galéria megtekintése

Magyar cégeknél külföldön

0 komment

Szabó György

Egyes becslések szerint akár 600 ezerre is tehető azon magyar állampolgárok száma, akik külföldön éltek, vállaltak munkát az elmúlt években. Míg ez sokak szerint erősen túlzó érték, s a pontos számot gyakorlatilag lehetetlen meghatározni, addig a KSH évvégi adatai nagyon is tényszerűek: a külföldről hazautalt pénzek tavaly elérték a 920 milliárd forintot, ami a magyar GDP 3 százalékának felel meg. Határainkon túl persze nem csupán helyi cégeket, hanem magyar alapítású, világpiacokon érdekelt vállalkozásokat is erősítenek honfitársaink.

Összességében több mint ezerötszáz szakembernek adnak munkát a Bridge Budapest Egyesületet alapító és anyagilag támogató magyar startupok. A néhány év alatt világsikert elért Prezi, Ustream és NNG az egyesület újságírói ösztöndíjprogramja keretében nemrég betekintést engedtek mindennapjaikba, külföldi irodáikban tevékenykedő dolgozóik munkájába.

– A budapesti irodában kezdtem el dolgozni. Akkor körülbelül negyvenen voltunk a cégnél. Az utolsó években a Prezin belül elkezdtem egy olyan csapatban dolgozni, melynek voltak tagjai San Franciscóban is. Járkáltam ki hozzájuk egy pár hónapig, utána pedig arra jutottunk, hogy lenne értelme annak, hogy amit csinálok, azt itt csinálnám velük, így naponta nem csak tizenöt percünk maradna arra, hogy megbeszéljük, hol tartunk – idézte fel a kezdeteket a Prezi San Franciscó-i irodájában Dul Dávid fejlesztőmérnök. – Nagyon jó lehetőségnek tartottam, hogy megnézzem, milyen itt dolgozni és élni.

 
Dul Dávid, a Prezi fejlesztőmérnöke a cég kaliforniai irodájában
A szerz? felvétele

A jövedelmi viszonyokról szólva kérdésünkre elmondta, a kinti fizetések természetesen sokkal magasabbak, mint az otthoniak, viszont az élet költségei is sokkal nagyobbak.

– Én úgy vagyok vele, hogy csak azért elköltözni valahová, hogy többet keress, miközben többet is költesz, nem túl okos dolog. Az életszínvonalad ugyanis nem fog akkorát változni, mint amekkora árat fizetsz érte azzal, hogy az ismerőseidet magad mögött hagyod. Én inkább olyan értékekre építek, melyeket nem lehet az embertől elvenni: az, hogy tanulsz dolgokat, megismersz embereket, tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodsz, melyeket majd valamikor elmesélhetsz a kisunokádnak, sokkal értékesebb, mint összeszedni pár ezer dollárt, amit a következő évben lehet, hogy el is buksz.

Kun Árpád hálózatokért felelős igazgató és Nemeséri András szenior frontend fejlesztő a Ustream San Francisco-i irodájában dolgoznak jó néhány éve.

Kun Árpád és Nemeséri András, a Ustream munkatársai San Fraciscóban
A szerz? felvétele

– Egyre több magyar próbálja ki magát külföldön, ez nagyon fontos. Én magam is jó néhány helyen jártam: Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Nagyon javaslom mindenkinek, hogy ha lehet, minél korábban – akár 11-12 éves korban is – menjenek el egy más nyelvterületre tapasztalatokat gyűjteni, tanulni – mondta el Kun Árpád. A külföldi munkavállalással kapcsolatban hozzátette:  – Fontos, hogy amit csinálsz, azt szeresd. Ha nem élvezed a munkádat, ha reggelente nem motiváltan ébredsz, akkor valami nem stimmel. Mindenkinek meg kell találnia azt, amiben hisz, amit szeret csinálni, aminek értelmét látja.

Mint fogalmaz, ha valakinél e három tényező összeáll, akkor teljesen mindegy, hogy hol és mikor dolgozik, jó eséllyel értéket teremt a munkájával.

Kollégája, Nemeséri András a Ustream budapesti irodájából került San Franciscóba.

– Amikor az ember átköltözik egy másik országba, szembesül egy csomó olyan problémával, amit le kell küzdenie, ami elől nem lehet elbújni. Ez arra ösztönzi az embert, hogy a lehető legjobban teljesítsen. A költözés után hónap volt az életem leginkább eseménydús időszaka, ez késztetett arra, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból mind a magánélet, mind pedig a munka terén – osztotta meg tapasztalatait.

Elárulta, a motiváció elsősorban kulturális volt, mintsem a karrierépítésen alapuló. – Főként az motivált a váltásban, hogy megismerjek egy másik országot, egy másik kultúrát. Mindenkinek jó lehetőség erre, ha nem csak meglátogatja, hanem ott él, dolgozik pár évet és szembesül az adott ország, társadalom tipikus problémáival is. Otthon hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy máshol minden tökéletesen működik. Amikor azonban kijöttem, elég volt néhány hét, hogy megtapasztalja, egyáltalán nem így van. Itt például az adminisztráció ugyanolyan nehézkes bizonyos esetekben, a tömegközlekedés messze alulmúlja a BKV teljesítményét és sorolhatnám még a hasonló példákat. Fontos tapasztalat: attól hogy más egy ország, nem biztos, hogy jobb is. A kérdés az, hogy az adott ország berendezkedése számodra jobb-e vagy sem, mint amit otthon tapasztalsz.

Bolesza Péter és Nagy Tibor, az NNG munkatársai Szöulban
A szerz? felvétele

– Magyarként Indiába kijönni elsőre ijesztőnek tűnhet, igazság szerint kicsit ijesztő is, ha az ember nehezen vált egyik kultúráról a másikra – ezt már Bolesza Péter, az NNG fejlődő piacokért felelős alelnöke mondta el, aki négy éve él az ázsiai országban. – Úgy kijönni Indiába, hogy majd keresek itt munkát, nem lehet. Ez egy zárt világ, ahová csak hosszas felkészülés érdemes elindulni. Azt is tudni kell, hogy itt te vagy a drága munkaerő, és mindig lesz valaki, aki sokkal olcsóbban meg tudja azt csinálni, amit te. Indiába akkor érdemes kijönni, ha vállalkozószellem vagy. Az indiaiaktól nagyon jól meg lehet tanulni, hogy hogyan lehet egy üzletet felépíteni. Milliószámra vannak kis magáncégek, manufaktúrák kis gyárak. Ha közelébe tudsz ilyeneknek kerülni, és tudsz velük együtt dolgozni, tudsz tőlük tanulni – akár úgy is, hogy a te saját ötletedet beépíted az ő világukba –, akkor nagyon megéri belevágni, viszont csak hosszú távra tervezve.

Munkatársa, Nagy Tibor key account manager helyzete ettől némileg eltér: Magyarországon él ugyan, ám rendszeresen ingázik Európa, Ázsia és az Egyesült Államok nagyvárosai között.

– A munkánk nagyon sok utazással jár. Én például tizennyolcadszor vagyok itt, Japánban, tucatszor voltam az Egyesült Államokban, többször más ázsiai országban, és természetesen egész Európát bejártam. De azért nekünk egészen mást jelent az utazással járó munka, mint a külső szemlélőnek. Én például többször láttam már Londont, de mindig csak levegőből. Bent a városban még soha nem voltam. Ellenben tucatszor sétáltam körbe Tokió nagy parkjait, mert éppen úgy jött ki a lépés – számolt be tapasztalatairól. – Azt hiszem, hogy meg lehet találni azt az egyensúlyt, amikor a családi élet sem szenvedi kárát ennek a munkának, és teljes mértékben el tudjuk látni a feladatunkat is.

Magyar startupok nyomában a világ körül

Nyolcrészes videosorozatunkban világsikert elért magyar startupokat, figyelemre méltó eredményeik hátterét, s a multikulturális környezetben végzett munka hatékonyságát igyekszünk bemutatni az alapítók és a cégek magyar dolgozói segítségével. Munkatársunk ezért a világot nyakába véve, San Franciscótól Új-Delhin át Tokióig személyesen látogatta meg a Ustream, a Prezi és az iGO-ról ismert NNG távoli irodáit. Cikkeink és videóink az általuk létrehozott Bridge Budapest Alapítvány jóvoltából készültek el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.