galéria megtekintése

Papír van róla, hogy Orbán Viktor irányítja Farkas Flóriánt

15 komment

Czene Gábor

Hegedüs István már lemondott ORÖ-elnöki tisztségéről, a háttérből kavaró Farkas Flórián miniszterelnöki biztos még mindig a helyén van. Nem vitás, hogy Farkas tevékenységét Orbán Viktor irányítja: ezt maga kormányfő rögzítette, méghozzá írásban.

Az összeférhetetlenségi szabályok miatt Farkas Flóriánnak 2014-ben választania kellett az Országos Roma Önkormányzat elnöki posztja és fideszes országgyűlési mandátuma között. A parlamenti képviselőség megtartása mellett döntött. Az ORÖ új vezetője Farkas feltétlen bizalmasa, a komlói Hegedüs István lett, aki aztán – ahogy sokasodtak a korrupciós ügyek és eljárások – egyre inkább szembefordult pártfogójával.

Hegedüs mostani lemondásával az egyik kulcsszereplő távozik. Farkas egyelőre a posztján marad.

Orbán Viktor kormányfő 2014 december 3-tól nevezte ki miniszterelnöki biztossá Farkas Flóriánt. A Magyar Közlönyben megjelent – értelemszerűen Orbán által aláírt – miniszterelnöki utasítás szerint Farkas feladata egyebek mellett a kormány és az ORÖ között létrejött keretmegállapodás tapasztalatainak értékelése, a végrehajtás „időarányos teljesülésének" vizsgálata. Ugyancsak a feladatai közé tartozik, hogy előkészítse megújítását, 2020-ig történő meghosszabbítását. Munkáját ötfős titkárság segíti.

 

Az ORÖ körüli sorozatos gazdasági botrányok tükrében furcsán hangzik, de a miniszterelnöki biztosnak a „roma társadalmi integráció fejlesztését szolgáló hazai és európai uniós támogatási programokat" is figyelemmel kell kísérnie.

Ha Farkas Flórián bukik, akkor fölöttébb nehéz lesz magyarázatot találni arra, hogy az őt irányító Orbán Viktor miért nem terheli semmifajta felelősség
Ha Farkas Flórián bukik, akkor fölöttébb nehéz lesz magyarázatot találni arra, hogy az őt irányító Orbán Viktort miért nem terheli semmifajta felelősség
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Nem merünk belegondolni abba, milyen messzire ható következményei lehetnek annak, ha esetleg a rengeteg adóhatósági és minisztériumi vizsgálat közül némelyik telibe talál, és bebizonyosodik Farkas Flórián bűnössége. A Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki utasításban ugyanis

van egy mondat, amely alaposan kitágítja a felelősség körét.

Így szól: „A miniszterelnöki biztos tevékenységét a miniszterelnök irányítja.” Ha tehát Farkas Flórián bukik, akkor fölöttébb nehéz lesz magyarázatot találni arra, hogy az őt irányító Orbán Viktort miért nem terheli semmifajta felelősség.

A szóban forgó keretmegállapodást amúgy 2011-ben írta alá Orbán Viktor és Farkas Flórián. A felek „célként fogalmazták meg”, hogy 2015-ig 100 ezer munkanélküli romát vonnak be a foglalkoztatásba, 20 ezer roma fiatal a szakmunkásképzés keretében piacképes szakmát szerezhet, 10 ezer roma fiatal érettségit adó képzésben tanulhat, 5 ezer tehetséges roma pedig felkészülhet rá, hogy megfeleljen a felsőfokú oktatásban való részvétel feltételeinek. A szak- és felnőttképzés területén mintegy 50 ezer, legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzéséről és további 80 ezer felnőtt roma alapfokú készségfejlesztési programokban való részvételéről is olvashatunk a megállapodásban.

A kormánynak és az ORÖ-nek elvileg évente közös jelentésben értékelnie kellett a megállapodás végrehajtását.

A 2020-ig történő hosszabbításról mostanában valahogy nem esik szó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.