galéria megtekintése

Háromszoros árat fizetett az állam a használt helikopterekért

24 komment


Varga G. Gábor

Majdnem háromszor annyiért vett öt használt helikoptert a magyar Belügyminisztérium egy cseh cégtől, mint amennyiért az megvásárolta a légi járműveket a német Baden-Württemberg tartomány belügyminisztériumától – tudta meg a Népszabadság. A különbség összesen 2,7 milliárd forint.

Csaknem háromszoros áron vett meg a Belügyminisztérium öt darab, tizenöt éves MD–902-es helikoptert egy cseh cégtől, a European Air Servicestől a Légirendészeti Szolgálatnak. Mint azt korábban megírtuk, az öt forgószárnyast 13,6 millió euróért, azaz hozzávetőleg négymilliárd forint közpénzért vették meg, közbeszerzés nélkül.

Ilyen helikoptereket vett a magyar állam
Ilyen helikoptereket vett a magyar állam
wikimedia.org

Lapunk Baden-Württemberg belügyminisztériumának honlapján megtalálta azt a közleményt, amely szerint a flottából kivont légi járműveket 4,8 millió euróért értékesítették. Ám mire a cseh cég eladta a magyar államnak azokat, 8,8 millió euróval nőtt az értékük, így a Belügyminisztérium összesen

 
2,7 milliárd forinttal magasabb áron vásárolta meg a gépeket.

A tizenötezer órát repült forgószárnyasok nem fiatalok, de ettől még lehetnek jó műszaki állapo­túak. A légi járművek – Pintér Sándor egy korábbi írásbeli válasza szerint – felújítás és átfestés után kerülnek a magyar rendőrséghez, a vételár ezeket a költségeket is magában foglalja.

Hogy érzékeltessük az áremelkedés mértékét: a 0,96 millió euró­ba kerülő használt gépek felújítása és átfestése darabonként 1,76 millió euróba került. A német üzemeltetési környezetben a gépek meglehetősen jó állapotban voltak, s bár ennyi repült óra után komoly javításokat kell ­kötelezően végrehajtani, forrásaink szerint ennek a költsége aligha teheti ki a gépek vételárának csaknem kétszeresét.

Az arizonai Mesában működő MD Helicopters cég gépeinek 500-as típusjelű változatait jelenleg is használja a rendőrség. A 15 éves, sokat repült járművek a magyar rendőrségnél sem számíthatnak „pihenésre".

A bizonyíték Baden- Württemberg belügyminisztériumának honlapján
A bizonyíték Baden- Württemberg belügyminisztériumának honlapján

Kérdéseinkkel tegnap délután kerestük a Belügyminisztériumot, ám egyelőre nem kaptunk választ.

Magyarországon egyébiránt nem ritkák a rejtélyes helikopterbeszerzések. A kormány – tekintettel a honvédelmi és a rendvédelmi flották elavultságára – évek óta ígérget egy nagy helikopterbeszerzést. Másfél éve a honvédségnek hárommilliárd forintért sikerült vásárolnia három darab 25-27 éves, orosz Mi–8 helikoptert. Az erősen megkérdőjelezhető ügylet Borbíró Zoltán államtitkári posztjába került, de az ügynek más következménye nem lett.

Igaz, a magyar jogszabályok szerint a rend- és honvédelmi szervezetek közbeszerzés nélkül is azt és attól vehetnek, akitől akarnak. A European Air Services honlapja nem sokat árul el a cégről, az ismertető rovatban mindössze egy műszaki tanúsítványt találni. Ennél beszédesebb a cég Facebook-oldala, amely szerint a vállalkozást 2012-ben alapították, és szoros kapcsolatot ápol az amerikai MD Helicopters gyártóval. A különböző MD-modellek javítása, karbantartása tűnik a cég profiljának.

Mibe kerül az új?

Baden-Württemberg tendert írt ki új helikopterek vásárlására. A tartomány hatvanmillió euróért vásárolt hat darab vadonatúj modern Airbus Helicopters 145-öst. Azaz tízmillió eurós, hozzávetőleg 3,1 milliárd forintos darabáron vásárolták a vadonatúj gépeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.