galéria megtekintése

„Orbán büntetni akar, hát büntet”

14 komment

NOL

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Orbán új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon, a DK feljeletést tett, az Együtt pedig úgy fogalmazott, a Fidesz-KDNP kormány bebizonyította, hogy nemcsak fogalma sincs a véleményszabadság fogalmáról, de kicsinyes bosszújával semmibe veszi a közbeszerzések eredményét is.

Az ellenzéki pártok szerint vérlázító, hogy a kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel szerződéseiket a Magyar Telekommal.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke Kovács Zoltán kormányszóvivő bejelentése után a következőt írta Facebook-oldalán: „A kormány álszenten és hazug módon a véleményszabadság védelmére hivatkozva mondta fel a Magyar Telekommal kötött szerződéseket. Bár egyáltalán nem értünk vele egyet, Kovács Ákosnak joga van úgy gondolkodni a világról, ahogyan akar. A Magyar Telekomnak pedig joga van eldönteni, hogy a saját pénzéből kit támogat és kit nem. A kormánynak azonban mindehhez semmi köze: nem a saját pénzükből gazdálkodnak, hanem mindannyiunk pénzével, s most ebből állnak kicsinyes bosszút, felrúgva a közbeszerezéseket. Azt pedig csak remélni tudom, hogy Kovács Ákos telekomos szponzorációja azért szerepelt a kormányülés napirendjén, mert megoldották a pedagógusok, egészségügyi dolgozók, a szegények és szegényedő középosztálybeliek problémáit”.

Gál József, az LMP szóvivője is kiemelte, a kormánynak nem az a dolga, hogy számára kedves művészek vélt vagy valós sérelmeit megtorolja, az ő vitáikban lépjen fel igazságosztóként.

 

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Kolacíió szóvivője vérlázítónak nevezte a kormány döntését,  megjegyezte, a Telekom Kovács Ákossal kapcsolatos döntése két magánszereplő, egy magánszemély és egy magánvállalat vitája. A magyar kormány ebbe a vitába avatkozott be: nyíltan megfenyegette, majd bünteti a társaságot, közhatalmát törvényellenes módon magánvitában használva. Ezért a DK hatalommal való visszaélés bűncselekménye miatt haladéktalanul büntetőfeljelentést tesz a kormányhatározatot aláíró miniszterelnök vagy miniszter ellen.

„Orbán Viktor addig bontogathat szerződést egy fideszes magyar állampolgár vállalhatatlan kijelentése miatt, ameddig Magyarország polgárai a vele kötött szerződést fel nem fogják mondani” - írta közleményében Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Megjegyezte, „Orbán Viktor új szintre léptette a személyre szabott kormányzást Magyarországon. Világos, hogy ma Magyarországon a fideszes slepp bármilyen kínos helyzetben számíthat a kormány még kínosabb támogatására”.

A Párbeszéd Magyarország (PM) csütörtökön arra szólította fel a kormányt, hogy tartsa tiszteletben a magáncégek döntéseit és „közfelháborodást okozó kedvencük megvédése” helyett inkább a becsülettel dolgozó emberekkel és az ország valós problémáival foglalkozzon. Közleményükben megdöbbentőnek nevezték, hogy a kabinetnek a kormányüléseken „nincs jobb dolga, mint gazdasági háborút indítani egy miniszterelnöki kedvenctől indokoltan megvont magáncéges szponzoráció miatt”.

A Magyar Liberális Párt szerint egy demokratikus államban nem történhet meg, hogy „a miniszterelnök kedvenc énekesét és barátját” ért személyes sérelmet a kormány olyan intézkedéssel torolja meg egy az országba milliárdokat befektető és sokezer magyar embert foglalkoztató vállalaton, amelynek gazdasági, költségvetési és morális hatásait egy másodpercig sem vizsgálja. Ezt azzal folytatják, hogy egy demokratikus államban a kormány nem állhat bosszút azért, mert a Kövér László házelnök és Kovács Ákos által megjelenített kormányzati nőképpel egy magánvállalat nem ért egyet, azt nem kívánja semmilyen módon támogatni és magáévá tenni. Orbán büntetni akar, hát büntet és azt üzeni, „így jár mindenki, aki nem teszi magáévá a Fidesz képmutató értékrendjét, aki más véleményen van, mint ők, aki más európai értékeket vall” - jelentik ki.

Török Gábor politikai elemző szintén Facebookon reagált a történtekre. Mint írta: „Egy pillanatra hagyjuk most az elveket - bár ebben az ügyben nagyon is fontosak. De beszéljünk csak azon a nyelven, amit a politikusok érteni szoktak: a politikai haszon nyelvén. Képzeljük el, hogy miről szólnának most a hírek, ha Kövér László beszéde után a kormánypártiak ennyit mondanak: természetesen nem ezt akartuk mondani, nem gondoljuk azt a nőkről, csak örülnénk, ha sikerülne megállítani a népességfogyást, és ezért ezt meg azt tesszük. Ha ezt mondják, ma a címlapokon lenne hely az egyébként tényleg komoly áfacsökkentésnek és a 10+10-nek. De nem ezt mondták, hanem beleálltak egy óvodás vitába és atomot dobálnak a Telekomra”.

A Telekomnál, mint ahogy arról beszámoltunk, Ákos elhíresült Echo TV-s nyilatkozata verte ki a biztosítékot, amiben arról beszélt: a nőknek nem dolguk annyit keresni, mint a férfiaknak, hanem, hogy valakihez tartozzanak és gyereket szüljenek.

A Magyar Telekom Csoport szerda délelőtt közleményben tudatta, szerződést bontott Ákossal, mert „nem tartja összeegyeztethetőnek az előadóművész Echo Tv-s interjújában elhangzottak szellemiségét a csoport hitvallásával és értékrendjével”.

Szerdán este Lázár János sajtótájékoztatóján a Telekom reakcióját véleménydiktatúrának nevezte, majd megjegyezte, „pont egy német cégnek tudnia kéne, hogy mi az a diktatúra”. Lázár sajátos párhuzamot is vont, felvetette, vajon ha a kormánynak nem tetszene a Telekom véleménye, akkor azonnal felmondhatná a velük kötött szerződéseket?Mint ma kiderült, ez nem költői kérdés volt, valóban így is tettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.