galéria megtekintése

Kormányközelbe tart a TV2

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 15. számában
jelent meg.

Bednárik Imre–M. László Ferenc
Népszabadság

Még ma eldőlhet a TV2 sorsa. A jövendőbeli tulajdonos, Andy Vajna október 1-jén, Super Station néven új céget alapított, és most nagy bejelentésre készül. Úgy tudjuk, Vajna arra készül, hogy a TV2 felvegye a versenyt az RTL Klubbal.

Már csak az a kérdés, hogy a TV2 csütörtöki születésnapi bulija előtti órákban jelentik-e be a tévé eladását, vagy másnapra hagyják – értesült több forrásból a Népszabadság. Azt, hogy Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztos, producer megegyezett a jelenlegi tulajdonosokkal, már hetekkel ezelőtt lehetett tudni, a médiapiacon csak a hivatalos bejelentésre várnak. A TV2 csütörtökön este együtt ünnepli a legnagyobb hirdetőivel a cég 18 éves születésnapját, így a meghívottak arra számítanak, hogy már előtte vagy a helyszínen megtudhatják, hogyan tovább.

Forrásaink megerősítették a Figyelo.hu értesülését is: az ügylet egy 20 milliárdos csomagot foglal magában. Ennek az összegnek viszont csak töredéke a vételár, a társasághoz tartózó négy csatorna – TV2, Super TV2, Fem3, Pro4 – nem ér ennyit. A korábbi német tulajdonos ennél jóval kevesebbre tartotta a társaságot. A ProSiebenSat.1 (P7S1) egy késleltetett fizetési konstrukcióban adta el tavaly tavasszal a tévét a cég két vezetőjének, Yvonne Dedericknek és Simon Zsoltnak, a cég könyvei szerint 4,8 milliárd forintért. Információink szerint Dederick és Simon ennél jóval kevesebbet kap, viszont Vajna mindenképpen tiszta lappal akart indulni, rendezni szerette volna a tartozásokat is.

A P7S1 az elmúlt másfél évben hitelt is adott a TV2 működéséhez, továbbá garanciát vállalt a nagy amerikai stúdiók felé a tévé filmcsomagjaiért. Éppen ezért Vajna többször járt Németországban egyeztetni a P7S1 menedzsmentjével. Egy forrásból származó, meg nem erősített információnk szerint a kormánybiztos előbb vette meg a TV2 hitelállományát sarokba szorítva a magyarországi tulajdonosokat: ezzel a tévé két vezetője Vajna adósa lett. Mindenesetre a cégbíróságon még nem vezették át a változásokat, a TV2 Média Csoport Kft.-n még mindig zálogjoga van a P7S1-nak.

 

Napokon belül kiderülhet az is, hogy mi lesz a jelenlegi menedzsment sorsa. Egy, a tárgyalásokra rálátó forrás szerint három verzió lehetséges. Maradnak, esetleg továbbvezetik a céget, de csakis az adásvétel lezárásáig (a hivatalos bejelentés után még hátravan egy versenyhivatali jóváhagyás is), vagy már a szerződés aláírását követően felállnak a székükből.

Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a TV2 mostani tulajdonosai
Yvonne Dederick és Simon Zsolt, a TV2 mostani tulajdonosai
Schumy Csaba

Forrásaink szerint még az utolsó napokban, ezen a héten is folytak az egyeztetések. Vajna nemcsak tiszta lappal akar indulni, hanem garantálni akarta, hogy a piaci hirdetők elhiggyék, a tévé rövid időn belül talpra áll, növeli a nézettségét, esetenként az RTL Klubot is képes megverni. Ehhez nyár óta keresik a megfelelő szakembereket, tárgyalnak a reklámokat közvetítő médiaügynökségekkel. Információink szerint arra is készen állnak Vajna kormányzati támogatói, hogy az adásvétel után rövid időn belül megszülessenek a rég várt jogszabályok is. A két országos tévének ugyanis korábban azt ígérték, hogy a digitális átállás után terjesztési díjat szedhetnek a kábelcégektől a főcsatornáikért. Ám ezt az utolsó pillanatban megtiltotta a parlament: a kormány hatáskörébe utalta a díj mértékének megállapítását.

A kabinet viszont mostanáig nem alkotta meg az ígért rendeletet. Simon korábban arról beszélt, ebből akár hatmilliárdos pluszbevétele is lehet a TV2-nek. Ráadásul még a kirakatban vannak az állami intézmények és cégek reklámpénzei. A kassza a mostani kormányátalakítással átkerül az új kabinetminiszter, Rogán Antal fennhatósága alá, márpedig a volt frakcióvezető baráti viszonyt ápol Andy Vajnával.

Az még a producer titka, hogy milyen céghálón keresztül veszi át a tévét. Vajna október 1-jén bejegyezte a Super Station nevű cégét, mely tevékenységi körei szerint vagyonkezeléssel, reklámokkal foglalkozik. A superstation egy szakkifejezés, az Egyesült Államokban így nevezik az országos tévéket és rádiókat. A cég alapító okiratát ugyanaz az ügyvéd jegyezte, aki az amerikai filmstúdiókat képviseli a magyarországi filmgyártási és filmforgalmazási ügyekkel kapcsolatban. A Népszabadság úgy tudja, hiába szivárgott ki sok részlet az adásvételről az elmúlt hetekben, a Vajnáék a bejelentéskor olyasmit is közölnek, ami nagy meglepetés lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.