galéria megtekintése

Kiszervezett közmédia: milliárdok, szeretlek!

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.


Bednárik Imre
Népszabadság

Miközben 177 alkalmazottjától megválik az MTVA, felkészülhetnek a jórészt Fideszhez köthető produkciós irodák: további tévés és rádiós műsorok gyártásának kiszervezését tervezi a közmédia. Úgy tűnik, lesz rá fedezet.

További televíziós és rádiós műsorok külső gyártásba való kiszervezésére készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) – értesült a Népszabadság. Részben ezzel is indokolják a 177 ember kirúgását, s az ezzel járó megtakarítást, másfelől azonban újabb százmilliós, milliárdos nagyságrendű megrendeléseket kaphatnak a külső, jórészt a Fideszhez kötődő produkciós irodák.

Készül a Ridikül – a népszerű beszélgetős műsort már eddig is külsősök gyártották
Készül a Ridikül – a népszerű beszélgetős műsort már eddig is külsősök gyártották
Zih Zsolt / MTVA

Hetek óta teljes tanácstalanságban vannak az állami tévék – az MTV, a Duna TV és a Duna World – belsős műsorkészítői, hogy március 15-től, a csatornák meghirdetett átalakításától lesz-e olyan műsor, amiben most éppen dolgoznak, s ha igen, akkor milyen formában. A nemzeti ünnepen indul az állami hírtévé, s a Duna TV-re viszik át a jelenleg az M1-en futó nagy költségvetésű szórakoztató produkciókat, átalakítják az M2 esti műsorsávját a fiatal korosztálynak, s nyártól jön az M4 Sport csatorna.

 

Az induló és átalakuló csatornák műsorainak elkészítéséhez a jelenlegi létszám is kevés, miközben a médiaszolgáltatási alap 177 ember elbocsátását jelentette be, a számot már le is adták a munkaügyi hivataloknak, de az érintettekkel várhatóan február elején közlik, hogy nem tartanak igényt a munkájukra.

Lapunk információi szerint Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója nem csinál titkot abból, hogy a most futó műsorok egy részét külső gyártásba kívánja kiszervezni. A szegedi stúdió „kivéreztetése” jó példa az állami médiánál zajló folyamatokra. Szegedről most várhatóan 26 embert fognak kirúgni, az összes gyártási és műszaki szakembert. Csak a szerkesztő-riportereket, műsorvezetőket tartják meg, a stúdióban eddig készülő nemzetiségi műsorokat pedig várhatóan külső gyártóktól fogják megrendelni, de a belsős munkatársak adják majd hozzá az arcukat.

Információink szerint a médiaszolgáltatási alap eddig belső gyártásban készülő kulturális műsorainak egy jelentős részét is külsőbe viszik ki, de a hírcsatorna új magazinműsorainak többségét is produkciós irodáktól rendelik majd meg.

Úgy tudjuk, hogy a 177 fős elbocsátással a médiaszolgáltatási alap az idei több mint 80 milliárd forintos költségvetéséből éves szinten hozzávetőleg 1,5 milliárdot takaríthat meg a béreken és azok járulékain. A műsorok külső gyártásba való kiszervezése azonban még ennél is többe kerülhet. Becsléseink szerint az MTVA eddig éves szinten összesen tízmilliárd forint körüli összeget fizetett ki külső gyártócégeknek többségében szórakoztató produkciókra – például a Magyarország, szeretlek!, a Fábry, a Gasztroangyal, a Maradj talpon!, a Haction és a Ridikül –, és további többmilliárdos tétel lehet a kulturális és magazinműsorok kiszervezése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.