galéria megtekintése

A TV2-höz igazol a volt RTL-vezér

0 komment

NOL

Legnagyobb riválisától, az RTL-től érkezik a TV2 új főnöke. A volt RTL-vezér Dirk Gerkens kinevezését nem sokkal azután jelentették be, hogy kiderült, Andy Vajna megvásárolja a TV2-t.

Dirk Gerkens, az RTL Klub korábbi vezérigazgatója lesz a TV2 vezetője – jelentette be a TV2 új tulajdonosaként Andy Vajna filmügyi kormánybiztos egy rendkívüli csütörtöki sajtótájékoztatón.

Dirk Gerkens - riválisból főnök
Dirk Gerkens – riválisból főnök
Szabó Bernadett / Reuters

Gerkens – Magyarország legbefolyásosabb médiaszemélyisége – a Gazdasági Versenyhivatal döntését követően, egy-másfél hónap múlva veheti át a posztot. (A GVH-nak azt kell jóváhagynia, hogy – amint azt szintén csütörtökön bejelentették – Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft.  megvásárolja a TV2 Media Group Holdings Kft.-t. A TV2 helyzetéről itt írtunk részletesen – a szerk.)

 

„1997-ben már pályáztam egy tévére, de az nem jött össze, azóta is vágyom egyre, amely annyira jó lehet, hogy világsiker legyen” – magyarázta a TV2 megvásárlásáról szóló sajtótájékoztatón Vajna. A filmügyi kormánybiztos közölte, jogásza megvizsgálta a kérdést, és mivel nincs összeférhetetlenség, nem is tervezi, hogy lemond a kormánybiztosságról.

Simon Zsolt és Yvonne Dederick, a két eddigi menedzser-tulajdonos átmenetileg, a GVH jóváhagyásáig és az adásvételi folyamat lezárásáig marad a csatornánál, a tévétársaság irányítását pedig vezérigazgatóként Gerkens veszi át. „Nagyon nagy kihívás, de megfelelően vezetve megfelelő befektetések révén megfelelő emberekkel újra sikeressé lehet tenni a TV2-t – fogalmazott Gerkens. Az RTL Klub tavasszal menesztett vezérigazgatója kisebb show keretében jelent meg a sajtótájékoztatón. Vajna bejelentette az adásvételt, majd közölte, hogy bemutatja az új vezetőt. Gerkens erre belépett az ajtón.

Vajna az adásvétel pénzügyi hátteréről nem akart részleteket elárulni, de azt elmondta, most azt vizsgálják, milyen irányba megy a tévé, és szükségük van egy-két évre, hogy „legyőzhessék” az RTL Klubot. Gerkens ehhez a maga részéről annyit tett hozzá, korai még műsorokról beszélni, de hozzáfűzte, hogy gondolkodik további kábelcsatornák megvásárlásában. Jelenleg a TV2-nek három ilyen csatornája van.

Gerkens márciusban távozott az RTL Klubtól. Információink szerint a vezérigazgató elmozdítása része volt az RTL Csoport és a magyar kormány között létrejött megállapodásnak a reklámadó csökkentéséről. A végső megállapodás Orbán Viktor és Thomas Rabe február végi találkozóján történt, ahol az RTL Csoport fő tulajdonosa, a Bertelsmann-csoport vezetője közölte, visszavonják az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszt, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját.

Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a TV2 eddigi tulajdonosai
Schumy Csaba

Lapunk korábban megírta: Habony nyomás alatt volt, egyrészt azért, mert a Fidesz vezérkara szerette volna mielőbb kitölteni azt az űrt, amelyet a Simicska Lajoshoz tartozó Hír TV kiesése jelent, másrészt azért, mert a miniszterelnök tanácsadójának az új médiabirodalom kialakításakor kellett szembesülnie azzal, hogy egyszerűen nincs elég szakember.

„Ha kell, az ördöggel fogunk megállapodni"

– mondta állítólag Habony.

Ami Gerkenst illeti, azt rebesgetik, hogy a személyes sértettség miatt vállalta a TV2 vezetését, az RTL Klubtól ugyanis minimum rossz szájízzel vált el. A Népszava márciusban szellőztette meg, hogy az RTL Klubnál töltött utolsó munkanapján a távozó vezérigazgatót biztonsági őrök és a jogi osztály egy munkatársa kísérte be irodájába, ahol átadta céges számítógépét és telefonját. Előbbiről a Népszava értesülései szerint több mint egy évtizednyi levelezést mentettek le. Gerkens 2001-től 2015 márciusáig vezette az RTL Klubot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.