galéria megtekintése

Válaszolt munkatársai kitiltására a Népszabadság

54 komment

NOL

Levélben válaszolt a NOL videós stábjának parlamenti kitiltására lapunk főszerkesztője. Murányi András válaszában közölte, tudomásul veszi a döntést, ám mint jelzi, az utóbbi időben mind korlátozottabbak a lehetőségek a sajtószabadság gyakorlására.

Amint arról beszámoltunk, hétfőn délután stábunk az MNB alapítványainak költekezéseivel kapcsolatban próbált meg kérdéseket feltenni többek között Kövér László házelnöknek és Orbán Viktor miniszterelnöknek a parlamentben. Választ ugyan nem sikerült kicsikarni belőlük, ám Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke már forgatás közben jelezte, hogy következményei lesznek annak, hogy "nem a sajtó számára kijelölt helyen" forgattunk.

Nem sokkal később meg is érkezett szerkesztőségünkbe az Országgyűlés sajtófőnökének levele, melyben Szilágyi Zoltán arról tájékoztat: munkatársainkat - az Index, a hvg.hu és a 24.hu stábjával együtt - Kövér László határozatlan időre kitiltotta az épületből.

Alább közöljük Murányi András főszerkesztő válaszlevelét.

 

Tisztelt Sajtófőnök Úr! Kedves Szilágyi Zoltán!

Tájékoztatását megkaptam. A döntést tudomásul veszem.

Biztosíthatom arról, hogy a Népszabadság célja nem a szabályok megszegése. A Népszabadság célja az, hogy munkatársai – pláne közügyekben – kérdéseket tegyenek fel a nép által választott és fizetett képviselőknek, a válaszokat pedig a közvélemény elé tárja.

Kérdésünk van elég. Válasz – mint ezúttal is kiderült – mind kevesebb érkezik, ami annak is betudható, hogy a Parlamentben egyre korlátozottabbak a lehetőségek a sajtószabadság gyakorlására. Azt is mondhatnám: az utóbbi időben munkánk gyakorlását a végletekig szűkített térre korlátozzák, ami ellehetetleníti az alapvető szabadságjogok egyikét, a sajtószabadság érvényesülését.

Ez különösen akkor érhető tetten, amikor munkatársaink hasonló fajsúlyú ügyekben igyekeznek informálódni, mint amilyen az MNB-alapítványok ügye.

Noha ráhatásom nincs az „országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó 9/2013-as számú házelnöki rendelkezés” finomhangolására, a köz mind szélesebb körű tájékoztatása érdekében tisztelettel javaslom a vonatkozó rendelkezés felülvizsgálatát. A legkézenfekvőbb az lenne, ha rendelkezést alkotnának arról is: a képviselők minden esetben álljanak rendelkezésre, amennyiben a sajtónak – a tömegtájékoztatás érdekében – kérdései vannak hozzájuk.

A Népszabadság továbbra is igyekszik megfelelni a vonatkozó normáknak. Ugyanakkor a jövőben is mindent megtesz a közérdekű információk megszerzéséért.

Bízom abban, hogy az ügy megnyugtatóan rendeződik.

Üdvözlettel:

Murányi András
főszerkesztő

2016. április 26.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.