galéria megtekintése

Kirúgnak-felvesznek: így építi magát a közmédia

5 komment


Bednárik Imre

Új munkatársakat vesznek fel, miközben majd' kétszáz embert rúgnak ki költségcsökkentésre hivatkozva. A szakszervezetek nem írták alá a csoportos leépítésről szóló megállapodást. 

Az állami médiánál működő szakszervezetek nem értenek egyet a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA) bejelentett 177 fős létszámleépítéssel, ezért nem írták alá a csoportos elbocsátásról szóló megállapodást.

Az MTVA két hétig tárgyalt az intézménynél működő szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal, utóbbi végül aláírta azt a megállapodást, amely csökkenti a létszámleépítésben érintettek terheit. A munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntető munkavállalók közül az alacsonyabb keresetűek, a nyugdíj előtt állók, a hosszabb ideje ott dolgozók, valamint a három vagy több kiskorú gyermeket nevelők számára plusz juttatásokat biztosítanak, továbbá létrehoznak egy alapot a munkájukat elvesztők segélyezésére.

A szakszervezetek azért utasították el a megállapodás aláírását, mert az elbocsátásokkal párhuzamosan

 
jelenleg is új dolgozókat vesz fel az MTVA.

Lapunk információi szerint az elmúlt hetekben sok gyakornok jelent meg hírműsorok környékén, a belső hírek szerint őket vélhetően a március 15-ével az M1-en induló állami hírcsatornánál akarják alkalmazni. Ezen kívül az MTVA az elmúlt hónapokban „kiemelt multimédiás újságíró" státuszba több embert is felvett, így került oda például Áder András, a köztársasági elnök fia is.

Áder András (jobbra) édesapja államfői beiktatásán: sokra vitték
Áder András (jobbra) édesapja államfői beiktatásán: sokra vitték
Kurucz Árpád / Népszabadság

A szakszervezetek szerint a munkáltatóval folytatott tárgyalásokon kiderült, hogy a 177 dolgozó leépítésével az MTVA – korábbi állítása ellenére – nem spórol, sőt, az új dolgozók felvételével kiadásai vélhetően tovább nőnek. Az elbocsátandók majd fele valamilyen módon védett munkavállaló, többek között nyugdíj előtt álló vagy gyermekét egyedül nevelő szülő.

Rákay és Habony vezényelhet

Miközben 177 ember kirúgását bejelentették a közmédiánál, az új hírtévéhez riportereket és szerkesztőket akarnak felvenni. Egy fideszes politikus szerint Orbán Viktor ugyan főként a közmédiához teszi át az állami hirdetéseket, a Simicska-birodalommal a békés egymás mellett élést tartja szükségesnek. Részletek itt.

A szakszervezetek szerint az MTVA nem mérte fel kellő mértékben az elbocsátásoknak a cég működésére és a műsorkészítés színvonalára gyakorolt hatását. A rádióműsorok készítésében már most olyan kevés dolgozó vesz részt, hogy a munkavállalókat a cég szabadságuk idején is dolgoztatja. A menedzsment azonban eddig ezt a jelzést sem vette figyelembe. Ezzel szemben az MTVA azt állítja, hogy a létszámleépítésről szóló döntése a középtávú megtakarítási lehetőségeket szolgálja, s csak indokolt esetben, és a vonatkozó munkajogi szabályokat szem előtt tartva létesít új munkaviszonyt.

Lapunk információi szerint Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója a most futó műsorok egy részét külső gyártásba kívánja kiszervezni. A médiaszolgáltatási alap eddig belső gyártásban készülő kulturális műsorainak, de a hírcsatorna új magazinműsorainak egy részét is külső produkciós irodáktól rendelik majd meg. Úgy tudjuk, hogy a 177 fős elbocsátással a médiaszolgáltatási alap az idei több mint 80 milliárd forintos költségvetéséből éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárdot takaríthat meg a béreken és azok járulékain. A műsorok külső gyártásba való kiszervezése azonban még ennél is többe kerülhet.

Rokonok

Amikor megírtuk, hogy az államfő fia az állam tévéjénél dolgozik, az MTVA-nál úgy berágtak, hogy sértődött - ám annál viccesebb - álkérdésekkel árasztották el szerkesztőségünket.

Úgy tudjuk, az MTVA még ezen a héten egyenként értesíti a 177 munkavállalót, hogy a továbbiakban nem tart igényt a munkájukra. A csoportos létszámleépítés törvényi szabályai szerint az érintettek egy hónap múlva kapják meg a végleges felmondó levelüket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.