galéria megtekintése

Ustream: celebvideóktól a világcégekig

0 komment

Szabó György

Hogy a magyar szakértelemre érdemes alapozni, s a magyar elme kreativitására lehet céget építeni, mi sem bizonyítja jobban, mint a Ustream világsikerének példája. A Budapesten és San Franciscóban összesen mintegy kétszáz embert foglalkoztató, sok millió dolláros bevételű, immár az IBM kötelékébe tartozó cég ügyfelei között olyan vállalatok és sztárok is felbukkannak, mint a Sony, a Samsung, a Facebook, Britney Spears, Ashton Kutcher vagy éppen Charlie Sheen.

Év elején technológiai szenzációként robbant a hír világszerte, hogy a jelentős magyar gyökerekkel bíró Ustreamet megvásárolta az IBM, sajtóértesülések szerint a vételár 130 millió dollár körüli összeg volt. A nem mindennapi magyar startupsikerrel közel tízéves, rendkívül tudatos munka eredménye érett be.

Magyar startupok nyomában a világ körül

Nyolcrészes videosorozatunkban világsikert elért magyar startupokat, figyelemre méltó eredményeik hátterét s a multikulturális környezetben végzett munka hatékonyságát igyekszünk bemutatni az alapítók és a cégek magyar dolgozói segítségével. Munkatársunk ezért a világot nyakába véve, San Franciscótól Új-Delhin át Tokióig személyesen látogatta meg a Ustream, a Prezi és az iGO-ról ismert NNG távoli irodáit. Cikkeink és videóink az általuk létrehozott Bridge Budapest Alapítvány jóvoltából készültek el.

– A Ustream egy magyar–amerikai alapítású internetes cég, melynek a fő profilja a videóközvetítés. Ez alatt az élő közvetítéseket és a korábban rögzített felvételek újbóli célba juttatását is érthetjük – mondta elöljáróban Fehér Gyula. A cég magyar alapítójától és technológiai igazgatójától megtudtuk, ahogyan az internetes videók jelentősége egyre növekszik, úgy a Ustream elérése, felhasználóinak száma is folyamatosan emelkedik.

 

– Az egyik legnagyobb videós platform vagyunk az interneten. Képesek vagyunk bármilyen számú nézőhöz bármilyen eszközön, így számítógépeken, tableteken, okostelefonokon, televíziókon eljuttatni tartalmat. Gyakran megesik, hogy olyan közvetítéseink vannak, amit egyszerre több millióan néznek. Ezek adott esetben már egészen komoly televíziós hálózatok nézettségével vetélkednek – emelte ki Fehér Gyula.

A Ustream történetével kapcsolatban megosztotta, hogy magát a céget 2006 legvégén hozták létre. A két amerikai alapítótársát, két volt katonát, Brad Hunstable-t és John Hamet egy előző projekt kapcsán ismerte meg.

– A cég a kezdetektől fogva kétlaki: San Franciscóban van a központunk, Magyarországon pedig a teljes fejlesztés és terméktervezés. Ez számunkra igen bevált formula. Az amerikai és a magyar iroda ma már összesen közel kétszáz embert számlál – árulta el az igazgató, hozzátéve, hogy havi szinten mintegy 80 millióan használják a Ustreamet, a rendszernek ennyi felhasználót kell a lehető legjobb minőségben kiszolgálnia.

Fehér Gyula alapító, technológiai igazgató
AFP

– Üzleti modellünkben eleinte inkább a szórakoztatóipart céloztuk meg. Rengeteg híresség, sportesemény és más, széles érdeklődésre számot tartó esemény volt a Ustreamen, melyeket hirdetésekkel monetizáltunk, s ebből kerestük a cég bevételét. Egyre több ügyfél azonban azzal keresett meg minket, hogy szeretne úgy tartalmat közvetíteni, hogy a körül ne legyen hirdetés, s felajánlották, hogy ezért a szolgáltatásért akár fizetnének is. Négy-öt évvel ezelőtt meg is csináltuk ennek első változatát. Annak ellenére, hogy ez még tényleg nem csinált semmi mást, csak a hirdetéseket engedte eltávolítani, ráadásul igen magas árazása volt, bebizonyosodott, hogy van rá kereslet – beszélt vállalkozásuk működéséről az alapító.

– Ez a siker aztán olyan irányba vitte el az egész Ustreamet mint vállalkozást, hogy ma már a felhasználóink többsége úgynevezett üzleti felhasználó, vagyis olyan cégek, szervezetek, akik valamilyen tartalmat akár publikusan, akár házon belül akarnak közvetíteni, és megéri nekik az extra költséget az, hogy jobb minőségben, a saját logójuk, brandjük alatt tudják ezt megtenni, illetve a közvetítésről hozzájussanak olyan részletes statisztikákhoz, ami a legtöbb más videóplatformon nem érhető el.

A részben a cég által alapított és finanszírozott Bridge Budapest Egyesület újságírói ösztöndíjprogramja jóvoltából a Ustream San Franciscó-i irodájában találkozhattunk Kun Árpád hálózatokért felelős igazgatóval.

– Egy startup folyamatosan változik, fejlődik, nincs ez másként velünk sem. Nagyon fontos volt a cég életében, hogy felismertük azokat a területeket, amelyek kevésbé működtek hatékonyan, és olyan irányba indultunk el, ami fenntartható és hosszú távon működtethető modellt jelent. Az elmúlt két évben, ahogyan a piac változott, nekünk is mozdulni kellett – idézte fel a közelmúlt történéseit Kun Árpád. Hozzátette: Létrehoztunk egy stabil, jól működő alapot – ami azt csinálja, hogy a hozzánk beküldött videostreamet továbbítja egy vagy akár egymillió nézőnek –, erre aztán nagyon jó termékeket tudunk építeni. A Ustream egyaránt alkalmas arra, hogy Britney Spears bejelentse dél-amerikai koncertjét, hogy Charlie Sheen élőben égesse porig magát, de arra is, hogy ismert nagyvállalatok cégvezetői videóüzenetekben érjenek el több ezer alkalmazottat a világ minden részén.

Kun Árpád és Nemeséri András San Franciscóban dolgozik a Ustream sikerén
A szerző felvétele

Mint fogalmazott, a platform, amit készítettek, nagyon sok mindenre használható, és arra építve többféle modellt ki is próbáltak.

– Vannak területek, melyeken nagyon sikeresek lettünk, és mondhatni, lassan „de factóvá” válunk az iparban – vélekedett az igazgató.

Nemeséri András szenior frontend fejlesztő szintén az amerikai irodában dolgozik, s szintén a piachoz való alkalmazkodás jelentőségét hangsúlyozta.

– Ami a legnagyobb különbség a mostani és a korábbi Ustream között, az az, hogy míg a cég hosszú évekig elsősorban a nézőkre fókuszált, és a tartalmat tekintette elsődlegesnek, addig ma már – bár az előbbiek továbbra is rettentően fontosak számunkra – inkább vállalatoknak kínálunk különböző lehetőségeket belső kommunikációra és marketingre – mondta el lapunknak.

Itthon fejlesztenek, kint üzletelnek

– A Ustream a kezdetektől fogva kétlaki cég. A budapesti iroda területre és létszámra is nagyobb, mint a San Franciscó-i, de kint is olyan 70-80-an vagyunk. Ez rengeteg lehetőséget, de kihívást is szül egyben – számolt be tapasztalatairól Fehér Gyula. – Az amerikai kollégáknak nagyon jól megy a nagyban gondolkodás, hozzá vannak szokva, hogy a 250 milliós ország, ahol felnőttek, az egyik legnagyobb piac a világon. Teljesen másként közelítenek meg például egy piacra lépést, mint ahogy mi gondolkodunk arról, hogy Kelet-Európából hogyan lehet Amerikába betörni. Emellett persze ott van az a nagyon gyakorlatias mérnöki hozzáállás, amit a magyar iroda képvisel. Büszkék vagyunk arra, hogy nem lehet olyan műszaki kihívást odatenni a magyar iroda elé, amit ne tudnánk nagyon gyorsan megoldani. Ezt az amerikaiak is látják és értékelik, tisztában vannak azzal, hogy egy elképesztően jó csapattal dolgoznak a fejlesztési oldalon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.