galéria megtekintése

Elbukhat a Kúrián Erdősiné kérdése

10 komment


Lencsés Károly

Legalább két okból dobhatja vissza Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését a Kúria: az nem egyértelmű, a beadásának körülményei pedig erősen vitathatóak. A döntésre egyébként kilencven nap áll rendelkezésre, és egyelőre senki nem nyújtott be jogorvoslati kérelmet.

Jó eséllyel megsemmisítheti a Kúria a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) az Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezése tárgyában hozott határozatát – véli Wiener György alkotmányjogász. A kérdése ugyanis – amely tulajdonképpen a jelenlegi jogi helyzet fenntartására irányul – szerinte nem egyértelmű. Az abban szereplő „az üzletek továbbra is zárva tartsanak" fordulat azt látszatot kelti, mintha az Országgyűlés a jogszabály módosítására készülne, amiről szó sincs.

Sok a kérdés Erdősiné körül
Sok a kérdés Erdősiné körül
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Wiener ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a korábbi alkotmány szerint a már elfogadott, de az államfő által alá nem írt törvényt a parlament megerősítés céljából referendumra bocsáthatta, de az alaptörvény ezt a lehetőséget megszüntette. Erdősiné pedig tulajdonképpen ugyanezt szeretné, annyi különbséggel, hogy az üzletek vasárnap már csaknem egy éve zárva tartanak, hiszen az erről szóló törvény tavaly tavasszal életbe lépett.

 

A másik ok az NVB döntésének megváltoztatására Wiener szerint az lehet, hogy a Kúria kimondta: a kezdeményezést a választási alapelvek megsértésével nyújtották be. Amennyiben azt olyan súlyúnak értékelik, hogy az érdemben befolyásolta mások népszavazás kezdeményezéséhez való jogát, a kérdést nem lehet hitelesíteni.

Arról viszont a népszavazási törvény nem szól, hogy mi történjék abban az esetben, ha két hasonló tárgyú kezdeményezés is napirenden van, és az első kiesik. Wiener úgy látja, a bíróságnak lehetősége van arra, hogy ebben az esetben a párhuzamossági moratórium miatt korábban elutasított második kérdést érdemben vizsgálja, és ha az megfelel a követelményeknek, akkor hitelesítse.

Eddig a Kúria nem ezt a gyakorlatot követte. Például tavaly ősszel a vasárnapi zárva tartásról ugyancsak két kezdeményezés futott, és az NVB az elsőt átengedte. A legfőbb bírói fórum ezt a határozatot megsemmisítette, mert a kérdés nem volt egyértelmű. A másodikat – amely pontosan megegyezett az MSZP-s Nyakó István mostani indítványával – mégsem hitelesítette, hanem helyt adott a választási bizottság elutasító döntésének. Így következhetett az újabb versenyfutás idén február 23-án.

Ez elvileg megint megismétlődhet, ám Szoboszlai György választási szakértő szerint a helyes jogértelmezés csak az lehet, hogy kieső kérdés esetén megszűnik a párhuzamossági moratórium – hiszen nincs hasonló tárgyban más érvényes kezdeményezés –, és ilyenkor vizsgálni kell az időben másodjára érkezett beadványt. Tehát ő is úgy véli, hogy Nyakó kérdéséről érdemben dönteni kellene.

Arra a felvetésünkre, hogy eddig nem ez volt a gyakorlat, Szoboszlai kijelentette: a természetes jogfejlődés része, hogy azonos vagy hasonló ügyekben a bíróságok a korábbitól eltérő döntéseket hoznak. Hozzátette: a Kúriát az eddig hozott döntései nem kötik. Így szerinte nem kizárt, hogy a bíróság akár figyelembe veszi a korábbi jogértelmezés kapcsán szerzett tapasztalatokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.