galéria megtekintése

Tizenhétmilliárdot bukott az állam a brókercégeken

15 komment


Csuhaj Ildikó

A Magyar Fejlesztési Bank által a Quaestornak adott hitel miatt 17 milliárdot, a Földművelésügyi Minisztérium a Hungáriánál tartott pénze miatt pedig további 410 millió forintot veszíthetnek az adófizetők a brókerbotrányon, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak viszont sikerült kivennie a Quaestorból 3,8 milliárdot – jelentette be közös csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Giró-Szász András kormányszóvivő.

"Komoly dossziékkal" érkezett Lázár János a tegnapi kormányszóvivő tájékoztatóra Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral. A brókerbotrányt a miniszter végig "Quaestor álnéven futó piramisjátéknak" nevezte - és végig a szocialista kormányok felelősségéről beszélt. Azt mondta, hogy a Quaestor és a Hungária Értékpapír Zrt. "kitüntetett barátja volt a szocialistáknak. De épp ideje e hagyományok felszámolásának". Lázár János ezúttal is megismételte, hogy szerinte "a politika, a bankárok, a brókerek és a pénzügyesek közé az eddigieknél komolyabb falat kell húzni", mert a Quaestor-ügy is azt erősíti, hogy "ezek minden kormány alatt minden politikusnál pénzt akarnak keresni".

Aztán azzal, hogy "jöjjön az a bájos ügy, ami megnehezíti a kormányzati munkát", a Quaestor-botrányról azt mondta, a kárvallottak az elmúlt 25 év alatt még soha nem kapták meg a pénzt, ami nekik jár, sem a Lupis-ügyben, sem más botrányokban, most azonban megpróbálnak megoldást találni.

Lázár reagált Csányi Sándor OTP-vezér nyilatkozatára is, mely szerint "a brókerbotrányok esetében lényegesen nagyobb az ügyfelek és az állam felelőssége, mint azoké a befektetési szolgáltatóké, akik ebben az ügyben ártatlanok". Lázár János megint szembe ment a bankárral, amikor úgy fogalmazott, akceptálja az észrevételét, de kinek kellene viselni a fellősséget, ha a pénzügyi szektor ki akarja ebből magát vonni. Ez helytelen álláspont lenne az OTP elnöke részéről - tette hozzá.

 

A Miniszterelnökség vizsgálata alapján a legnagyobb problémának azt nevezte, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a Quaestornak a szocialista kormányok idején a győri ETO Parkra 17 milliárd forintos hitelt folyósított, mondván, a pénzt fiktív projektre, fiktív fedezetek mellett biztosította az MFB, amely hibás üzleti döntést hozott. (Név szerint is felsorolta azokat, aki a hitelről döntöttek, köztük Erős János volt bankelnököt, őket érdemes lesz majd megkérdezni a parlamenti vizsgálóbizottságban - mondta. Lapunk megkereste Erőst, aki cáfolta a Lázár által elmondottakat). A kapott hitelt nem az ETO Park projektjére költötték el, "itt valószínűleg komoly veszteséget kell majd az adófizetőknek elszenvedniük" - állította. Az ETO Park ügyében elrendelte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatát is. Arra, hogy a projekt később az Orbán-kormány alatt miért kapott Széchenyi-hitelt, az volt a válasz, hogy az MFB jóhiszemű banki politikát folytatva adott 250 millió forintot a szállodabefejezéshez. Ez a kormány viszont megmentette azt a 3,8 milliárd forintnyi közpénzt, amit a külügyminisztérium a Quaestornál helyezett el - emelte ki.

Lázár János és Giró-Szász András
Lázár János és Giró-Szász András
Máthé Zoltán / MTI

A Miniszterelnökség vizsgálata alapján azt is bejelentette, hogy a földművelésügyi tárca Hungária Értékpapír Zrt.-nél egy háttérintézményén keresztül elhelyezett 410 millió forintos forrása "odaveszett". (Már szerdán beszámoltunk arról, hogy az FM egyik cégének a több száz milliós forrása "szorult be" a Hungária Értékpapír Zrt.-nél vagy a Buda Cashnél.)

Az FM csütörtök délutáni közleménye azonban - miszerint "a Buda-Cash botrányt követően a Földművelésügyi Minisztérium szó szerint végrehajtotta Miniszterelnök úr utasítását, amikor a tárca vizsgálata tisztázta, hogy a Buda-Cash bróker cégben a Földművelésügyi Minisztériumnak, intézményeinek, illetve az általa irányított cégeknek nem volt pénze" - Orbán Viktor emlékezetes, kulcsfontosságú soproni nyilatkozatát cáfolja. A miniszerelnök ugyanis azt állította: "amikor a Buda-Cash bedőlt és rengeteg embernek, cégnek és intézménynek beszorult a pénze, a kormányülésen arra kértem minden minisztériumot, hogy nézze meg van-e bármilyen brókercégnél pénze. Amennyiben igen, akkor azonnal vonja ki a közpénzt..." Azaz, azt láttatta, hogy akkori általános utasítása már a Quaestornál elhelyezett források visszavonására is vonatkozott, tehát nem volt semmilyen előzetes, "bennfentes" információja a Quaestor várható csődjéről.

A csütörtöki sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy az FM miért nem tartotta be Orbán Viktor, a pénzkivételre vonatkozó utasítását, ahogy azt a külügy tette, úgy válaszolt Giró-Szász András: a Hungária Értékpapír március 6-án értesítette az FM háttérintézményét, hogy nem tudja kifizetni az ott tartott pénzt. De ez nem magyarázta meg azt, hogy február 25-e után az FM miért nem próbálta meg kivenni a pénzt a brókercégtől. Az FM közleménye szerint jelenleg is folyamatban van az a vizsgálat, melynek célja, hogy tisztázza, hogy a TIG Kft. által a Hungária Értékpapír Zrt.-től vásárolt állami diszkont kincstárjegy vétele során történt-e olyan mulasztás, visszaélés, amely felelősségre vonást tesz indokolttá.

A kormányszóvivői tájékoztatón ismét felvetődött a brókerügyekben hozott kormányzati döntések kronológiája, mert Tarsoly Csaba Orbán Viktornak írt levelére a miniszterelnök március 9-én válaszolt, holott az iktatási bélyegzőn a március 10-ei dátum szerepel. Giró-Szász András válasza az volt: a február 25-i kormányülés emlékeztetőjéből is kiderül, hogy ott hangzott el Orbán Viktor miniszterelnök felszólítása a miniszterek felé, és akkor adott tájékoztatást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is a helyzetről. (Azt, hogy nyilvánosságra hozható-e az emlékeztető, nem tudta megmondani.) Lázár János állította, a kormány meg sem fontolta azt az ajánlatot, pénzügyi konstrukciót, amelyet Tarsoly Csaba a helyzet rendezésére tett. A Quaestor csoport - élén Tarsoly Csabával - becsapta az embereket és az államot is.

Lázár János a brókerbotrány érintettjei közt említette a Belügyminisztériumot is, mert számos önkormányzat került nehéz helyzetbe, nekik a jövőben is segítenek - hangzott el.

Lapunk kérdésére Lázár János azt mondta, javasolni fogja Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetőnek, hallgassák meg akár a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét korábban vezető Farkas Ádámot vagy Szász Károlyt is. Nem tudjuk megspórolni, hogy ne kérdezzük meg a felügyeletet ellátó szervezeteket, hogy "na, és önök mit tudtak".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.