galéria megtekintése

Nem lesz több disznó, elvéreznek a bankok, kaszabol a NAV

4 komment

NOL

A héten kiderült, a plusz támogatástól nem lesz több disznó, viszont a bankok sorra bukják devizahiteles pereiket. Az iskolások bivalyerős gépekkel tanulhatnak, alig van már munkanélküli, s az új közgázképzésre áhítozóknak segíthet a Pallasz Athéné közgondolkodási program. Kivéve, ha jön a NAV a pénztárgépadatokat kapargatandó.

M. Schmidt János / Népszabadság

Rossz hírrel indult a hét, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségének elnöke, Nagy Tamás azt mondta lapunknak, az átalakított agrártámogatási rendszer dacára nem lesz több haszonállat az országban. Hiába kapnak ugyanis a gazdák több támogatást az állatok után, senki sem fog mindent eldobva disznókat hízlalni. Ennek oka az, hogy ehhez előzetesen jelentős beruházások kellenek, amire pedig elég kevés gazdának lesz pénze. A rendszer átalakításának vesztesei persze ettől még vesztesek maradnak, hiszen a haszonbérletben művelt földek után sok esetben fog csökkenni a támogatás, ha az össz földterület meghaladja az 1200 hektárt.

Keddre virradóra némiképp javulhatott az átlag állampolgár kedve - a devizahitelek miatt senyvedőké pedig különösen -, hiszen a Fővárosi Törvényszék szépen elkezdte visszadobálni a bankok kereseit. Összesen 79 bank nyújtott be keresetet azt igazolva, ők tisztességesen módosítottak a hitelek kamatain és költségein. Egyelőre úgy tűnik, a bíróság nem dobja hanyatt magát ettől, a K&H, a Kéthely és Vidéke, valamint a Milton is lógó orral távozott a törvényszékről. A K&H szerette volna, ha a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordul a szabályozás miatt, ám a törvényszék elutasította a kereseteket, az ítélethozatalt azonban rendre elhalasztotta és halasztja azóta is.

 

Szerdán megnyugodhatott mindenki, azt attól tarott, hogy az elszállt államadósság miatt az idén már nem lesz pénz semmire. Kiderült ugyanis, csak futotta arra, hogy hazai oktatási intézményekbe húszezer, kihasználhatatlanul erős számítógépet vegyenek. Lett 12,8 ezer notebook,  ötezer asztali gép és 3,6 ezer táblagép, négymagos processzorral és fél terabájtos mrervlemezzel. Az Educatio Nonprofit Kft. ötmilliárdért szerzete be a gépeket. Ennyi pénzből kicsit több szakmai odafigyeléssel  egyharmadával több gépet is vehettek volna, vagy ez a mennyiség kerülhetett volna sokkal kevesebbe.

Banczik Róbert

Persze nem minden gép okoz hallatlan örömet a gazdájának. A pénztárgépek például kifejezetten idegesíthetik azokat a kereskedőket, akik korábbi éveikben igyekeztek azzal óvni pénztárgépeiket az amortizációtól, hogy a lehető legkevesebb interakcióba keveredtek annak gombjaival. A szeptembertől kötelező online kassza használata révén a hatóság egzakt képet fog alkotni a mostani forgalomról, amelyet össze is vethet a korábbi évek bevallási adataival. És ha azt tapasztalja, hogy adott cégek forgalma hirtelen a duplájára ugrott, akkor azt is feltételezheti, hogy korábban eltitkolták a bevételt. Amit simán be is lehet vasalni. Kérdés, mennyire megy rá a NAV ezekre a vizsgálatokra.

A sok-sok rossz hír mellé csodálatosak is jöttek a héten. A munkanélküliségi ráta sokéves mélypontra esett, 7,9 százalék lett. Persze ennek hátterében nem az áll, hogy a tartós munkanélküliek térdét összekulcsolták a munkáltatók, ugyan dolgoznának már gyáraikban. A remek mutatóért a közmunkás létszám emelkedése felel, ami július végén 154 ezerre emelkedett 113 ezerről. Azt ugyanakkor nem szűri a KSH, hogy közülük hányan voltak képesek tartósan elhelyezkedni. A statisztika azt is a munkavállalók közé sorolja, akik külföldön dolgoznak, ami persze betű szerint megállja a helyét, hiszen valóban dolgoznak, az más kérdés, hogy ebből Magyarországnak csak közvetett haszna van.

Hatamas lehetőséget jelent a tanácstalan közgazdászhallagtók számára a jegybank képzési programja: 200 milliárd forintot biztosít ugyanis az MNB közgazdásképzésre. Ennek okairól Matolcsy György MNB-elnök a VS.hu portálnak számolt be: a közgazdasági és pénzügyi oktatásban is olyan fordulatra van szükség, mint amelyre a kormányzásban és a gazdaságpolitikában 2010-ben sor került. Mert még mindig a korábbi, mára meghaladott neoliberális közgazdasági iskola a meghatározó. Érdemes ízlelgetni a fogalmat: Pallasz Athéné Közgondokodási Program.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.