galéria megtekintése

Magyar teherautóban fulladtak meg a menekültek Ausztriában

21 komment


Hajba Ferenc
NOL

Ötven menekült holtestét találták meg Ausztriában az A4-es keleti autópályán Neusidl és Parndorf között csütörtökön délelőtt egy zárt teherautóban. Lázár János közlése szerint az autó magyar rendszámmal közlekedett.

Az osztrák rendőrség arról tájékoztatta a magyar hatóságokat, hogy egy magyar rendszámú teherautóban találták meg a holttesteket – jelentette be csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint a rendszámot Kecskeméten váltotta ki egy román állampolgár, a járművet valószínűleg Szlovákiából vásárolták. A teherautó oldalán ugyanis egy szlovák csirkefeldolgozó cég neve és reklámja látható. A társaság azt közölte, 13 ilyen járművük volt, de azokat még tavaly eladták. Az új tulajdonos nyilván nem távolította el a régi feliratot.

Az áldozatok valószínűleg megfulladtak a hőségben.

Helyszínelés a több tucat halottat rejtő teherautónál
Helyszínelés a több tucat halottat rejtő teherautónál
Roland Schlager / MTI/EPA

 

Eisenstadtban (Kismartonban) rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter. „Az embercsempészek bűnözők, egy szervezett maffia tagjai, akik nem jót akarnak cselekedni a menekültekkel, hanem elszedik a pénzüket, kifosztják őket” – mondta. „Ellenük a magyar rendőrséggel együtt vesszük fel a harcot. Fokozzuk az ellenőrzést és zéró toleranciát alkalmazunk minden embercsempész ellen” – jelentette be.

Ez fekete nap Ausztria történetében, tette hozzá a miniszter, aki válságstábot hívott össze.

A teherautó vezetője után valóságos hajtóvadászat folyik, mondták a helybeliek. A járművet, egy hét és fél tonnás hűtőkamiont a rendőrség vizsgálja. A halottak számáról még nincs hivatalos információ, 20 és 50 közötti áldozatot emlegetnek. Nemzetiségükről egyelőre nem tudni, de valamennyiüket menekültnek gondolják.

Az érintett térségben a közlekedés lelassult. A parndorfi bevásárlóközpontba induló magyarok lehetőleg halasszák el útjukat, Bécs felé nagy a torlódás.

A tragédiáról legrészletesebben beszámoló Kronen Zeitung emlékeztet rá: kedden a Parndorfhoz közeli Bruckban már elfogtak három embercsempészt. Egyikük 34 menekültet vitt folyamatosan a szerb határtól Ausztriába. A menekültek, akik között tíz gyerek is volt, elmondták, hogy alig kaptak levegőt, de a sofőr nem volt hajlandó megállni „levegőszünetre”.

1995. július 15-én Magyarországon is történt hasonló tragédia. Nyugatra menekülő tamilok fulladtak meg egy ponyvás teherautóban Győr környékén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.