölccsel és csokival kínálják, München polgármestere pedig árnyékot adó ernyőket is kihelyeztetett a menekülteket fogadó pályaudvar környékére.

„A peronra estünk, amikor kinyitották az ajtót” – meséli Ahmed, aki kedden érkezett a budapesti Keleti pályaudvartól közlekedő túlzsúfolt vonattal Münchenbe. A tizenkilenc éves fiatal megkönnyebbült, amikor a kéthetes, hosszú és veszélyes út után eljutott Németországba, de boldogsága nem lehetett felhőtlen, mert kiderült, bátyja, Hasszán nem fért fel a szerelvényre. A nagy tömegben szem elől tévesztette, így nem tehet mást, mint megvárja őt, és együtt folyamodnak majd menekültstátuszért Németországban.

Egy menekültcsalád száll le a müncheni pályaudvaron
Menekültcsalád száll le a vonatról a müncheni pályaudvaron
Michael Dalder / Reuters

„Nem szeretném, ha visszaküldenének a semmi közepére, egy befogadóállomásra, ahol nem tudnám megkeresni őt” – magyarázza Ahmed, akinek sikerült elkerülni a német rendőri ellenőrzést. A hatóságoknak akkora tömeget kell átvizsgálnia a pályaudvaron, hogy vannak, akiknek sikerül elrejtőzniük.

 

A szíriai fiatal azt reméli, hogy Magyarország újra vonatokat küld Münchenbe, ahogy tette azt hétfőn is, és így körülbelül 3700 menekültnek sikerült eljutnia Németországba. A jelenlegi állás szerint egyetlen vonat sem indulhat Nyugat-Európába a Keleti pályaudvarról, és csütörtökön a menekültek egy részét átverték, Bicskéig és Nagyszentjánosig vitték csak őket a különvonatokon.

Guardian azt írja, Ahmed és testvére fejenként ötven eurót fizettek ki az egyirányú vonatjegyért. Előtte ötszáz eurót akartak kiadni egy hasonló embercsempészútra, mint amilyenben 71 ember vesztette életét Ausztriában. Végül nem vállaltak a kockázatot, és mikor meghallották, hogy a Keletiből vonat indul Németország felé, ők is megindultak a tömeggel. Ahmed attól tart, hogy mivel Hasszán nem fért fel a szerelvényekre, egy embercsempészfurgonnal érkezhet Münchenbe, már ha túléli a hosszú utat.

Élelmiszerrel és vízzel várják a menekülteket

„Honnan jöttél?” – kérdezi az egyik fiatal rendőr az egyik menekült családot, akinek férfi tagja válaszol neki: „Szíriából”. A negyvenéves Alaa szállodai recepciósként dolgozott Dara városában, de a polgárháború és az Iszlám Állam miatt menekülniük kellett. A férfi kezében mindössze egy kis hátizsákot szorongat, abban van családja minden vagyona. Alaa feleségével és gyerekeivel egy lélekvesztőn érkezett Törökországból Görögországba.

A férfi elmesélte, hogy Macedóniában megverték, a magyar rendőrség pedig elvette a pénzét. Miután Alaa és felesége gyerekeikkel megérkeztek Münchenbe, a pályaudvar közelében egy regisztrációs ponthoz kísérték őket, ahol vizet és csokoládét kaptak az önkéntesektől, valamint babacsomagot, ami pelenkát, törlőkendőt és bébiételt tartalmazott.

A gyerekeket játékokkal és édességgel várták
A gyerekeket játékokkal és édességgel várták
Lukas Barth / Reuters

Angela Merkel német kancellár nemrég a menekültkrízis kapcsán azt mondta: „A németek alaposságukról híresek, de most rugalmasságra van szükség”. Merkel szavait sokan bírálták, de meghallgatásra találtattak az önkéntesek körében, akik tömkelegnyi adományt vittek a müncheni pályaudvarra. Volt, aki ötven kilométert utazott, hogy segítsen a menekülteken. Kedd délutánra annyi adomány érkezett, hogy a rendőrség felszólította az embereket, ne hozzanak többet.

A tűzoltóság megnyitotta a tűzcsapokat, hogy elegendő vizet biztosítsanak a Münchenbe érkezett migránsoknak, néhányan banánnal és csokival kínálták őket. Vannak olyanok is, akik a pályaudvar közelében spontán vásárolt gyümölccsel és pékáruval akarják segíteni a megfáradt menekülteket.

A Bayern edzőtáborát ajánlotta a menekülteknek

Szállással és egymillió euróval segíti a menekülteket a Bayern München futballklubja.  Közleményükben azt írják, hogy edzőtábort hoznak létre, ahol a menekültekkel érkező fiatalok futballozhatnak, de szállást, ellátást, valamint felszerelést is kapnak. Később németórákat is tartanak nekik.

A Bayern München egy jótékonysági mérkőzést is szervez, az abból befolyó 1 millió eurót is felajánlja a menekülteket segítő szervezeteknek, melyeket a müncheni városvezetéssel és a bajor tartományi kormánnyal közösen fognak kiválasztani.

Dieter Reiter, München polgármestere kedden ernyőket helyeztetett ki a pályaudvar közelében, hogy az ott várakozók árnyékba tudjanak bújni a tűző nap elől, szerdán pedig az esőtől védje őket. A menekülteket orvosok vizsgálják ki, különösen a gyerekeket, akiket játékokkal és élelemmel köszöntenek Németországban a járókelők. A menekült kisgyerekek többségét megviselte az átélt trauma, fogaik szuvasak, és nincsenek beoltva.

Toleráns rendőrök

„Üdvözöljük Münchenben!” – ezzel a felirattal várja a menekülteket az egyik segélyszervezet a pályaudvaron, akik informálják őket, hogy hol tudnak regisztrálni. Az önkéntesek a turistákat is eligazítják, mivel a pályaudvar környéki buszmegállókat jelenleg a migránsok használják. A menekülteket a müncheni és környékbeli befogadóállomásokra viszik. Senki sem panaszkodik, de az egyik vonatvezető szerint – aki három éve követi nyomon a menekülthelyzetet – a német rendőrök sokkal toleránsabbak a menekültekkel, mint azelőtt. Annak idején még ledobálták őket a vonatról, most azonban csokoládét adnak nekik.

„Láttam néhány borzalmas esetet, amikor embereket választottak szét, néha szüleiket saját gyermekeiktől” – meséli az észak-iraki Szultan, aki kilenc éve él Németországban, és azért jött a pályaudvarra, hogy fordítóként segítse a menekülteket. Szultán esete is bizonyítja, hogy sok minden változik Németországban. A férfi évekig takarított irodákban, és kebabot árult, most pedig hirtelen létfontosságúvá vált az arab nyelvtudása, és nem hivatalos diplomáciai szerepet tölt be a menekültek és a hatóságok között. A rendőrség látszólag lefagy minden egyes szaván.

Több ezren érkeztek a napokban Münchenbe
Több ezren érkeztek a napokban Münchenbe
Leohard Foeger / Reuters

Carsten Neubert, a müncheni rendőrség szóvivője elmondta, a pályaudvaron nyugodt a hangulat, és megbirkóznak a helyzettel. Neubert hozzátette, hogy a napokban érkezett menekültáradat semmi ahhoz képest, ami az elmúlt három hónapban elárasztotta Németországot.

Egy tizenhét éves afgán menekült, Samad elmeséli, hogy a Németországba vezető útja nagyon kalandos volt. Több ezer eurót fizetett ki az embercsempészeknek, akik egy furgonban szállították Passauba, ahonnan Münchenbe utazott. „Fáradt vagyok” – mondja Samad, aki most elérte célállomását: „Ez már Németország. Most már biztonságban vagyok”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.