galéria megtekintése

Propagandatévé készül a közmédiában

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 29. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Az állami tévénél megkezdték az előkészületeket egy önálló hírcsatorna kialakítására – értesült a Népszabadság. Az még nincs eldöntve, hogy a nemzeti főadót, az M1-et alakítják-e át hírcsatornává, vagy teljesen újat csinálnak M5 néven, de a tervek március 15-i indulásról szólnak.

Az állami média gyártócége, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) írásban feltett konkrét kérdéseinkre – miszerint a cég tervezi-e önálló hírcsatorna elindítását, ha igen, mikor és milyen műsorstruktúrával, illetve hogy az MTVA jövőre tervez-e több híradót és közéleti műsort az M1 programjában – kitérő választ adott. Mindössze annyit közöltek: „Sokszor hangsúlyoztuk, de úgy tűnik, nem elégszer, hogy amennyiben az MTVA tervez is olyan változtatásokat, amelyek az Ön kérdéseiben szerepelnek, úgy abban az esetben is, mindenkor saját felületeit kívánja használni az egyes változások, újítások bejelentésére.”

Lapunk információi szerint azonban az MTVA több vezető beosztású, hírkészítési, gyártási és műszaki területen dolgozó munkatársa koncepciókat dolgozott ki az állami hírcsatorna feltételeinek megteremtésére. Az elképzelések szerint egy reggel hat órától éjfélig sugárzó, „klasszikus” hírtévét hoznának létre, amelyben hírek, híradók, hírháttérblokkok követnék egymást egész nap, s nem lennének benne ismeretterjesztő vagy szórakoztató műsorok.

A napszakok – reggel, délelőtt, délután, este, éjjel – adnák a műsorstruktúra kereteit, ezeken belül a nézők óránként, a Kossuth rádióhoz hasonlóan mindig egész órás kezdéssel, 10-15 perces híradókat láthatnának. Az esti félnyolcas főhíradó 60 perces lenne, majd este tízkor még egy félórás híradót sugároznának. A köztes időben gazdasági, külpolitikai, agrár-, sporthíradókat, közlekedési információkat és időjárás-jelentést, valamint az aktuális eseményekhez kapcsolódó stúdióbeszélgetéseket nézhetne a közönség.

 

Az még nincs eldöntve, hogy a nemzeti főadót, az M1-et alakítják-e át hírcsatornává, vagy M5 néven újat hoznak létre. Az M1 hírcsatornává alakítása azonban nézettségi öngyilkosság lenne, mert a főadón jelenleg olyan szórakoztató műsorokat is sugároznak – Magyarország, szeretlek!, Gasztroangyal, Fábry, Maradj talpon! –, amelyek bár nagyon sokba kerülnek, mert külső produkciós cégektől rendelik meg őket, de vonzzák a nézőket.

Egy hírcsatorna általában csak rendkívüli események – tömegkatasztrófa, terrortámadás, kormányválság, az egész országra kiterjedő időjárási vagy közlekedési krízishelyzet – idején tud kiemelkedő nézettséget produkálni. Ezért az MTVA-n belül is többen arra hajlanak, hogy a jövőre induló M4 sportcsatorna utáni programhelyre, az M5-re kellene pozicionálni az állami hírtévét.

Konyhás István / Népszabadság

A médiaszolgáltatási alapnak mélyen bele kell nyúlnia a zsebébe. Egy hírcsatorna fenntartása éves szinten legalább három-négymilliárd forintba kerül még akkor is, ha a szükséges személyi állomány, a gyártási kapacitás és a műszaki feltételek jó része adott az MTVA Kunigunda úti bázisán. A médiaszolgáltatási alap persze pénzben nem szűkölködik, állami támogatása évről évre emelkedik, jövőre már több mint 80 milliárd forintból gazdálkodhat. Miközben az MTVA karácsony után újabb, információnk szerint több száz fős leépítésre készül, a hírcsatornához egészen biztosan új embereket kell majd felvenni.

Úgy tudjuk, hogy az állami média egyes vezető beosztású munkatársai a Hír TV és az Echo TV több újságírójánál, gyártási és műszaki szakemberénél puhatolóznak állásajánlatokkal. Erre volt válasz a Hír TV-nél, hogy módosították több műsorvezető, szerkesztő, gyártási és műszaki munkatárs szerződését. A kereskedelmi tévéknél szokásos versenykorlátot építettek be a szerződésükbe, ami azt jelenti, hogy ha távoznak a csatornától, akkor meghatározott ideig, általában egy–három évig nem helyezkedhetnek el a konkurenciánál, ha mégis, akkor korábbi fizetésük egy jelentős részét vissza kell fizetniük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.