galéria megtekintése

Nyilvánosak az MNB-akták, brutális pénzeket folyattak ki

141 komment

NOL

Péntek este hozták nyilvánosságra támogatási szerződéseiket a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Alapítványai. A VS.hu című internetes lapot kiadó és az Origót is megvásárló New Wave Media Kft.-vel és a szintén Száraz István érdekeltségébe tartozó We Love Budapesttel például összesítésünk szerint több mint félmilliárd forintra szerződtek; a közzétett listában milliárdos tételek is szerepelnek.

Péntek este hozták nyilvánosságra támogatási szerződéseiket a Magyar Nemzeti Bank alapítványai.

A jegybank 260 milliárd forintból létrehozott alapítványai sokáig nem voltak hajlandóak közzétenni, hogy milyen projekteket támogattak az adófizetők pénzéből. A parlament pedig még törvényt is módosított – állítólag Matolcsy György közbenjárására –, nehogy kinyíljanak a jegybank hatalmas ingatlanvásárlásainak dossziéi. Ezért egy unortodox – viszont szabályos közfelháborodást kiváltó – paragrafussal rögzítették a jegybanktörvényben, hogy az alapítványok pénzei „elvesztették közpénz jellegüket”.

Végül a Kúria és az Alkotmánybíróság vágott rendet, alkotmányellenesnek minősítve a közpénzek titkosítását, illetve kötelezve az MNB-alapítványokat támogatási szerződéseik nyilvánosságra hozatalára. A verdikt teljesítésére az alapítványok a péntek estét találták a legmegfelelőbb alkalomnak. 

 

A terjedelmes listákban egyetemek, alapítványok és médiumok is szerepelnek:

- Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) támogatásai és szerződései

- Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) támogatásai és szerződései

- Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) támogatásai és szerződései

- Pallas Athéné Domus Domus Mentis Alapítvány (PADMA) támogatásai és szerződései

- Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) támogatásai és szerződései

- Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) támogatásai és szerződései

Matolcsy György, az MNB elnöke. Futja
Matolcsy György, az MNB elnöke. Futja
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A VS.hu című internetes lapot kiadó és az Origót is megvásárló New Wave Media Kft. például a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítványtól (PADI) összesen két támogatást kapott 71,5 és 69,1 millió forint értékben. Ezért tavaly heti és havi rendszerességgel, közszolgálati tartalmakat dokumentumfilmes és korszerű multimédiás formátumokban kellett létrehozniuk, valamint dokumentum-sorozatokat.

Összesített MNB-alapítványi támogatások (millió forint)
Támogató Támogatott Támogatás
PADI New Wave Production Kft. 590
PAGEO Pécsi Tudományegyetem 196
PADMA magánszemély 173
PADOC Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyeten 129
PADMA Kecskeméti Főiskola 102
PADA Kairosz Könyvkiadó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 54
PADOC Partiumi Keresztény Egyetem 53
PAGEO We Love Publishing Kft. 52
PADOC Erdélyi Református Egyházkerület 50
PADS Tihanyi Alapítvány 50
Forrás: alapítványok, Népszabadság-számítás

A Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány a  „Magyarország 2015” projekt megvalósítására 72,6 millió forintot kapott. Ennek keretében „havi rendszerességgel, közszolgálati tartalmakat dokumentumfilmes és korszerű multimédiás formátumokban hoz létre és tesz közzé honlapján”.

A New Wave kapott a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól is 71,1 milliót ugyanerre a projektre, a támogatás indoka szóról szóra ugyanaz, s ugyancsak hasonló az indoklás a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítványtól kapott 72,7 millió forint esetében is. Így eddigi számításaink szerint a New Wave csoport minimum 350 millió forint támogatást kapott az alapítványoktól.

 

Száraz István, a New Wave egyik tulajdonosának egy másik cége, a We Love Budapest a Brain Bar szakmai rendezvényre a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványtól húszmillió forintot kapott, ezért cserébe technológiai témájú rendezvényt szerveztek, melynek témája, hogy lesz-e Európában Szilícium-völgy, valamint hogy mi a nagyvárosok sikere. További 31 millió forintért pedig ugyanerre a rendezvényre globális élvonalbeli szakemberek (Chris Hadfield, Richard Florida, Sugata Mitra, Philip Zimbardo, Mara Steiu, Niall Ferguson) előadásának megjelenését támogatták.

A New Wave-es Száraz István Péter érdekelt egy Frank Digital Kft. nevű cégben is, ők több MNB-s alapítványtól több tételben mintegy 80 milliót kaptak. Ehhez az üzleti körhöz tartozik a We Love Budapest is, amely 51 milliót kapott. Így már első összegzésünk szerint mintegy 600 millió forintnál jár a Száraz Istvánhoz köthető üzleti kör, amelyben a hírek szerint érdekelt Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás is.

A Pallas Athéné Domus Concordiae (PADOC) Alapítványhoz köthető az egyik legnagyobb támogatás. Ez a Sapentia Erdélyi Magyar Egyetemnek kifizetett mintegy 120 millió forint volt. Ez az alapítvány egyébként legalább a fennhangon közölt felsőfokú oktatásra valóban költött, hiszen az Újvidéki Egyetemnek, a Ungvári Egyetemnek vagy a Partium Egyetemnek is fizetett, utóbbi két esetben 40 millió forint körüli összeget, az elsőként említett iskola esetében 23,7 milliót.

A PADOC-nál ezenfelül a Nemzeti Színház mecenatúrájáról sem feledkeztek meg, oda 32 milliót utaltak.

 

 

A PADA többek között Lovas István „Unortodox Különcök” című könyvét is támogatta 7,8 millió forinttal; az Echo Tv. Hungária Zrt. „Elemzők” című 12 részes műsorát 7 millióval támogatták, a Gazdasági Rádió A Nap Vendége című műsora 2 milliót ért a PADA-nak.

A jegybank egyik alapítványa egymillióval megtámogatta Fricz Tamás cikkeinek gyűjteményes kötetének kiadását, amelyben az illusztris szerző az Orbán-kormány politikájának legfontosabb jellemzőit ecseteli. Hasonló célokra 1,8 millió forintot kapott a Miskolc Televízió: elemző műsoraikból készítettek egy kötetet, amelyben kitüntetett helyet szántak az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikájának bemutatására. (Fricz neve más listákon is felbukkan: a PAGEO például 14,4 milliós támogatást nyújtott egy a demokrácia új modelljeiről szóló kutatásra az Ajatomi Kft.-vel, melynek tulajdonosai Fricz Tamás és Simon János politológusok.) A szintén Simonhoz köthető Cepoliti Review Kft. pedig egy folyóirat támogatására kapott 26 milliót. 

A kedvezményezettek között szerepel még a Trócsányi László igazságügyi miniszter résztulajdonába tartozó Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda, valamint a Borókai Flóra tulajdonában lévő Akció Reklámügynökség (a tulajdonos édesapja Borókai Gábor, az első Fidesz-kormány szóvivője, édesanyja pedig Vajdovits Éva, az Emmi helyettes államtitkára).

 


 


További érdekességek a támogatási listákban:

- Kairosz Könyvkiadó: Boros Imre „Egy nemzeti szemléletű olvasókönyv” – 6 millió forint.

- Jogállam és Igazság Nonprofit Kft.: A kutatási projekt célja, hogy a Nyugat-Európában, különösen az angolszász világban ismert „Law and Economics” tudományterületét a hazai jogi, gazdasági és politikai gondolkodásban is meghonosítsa. A 12 hónapos projekt során a Támogatott és a vele szoros együttműködésben működő Alapjogokért Központ jogászi munkaközösség összegyűjti a témában fellelhető releváns szakirodalmat, majd ezt feldolgozza és megvizsgálja a vonatkozó magyarországi jogalkotást. – 34,9 millió forint.

- Hétfa Kutatóintézet : Összkép című magazin, műhelytanulmány-sorozat – 14, 3 millió forint.

- Magyar Bankszövetség: A brüsszeli székhelyű Európai Bankföderáció (EBF) kezdeményezésére átfogó páneurópai program szervezése kezdődött meg a pénzügyi ismeretek fejlesztésére, European Money Week elnevezéssel. A program a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi alapismeretek fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, és összehangoltan, a már meglévő tapasztalatok megosztásával, nemzetközi hasznosításával segíti e cél elérését. – 30 millió forint.

- Tihanyi Alapítvány: A „Mathias Corvinus Collegium gazdagító programjai 11-15 évesek számára” című fejlesztési program megvalósítására 50 millió forintot kapott. Ezenkívül több kisebb szerződést is kötöttek a PADA-val. A kuratórium elnöke: Lánczi András. Kuratóriumi tagok (többek között): Tombor András, Szalay-Bobronoviczky Kristóf, Madarász László.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásai

2015. július 1. PADOC: Egyetem négy karán oktatási és tehetséggondozási programok fejlesztésének, képzések, illetve felzárkóztatási programok elindításának, valamint infrastrukturális fejlesztéseknek a támogatása. 120 millió Ft.

2015. nov. 2. PADOC: Könyvtárfejlesztés. 6,1 millió Ft.

2016. február 29. PADOC: Educatio szakkiállításon való részvétel támogatása: 0,6 millió Ft.

2015. február 9. PADOC: Pénzidomár vetélkedő megszervezéséhez való támogatás. 0,7 millió Ft.

2015. szept 24. XII. PADOC: Nemzetközi Gazdasági Konferencia támogatása: 0,7 millió Ft.

Az alapítványi pénzek között néhány kiugróan magas szerződési összeg is szerepel. A PADA például a Budapest I. kerületében, a Csónak utcában lévő villa átalakítására szerződött a Magyar Építő Zrt.-vel, nettó 989 millió forintért. A Hetedik Műterem Kft.
pedig az Uri utca 21. szám alatti „volt városháza” épület rekonstrukciójára és átalakítására kapott 111 millió forintot. A balatonkenesei MÁV-üdülőt pedig 890 millióért vették meg. 

A PADS alapítvány legnagyobb szerződése pedig – szintén a Magyar Építővel – az V. kerület, Kálmán Imre utca 20. alatti irodaház átalakításáról szól, másfél milliárd forint plusz áfa az átalánydíj.

A PAGEO szerződéseinek listája is tartogat érdekességeket. A Szép Házak Építészeti és Lapkiadó Kft.-től például 795 millió forint plusz áfáért vették meg az Úri utca 72. szám alatti ingatlant. A Wakefield Kft.-től a Mátyás király úton vásároltak ingatlant 1 milliárdért. A nagyobb összegek között szerepel az NHB Növekedési Hitelbank Zrt. betétszerződése egyszeri lekötésre, 200 millió forint értékben.

A PADI alapítvány közzétett listáján egy Döbrentei utcai ingatlan adásvételi szerződése a legnagyobb: 8 millió euró plusz áfát fizettek a Duna Bellview Ingatlanforgalmazó Kft.-nek.

Alighanem mind közül a legnagyobb tétel a PADOS alapítvány szerződéseinek listáján szerepel: külföldi értékpapír vásárlása az MKB-től, 63.823.000 euró értékben. Emellett az NHB Növekedési Hitel Bankkal is van több nagy összegű szerződésük, az egyik betétszerződés – ismétlődő lekötésre – 301 millió forintról szól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.