galéria megtekintése

Orbánt bombázta az ellenzék a parlamentben

5 komment


Csuhaj Ildikó

Orbán Viktor nem akart Lázár János szóvivője lenni, de azzá vált, amikor a parlamentben közölte: minisztere nem lett aranykalászos gazda. Farkas Flórián viszi-e rossz útra, akit mellesleg nem vált le? - az azonnali kérdések órájában ilyen ellenzéki kérdésekre válaszolt a miniszterelnök, aki Vona Gábor libidóját is megemlítette, és felsorolta, kiknek hány milliót fizetett tanulmányokra a Jobbik.

Orbán Viktor azonnali - főleg ellenzéki - kérdésekre válaszolt ma délután a Parlamentben.

Tóbiás József MSZP-elnök a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazásos, a választási iroda előterében történt múlt keddi botrányról kérdezte a miniszterelnököt "A népakaratnak érvényesülnie kell" címmel. A szocialista politikus arra várt "nem cinikus" választ, mit tett a kormány, amikor fogdmegek akadályozták meg, hogy állampolgárok, szocialista politikusok éljenek alkotmányban és törvényben biztosított jogosítványukkal.

Orbán Viktor azt mondta, valószínűleg nem ugyanazt a tényt figyelik, az "MSZP a maga kérdését beadta". Tóbiás József erre azt mondta, látszik mire megy ki a játék, önmagában törvénytelen, ami most történik a választási bizottságban, "akkor is ha az az MSZP-nek kedvez" - utalt arra, hogy a herceghalmi polgármester felesége az Index híre szerint nem személyesen pecsételte le kérelmét, ezért elképzelhető, hogy a választási bizottság a később érkező szocialista kezdeményezést hitelesíti. - A kérdés az, hogy a kormánynak tisztáznia kell a viszonyát a Fidesz alelnökével, Kubatov Gáborral a kopaszok miatt, illetve, hogy az ügyészség és a rendőrség hivatalból miért nem tett semmit - mondta Tóbiás József.

 

A politikai patkónak ezen az oldalán nem tűnik értelmesnek, hogy tisztázzuk a saját magunkhoz való viszonyt. Ha vita van, azt az arra feljogosított alkotmányos szervek eldöntik.

Magyarországon lehet népszavazást kezdeményezni, be lehet az indítványt adni.

A méltatlan helyzeteket megváltoztató szabályokat pedig közösen kell megvitatni - válaszolt Orbán Viktor, hozzátéve: ezt tette a kormány, mert ez volt a dolga.

Orbán tudja: a Jobbik orvosokat visz külföldre

Vona Gábor Terítsük ki a kártyákat, mitől gazdagodik Orbán Viktor környezete címmel kérdezte a miniszterelnököt. A Jobbik elnöke megismételte a két vizsgálóbizottság felállítására tett korábbi javaslatát, az egyik a Jobbik és Oroszország kapcsolatát vizsgálná, míg a másik ezzel párhuzamosan Habony Árpád, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna gazdagodását. Lovagias, gáláns ajánlat, fogadják el - kérte a Jobbik elnöke.

"Rájöttem, nem a politika érdekli önt, hanem a pénz"

- mondta válaszul Orbán Viktor, hozzátéve, a Jobbik libidóját azért érinti meg csak a pénz, mert fiatal a párt. A miniszterelnök aztán bebizonyította, jól értesült: Vona Gábornak szegezte, hogy van olyan képviselőjük, aki az édesanyját fizette ki kampánypénzből, orvosokat visznek külföldre, de például egy autókölcsönző cégnek 18 millió forintot fizetett a párt gazdasági tanulmányért, egy fuvarcég is írt egy másikat 4,4 millióért az európai radikális trendekről. Nem kellene söpörni egy jóízűt a saját házuk táján, mielőtt a miénk előtt söpörnének ? - vetette fel a miniszterelnök. Vona Gábor erre sorolta a fideszhez köthető botrányos eseteket, mondván, "nem a mi "betonos" képviselőnk ment gyilkolni Dunaújvárosba, és nem a mi ifjúsági szervezetünk esete volt, amikor a malacvágás tömegverekedésbe torkollott, nem a mi embereink akarták megakadályozni a választási irodánál, hogy állampolgári jogukkal éljenek népszavazást kezdeményezni akarók".

Orbán Viktor viszontválaszában a Kovács Béla-kártyát vette elő: "nem akarok turkálni az önök zsebében, de nézzék meg, hogy a Kovács Bélánál a fiktív számlán talált pénz nem a Jobbik pénze volt-e", javasolta.

Farkas Flórián viszi Orbán Viktort rossz útra, vagy fordítva ?

Mikor rúgja ki Farkas Flóriánt ? - kérdezte Ikotity István, LMP-s képviselő, aki a Híd a munka világába szövetkezet adóssághalmazát ismertette. "Nincs ilyen szándékom. Az is látszik, hogy ön utazik Farkas Flóriánra, és ezzel erősíti a pozícióját" - hangzott a miniszterelnöki válasz. Én egy mítoszt szeretnék eloszlatni, a jó vezető, rossz tanácsadó mítoszát - mondta erre az ellenzéki képviselő, aki szerint Orbán Viktor nem jó vezető, hiszen ő tartja pozícióban Farkas Flóriánt, "és a hozzá hasonlókat".

A miniszterelnök azt mondta, nem tudja elfogadni azt a helyzetértelmezést, hogy Farkas Flórián viszi őt rossz útra. Úgy tűnik, igazából önnek velem van baja" - mondta a miniszterelnök az LMP-s képviselőnek, akit emlékeztetett, hogy végig csinálta a Kádár rendszer utolsó éveit, a rendszerváltást, azóta pedig mindent megtesz a parlamentben és a kormányon, hogy az embereknek jobban menjen. "Lehet, hogy pont ezért támadnak?" - mélázott el a kérdésen a miniszterelnök.

Orbán nem akar Lázár János szóvivője lenni

Nincs nagy kedve ahhoz, hogy Lázár János szóvivője legyen, aki éppen ott ül mellette a parlamenti patkóban, és illetékes a földárverések ügyében - mondta Orbán Viktor a szocialista Gőgös Zoltánnak, aki az orvosi szakmához hasonlította a földműves szakma komolyságát. A szociaista politikus utalt rá, hogy Mészáros Lőrinc például azért földműves, mert benne van a jegyzékben, de más miniszterek is bevásároltak. Nem azzal van a baj, hogy létezik az aranykalászos tanfolyam, hanem hogy vannak, akik földműveseknek mondják magukat, holott nem végzik el a tanfolyamot, "vagy három nap alatt, ha nem ebédelnek".

Orbán Viktor erre azt mondta, hogy nem tartja felelősségteljes és értelmes magatartásnak, hogy az aranykalászos képzésen gúnyolódjon valaki. "Akik vállalkoznak a képzésre, azokat ne dorongolják le, hanem ismerjék el" - tanácsolta. Közben odafordult a mellette ülő miniszteréhez, és közölte az ellenzéki Gőgös Zoltánnal: "Mégiscsak szóvivő lettem, megkérdeztem Lázár miniszter urat, aranykalászos gazda lett-e, és azt mondta, hogy nem".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.