Nyomozást rendeltek el a kopaszbalhé miatt

A nyomozást a Fővárosi Főügyészség rendelte el a Kúria csütörtök éjjel közzétett végzése nyomán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja.

A Kúria március 3-án kelt végzésére is tekintettel a Fővárosi Főügyészség népszavazási kezdeményezés rendjének megsértése bűntettének gyanúja miatt soron kívül – még a már korábban elrendelt feljelentés-kiegészítés határidejének lejárta előtt – utasította a nyomozó hatóságot a nyomozás elrendelésére. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya folytatja.

Nyakó István szocialista politikust február 23-án mindössze négy másodperccel előzte meg Erdősi Lászlóné a nagyrészt a Ferencváros biztonsági embereiként azonosított kopasz és kigyúrt férfiak segítségével. Erdősiné a boltzár fenntartását tartalmazó beadványt nyújtott be. Pontosabban nem ő, hanem az a fiatal férfi, aki vele együtt távozott az NVI Alkotmány utcai épületéből.

A történtek idején egy rendőrjárőr haladt el az NVI székháza mellett. Látva az ott várakozó civilek és újságírók sokaságát a rendőrök megálltak és megkérdezték a biztonsági őröket, hogy „történt-e valami”. „Megoldjuk”, mondták a biztonságiak, mire a járőrök távoztak.

Később a rendőrség a történtekkel kapcsolatban azt közölte: „A helyszínre érkező rendőröknek rendőri intézkedésre okot adó körülmény nem jutott a tudomására”. A választási iroda vezetője sem észlelt semmiféle rendbontást, dulakodást, semmilyen okot, ami a rendőrök visszahívását indokolta volna.

Csütörtökön közzétett végzésében azonban a Kúria azt állapította meg, hogy „Nyakó István kérelmezőt akadályozták az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában" a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában tartózkodó ismeretlen személyek február 23-án.

A hatályos Btk. szerint bűncselekményt követ el az, aki népszavazási kezdeményezés során valakit akadályoz vagy fenyeget, és akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

Nem kell hozzá vérnek folynia, még csak az sem szükséges, hogy egy pofon elcsattanjon.  

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.