galéria megtekintése

Csak ezüst és mangán

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Találkoztam egy kihalt emberrel a minap. Egy kicsiny műhelyben ült, munkaasztalán előtte erős fényű lámpa volt és megannyi csavar, drót, aljzat, dugó, kapcsoló, csatlakozó, dióda, kábel, toldó, led és ellenállás, kezében forrasztópáka, szemében meg rémület: emberek, én már halott vagyok. Ezt üzente a szeme.

A kihalt emberhez a silány vackokat tízezrével ontó tömegtermelés misztériumán át vezetett az út: a számítógépemhez vásároltam hangfalat, amely egy nap alatt tönkrement. Kontakthibásnak tűnt, hát kicseréltem a jackdugót, de mégsem szólt, gondoltam, tán az aljzattal lehet baj, de ahhoz nem mertem hozzányúlni. Ekkor ajánlották figyelmembe a kihalt embert, a még velünk élő ezermestert. Azt mondták róla, régi motoros, mindent megjavít, amit áram hajt.

S felrémlett előttem akkor, hogy ismertem a nyolcvanas években efféle embert sokat. Megszállott volt mindegyik. Tűzbe jöttek egy villanymotor láttán, alig várták, hogy elromoljon, s lehessen javítgatni végre. Emlékszem egy fiúra, aki gitárerősítőket gyártott odahaza passzióból, én is vettem tőle egyet a bőgőhöz, de miután kifizettem, alig akarta ideadni, azt mondta, szívesen bütykölné még. Rá is fért volna, mert nem működött, de nem zavart, gitározni úgysem tudtam.

 

A lakótelepen egy másik fiú villamos meghajtású bowdenkart fabrikált három darab csippentő marokkal. Az volt a nagy terv, hogy az egri várban lévő régi kút fenekéről, amelyet a turisták aprópénzzel dobáltak tele, ezzel a masinával fogja kiemelni egyenként az ezernyi érmét. Hónapokig tervezgette, nem készült el vele soha, de hát nem is az volt a lényeg, hogy befejezze. Hiszen elkészülni minek? Azzal csak a baj van, ha egy álom megvalósul – ezt mostanában jól az eszembe véstem.

Szóval minap elmentem az ezermesterhez, és a hetvenes–nyolcvanas évek fordulóján találtam magam. Az asztala fölötti polcrendszeren többtucatnyi műanyag dobozt láttam ilyen feliratokkal: vegyes kapcsolók, neontrafók és vegyes trafók, koaxdugók, tápok, elemtartók, mikrokapcsolók és panelek, stiroflex, rögzítők, vegyes gombok, vegyes potméterek, motoros számlálók, elemek, beltéri panelek, távirányítók, kondenzátorok, videofejek. S ott ült köztük a hetven körüli ember kinyúlt mackóban. Ötven éve ott ül, s szerel, csavaroz, forraszt és hümmög. De már nem létezem, ez volt a tekintetében. Egy ősi faj egyik utolsó példánya vagyok, itt maradtam köztetek, én sem tudom, hogyan történhetett. Amikor a hangfalat megmutattam neki, együtt érzőn legyintett:

– Aha, szar kínai vacak. Némelyiket megjavítani sem lehet. De azért megpróbálom.

Nekiállt, s derekasan küzdött. Szerelt, csavarozott, forrasztott, hümmögött. De a hangfal nem működött. Szerelt, csavarozott, forrasztott, hümmögött, majd együtt szidtuk a cinket.

– Hej, ez a cink sem a régi már! – sóhajtotta. – Nem engedélyezik újabban, hogy ólom legyen benne. Csak ezüst és mangán. Az mehet. De azzal hogy forrasszak rendesen?

De láttam ám rajta, hogy majd kicsattan az örömtől, hiszen még szerel, még csavaroz, még forraszt, még hümmög, még él. S amikor a szar kínai vacak megszólalt végre, felragyogott a szeme.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.