galéria megtekintése

Lázár: Mi vagyok én, erkölcscsősz?

23 komment

NOL

Nagy hibát követ el az Európai Unió, ha feladja a schengeni rendszert – jelentette ki a csütörtöki Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár beszélt a jövő évi költségvetésről, s arról is, hogy ki kell vizsgálni az MNB ügyeit, de „ez nem a kormány dolga”.

A bevándorlással kapcsolatos uniós javaslatról tárgyaltak a szerdai kormányülésen. „A magyar kormány nem ért egyet a javaslattal, van azonban saját javaslata, a Schengen 2 című akcióterv” – mondta Lázár János a csütörtöki Kormányinfón, hozzátéve, az Európai Unión kívül, egy zárt, biztosított hotspotban kellene lefolytatni a menedékkérelmi eljárásokat.

„Diktátum helyett pedig megállapodásokra van szükség”

– jegyezte meg Lázár János, aki arról is beszélt, hogy a magyar kormány szerint az illegális migránsokat vissza kell szállítani a biztonságos országokba. Mint fogalmazott, nehéz két hónap vár az Orbán-kormányra a kvótarendszer miatt, azonban szerintük az EU-nak tiszteletben kell tartania, a tagországok hogyan oldják meg demográfiai és munkaerőpiaci problémáikat.

 

Stabilitás, kiszámíthatóság, biztonság

A menekültügy után a Miniszterelnökséget vezető miniszter rátért a jövő évi költségvetési csomagra. „Stabilitás, kiszámíthatóság, biztonság” – ez a három szó jellemzi Lázár szerint a 2017-es büdzsét; nagy arányú adócsökkentés és nyugdíjemelés jöhet. Megélhetési rezsicsökkentésről beszélt, csökken a tej, a tojás és a baromfihús áfája, amely bér-, kereset- és nyugdíjemelést jelent.

Lázár arról is beszélt, a beígért egymillió új munkahelyből 500 ezer lett eddig meg, a magyar állam pénzügyei rendben vannak. „Az elmúlt évek nagy ígérete a nullszaldós költségvetés. Jelenleg több a bevétel, mint az állam fenntartásának költsége, ezért ha nem lennének a fejlesztések, pozitív lenne a költségvetés mérlege” – jegyezte meg.

Utakat építünk

Jelentős útépítési program lesz 2017-ben, amit az adófizetők finanszíroznak, nem az Európai Unió (megjegyzendő, az EU-támogatások tagállami befizetésekből származnak, köztük a magyar adófizetők pénzéből – a Szerk.). Mint mondta, megkezdődik az M44-es út építése, Sopron és Csorna összekötése, az M0-s és Abony összekötése.

Garantált béremelés a közszférában

Folyamatos és garantált béremelések lesznek az állami szférában – jegyezte meg Lázár János, hozzátéve, 1990 óta nem dolgoztak ennyien, mint most. Folyamatosan nő a foglalkoztatás az országban, de „akadnak, akik feketén vállalnak munkát”. Az ipari parki beruházásokkal még több munkahelyet hoznak létre. Nagy fejlesztések készülnek 13 városban, emellett 12 városban vizsgálják az újabb parkok létesítésének lehetőségét. 122 olyan település van, ahol a meglévő parkokat tovább fejlesztik.

Lázár János csak a sajtóból tájékozódik
Lázár János csak a sajtóból tájékozódik
Bruzák Noémi / MTI

Utolsó kör 

Megnyílik a földárverések utolsó köre, 60-100 ezer hektárt közötti területeket akarnak értékesíteni. 180 ezer hektárnyi föld került mintegy 11 ezer családhoz az eddigi árveréseken, 240 milliárd forint értékben. 

A helyzet nem jó

– A magyar tejipar helyzete nem jó, ennek több oka is van, köztük az orosz embargó, a távol-keleti piacok lassú növekedése és a magyar tejfeldolgozás fejletlensége – folytatta Lázár a mai tüntetésre reagálva.

Csökkentik a tej áfáját, kiemelt állami támogatást kapnak a tehéntartók, kis- és mikrovállalkozások extra támogatáshoz jutnak majd, illetve a magyar tejnek nagyobb szerepet szánnak a közétkeztetésben. A magyar kormány szerint korlátozni kell az import tejek behozatalát, elsősorban minőségi kritériumok alapján.

„Gyurcsánynak elment az esze”

„Tiszteletre méltó és bölcs döntést hozott Gyurcsány Ferenc, amikor a beruházáscsomagot támogatta” – mondta Lázár, hozzátéve, Gyurcsánynak akkor még volt esze, ám mára elment, és úgy tűnik, elfelejtette, hogy a Gyurcsány-kormány annak idején határozatot hozott a Vár újjáépítéséről.

A Budai Várral kapcsolatban egyeztettek a hatóságokkal és az UNESCO-val, „az ott lévő épületeket funkcióval kell megtölteni, nem pedig eladni” – fogalmazott a miniszter. Épületrehabilitáció, a nemzet szempontjából kiemelt jelentőségű műemlékek megóvása a cél, és ezzel az építészek is egyetértenek – mondta. Abban szerinte nincs vita, hogy helyre kell hozni a lepusztult épületeket, amelyek állami épületek, így állami funkciót kell betölteniük. Prágát hozta fel példának, hogy meg lehet oldani a vár állami használatát úgy, hogy az a turistaforgalmat ne befolyásolja. Hasonló megoldást terveznek a budai Várban is.

A 444.hu kérdésére a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, az erkélyt nem Orbán Viktor kérte a Karmelita-kolostorra, hanem az építész. Lázár János tájékoztatása szerint folyamatosan tartják a kapcsolatot az UNESCO-val, és figyelembe veszik a véleményüket. Hozzátette, a Sándor-palotára is utólag tervezett két erkélyt Ybl Miklós, szóval ez nem egyedi eset.

„A közlekedés legalább olyan fajsúlyos, mint a köznevelés”

Alapvetően a környezetkímélő kötött pályát kell használni a közlekedésfejlesztésre. A következő években 1200 milliárdot fordítanak a szektor helyzetbe hozására.

Sólyom László volt kormányfő tegnapi, az Eötvös József Csoport beszélgetésén tett megjegyzését nem kívánta kommentálni a miniszterelnökséget vezető miniszter. Arról azonban beszélt, hogy az oktatási államtitkár, Palkovics László a kormányülésen mesélt a köznevelési kerekasztalról. „Zajlik a 25 pontos követelés feldolgozása, a kerekasztal alapelveit hamarosan elfogadhatják” – jegyezte meg. A Nemzeti Alaptantervet 2018-ra átdolgozzák, 2016 szeptemberétől pedig csökkentik a tanulók terheit, ugyanakkor meghatároznak egy nemzeti minimumot a gyerekek tudásszintjénél. 

A vegyes modell megbukott 

A vegyes modell megbukott, vagyis hogy az állam és az önkormányzatok megosztva működtetik az iskolákat. Teljes állami rendszerre van szükség, hogy egyértelmű legyen a fenntartó és a működtető szerepe – mondta Lázár, megjegyezve, az államnak azért kell beavatkoznia, mert nem működött a rendszer. 

Lesz helikopter-korszerűsítés

Az új helikopterek beszerzéséről nem született döntés, de a költségvetésben a meglévő helikopterek felújítására elkülönítettek pénzt. 

Lesz szuperkórház, kérdés, mikor és hol

A szakdolgozók és az orvosok béremelése a legfontosabb most az egészségügyben, ugyanakkor újra kell szervezni a fővárosi egészségügyi ellátást. Mint mondta, a vidéki kórházak jobb állapotban vannak, mint a budapesti kórházak.

Az elmúlt években budapesti kórházfejlesztésekre nem fordíthattak uniós forrásokat. A kormány szándéka szerint lesz kiemelt kórház, de még nincs döntés sem annak helyéről, sem a létrehozás időpontjáról. 

„Az Index hazudik”

Lázár János kommentálta az Orbán Gáspárral kapcsolatos ma megjelent hírt. „Semmilyen állami szervnek nem volt köze a hazatéréséhez” – közölte, hozzátéve: vagy újságírói hiba történt, vagy nyílt hazugság – jegyezte meg. Az Index arról írt csütörtökön: a Terrorelhárítási Központ munkatársai hozták vissza Budapestre Orbán Viktor miniszterelnök fiát, Gáspárt, amikor kiderült, hogy csatlakozott egy keresztény segélyszervezethez, és Kelet-Afrikába utazott.

„A forintot veszélyeztetik az MNB támadásával”

A Matolcsy Györggyel és az MNB-botránnyal kapcsolatos újságírói kérdésre Lázár János azt válaszolta, a monetáris politika, a jegybank felelőssége az ország szempontjából kiemelkedő fontos, a jegybankot érintő támadással a forintot veszélyeztetik – jegyezte meg Lázár. „Mi nem a vélemény műfajban, hanem a tények műfajában dolgozunk” – folytatta.

„Ha a tényeket nézzük, a jegybank monetáris politikája megmentette a gazdasági stabilitást” – mondta a politikus, hozzátéve: a jegybank alapítványait a bíróság jegyezte be, törvényes céljukat a független magyar bíróság hagyta jóvá. Úgy fogalmazott, ki kell vizsgálni az MNB ügyeit, de ez nem a kormány dolga.

„Meg kell kérdezni azt a bírót, aki bejegyezte az alapítványt, de nem engem kell megkérdezni, ez nem a kormány kompetenciája”

– mondta Lázár, aki szerint a jegybanknak minden európai országban van társadalmi szerepvállalása.

„Nem tudunk nyomást gyakorolni a jegybankra, még ha akarnánk se”

– mondta arra utalva, hogy a kormány nem rendelkezik felülvizsgálati jogkörrel a jegybank működésével kapcsolatban. Úgy fogalmazott, betonfal van a kormány és a jegybank között, a közpénz elköltéséért a jegybanknak kell viselni a felelősséget, ebbe nincs beleszólása az Országgyűlésnek.  

„A Nemzeti Banknál vannak olyan adatok, amikor a nemzet érdeke erősebb annál, mint amit a nyilvánosság megkíván. De ugyanez volt igaz a postatörvénynél is” – mondta a 444.hu kérdésére Lázár, aki szerint a botránnyal jelenleg a jegybank gyengítése zajlik.

„Mi vagyok én, erkölcscsősz?”

– válaszolt költői kérdéssel Lázár arra a kérdésre, hogy szerinte erkölcsös-e, ha a jegybank alapítványai egy olyan könyvet támogatnak, amit Matolcsy titkárnője írt. 

Be kell tartani a szabályokat

Minden otthonnak, így a Parlamentnek is van működési szabálya, amit a mindenkori házelnök határoz meg – kommentálta az újságírók kitiltását az Országházból Lázár.  Amint arról beszámoltunk, hétfőn stábunk az MNB alapítványainak költekezéseivel kapcsolatban próbált meg kérdéseket feltenni többek között Kövér László házelnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek a Parlamentben. Választ ugyan nem sikerült kicsikarni belőlük, ám Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke már forgatás közben jelezte, hogy következményei lesznek annak, hogy „nem a sajtó számára kijelölt helyen” forgattunk. Nem sokkal később meg is érkezett szerkesztőségünkbe az Országgyűlés sajtófőnökének levele, melyben Szilágyi Zoltán arról tájékoztat: munkatársainkat – az Index, a hvg.hu és a 24.hu stábjával együtt – Kövér László határozatlan időre kitiltotta az épületből.

„Végre komolyan vesznek minket”

– kommentálta a Politico csütörtökön nyilvánosságra hozott listáját Lázár. Ahogy arról beszámoltunk, hatodik helyen szerepel Magyarország a listán, amely azt összesíti, mennyire befolyásos egy-egy uniós tagállam Brüsszelben. Orbán Viktornak a lap szerint hosszú távú stratégiája van, és sokszor nála nagyobb súlycsoportúakra csap le, csakhogy erről gyakran a nagykövete, Várhelyi Olivér értesül utoljára. 

„Csak a sajtóból tájékozódom”

Lapunk kérdésére Lázár azt válaszolta, parlamenti képviselőként hozzáférése volt a jegybank jelentéseihez, ám részleteiben ezeket nem ismerte. „Csak a sajtóból tájékozódom” – jegyezte meg. Ő is megszavazta a jegybank gazdálkodásáról szóló jelentést.

Nincs közvetlen terrorveszély

– mondta Lázár János a terrortörvénnyel kapcsolatos kérdésre. A lakosság tájékoztatására kaptak javaslatokat, és akciótervek is készültek, de döntés még nem született.  

Orbán védi a keresztényeket

„Miért nem teszünk semmit a Közel-Kelet veszélyeztetett keresztényeiért?” – tette fel a kérdést a Mandiner újságírója. A miniszter szerint a visegrádi négyek együtt lépnek fel a keresztények védelme érdekében, de Orbán Viktor is minden uniós tanácsülésen felveti a kérdést. Harmadik cselekvési lehetőség, hogy nemzetközi segélyakciókban veszünk részt, és ezt meg is tesszük.

„Nincs szükség migránsokra”

Migránsokra nincs szükség a magyar munkaerőpiacon – ismételte el Lázár János. Kovács Zoltán kormányszóvivő elismerte, hogy 2013-ben volt ilyen stratégia, de azóta alapvetően változott meg a helyzet ezzel kapcsolatban.  Lázár arról beszélt, szó sem lehet arról, hogy Afrikából vagy a Közel-Keletről bárkit befogadjunk, ha munkaerőre van szükség, a Kárpát-medencében élő magyarok jöhetnek csak szóba.  

– Nem tudok olyan tervről, amely a Klik országos központját megszüntetné – válaszolt egy újabb újságírói kérdésre Lázár, akit az Audiról is faggattak. A miniszter azt mondta, a német autógyártóval jó a kapcsolat, azonban megköti a kezünket az EU, ez az oka, hogy Mexikóban épít gyárat az Audi.

Mi a gond a sajtószabadsággal?

A Kormányinfón a Magyar Fórum felvetette, hogy egy nemrég napvilágra került amerikai jelentés szerint komoly gondok vannak Magyarországon a sajtószabadsággal, ugyanakkor az MNB alapítványai az ellenzéki hangnemet megütő, igen kormánykritikus Vs.hu-t támogatták, így felmerül, hogy ez éppen azt mutatja: a sajtószabadsággal nincs gond. Lázár János helyeslően bólogatott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.