galéria megtekintése

Hatalmas kráterre bukkantak a Holdon

4 komment


Ötvös Zoltán

Egy jelentős méretű krátert fedeztek fel a Holdon, ráadásul kísérőnk Föld felé néző oldalán – egy évszázada ez az első ilyen felfedezés.

A korábban ismeretlen holdkrátert a repülés egyik úttörőjéről, Amelia Earhartról nevezték el, aki első nőként repülte át az Atlanti-óceánt. A 200 kilométer széles krátert a NASA Grail űrszondája fedezte fel, amely a Hold gravitációs mezejét mérte. A kráter létezéséről egy texasi konferencián számoltak be.

A kráter 3,9 milliárd évvel ezelőtt keletkezhetett, de az azóta eltelt idő alaposan lepusztította az egykori becsapódás nyomait, ezért nem vették eddig észre. A krátert a Purdue Egyetem munkatársai fedezték fel – ezen az egyetemen dolgozott Amelia Earhart 1935–37 között.

A névadó, Amelia Mary Earhart a repülés amerikai származású női úttörője, az első jelentős női pilóta. Earhart bár 1928-ban csak utas volt, de nőként így is elsőként ő repülte át az Atlanti-óceánt. 1930-ban 291 km/órával női sebességi rekordot állított fel, majd 1931-ben 5624 méterrel női magassági rekordot ért el. 1932. május 20-án indult el egy kétmotoros Lockheed Vega repülőgéppel Új-Fundlandból (Kanada), hogy egyedül repülje át az Atlanti-óceánt. A repülés nem volt könnyű. Egyszer 900 métert zuhant a gép és pörögni kezdett, de sikerült elérni Írország partjait és sikeresen leszállni a 15 órás út után.

 
Magma hozta létre a Hold emberi arcát

A Hold felénk eső oldalán látható Viharok óceánja névre keresztelt óriási medencét valószínűleg nem egy aszteroida becsapódása hozta létre, hanem a Hold mélyéből származó magma kitörése. A felfedezésről 2014 őszén számoltunk be.

Earhart 3200 kilométeres női távolsági rekordot is felállított. Következő hőstetteként 1932. augusztus 24-25-én átrepült az Amerikai Egyesült Államok felett: Kaliforniából indult és New Jersey-be érkezett. Az út bő 19 órát tartott, ami szintén rekord volt. 1935-ben az első pilóta volt, aki Hawaiiból Kaliforniába repült egyedül. Még abban az évben megállás nélküli repüléssel elsőként tette meg a Los Angeles és Mexikóváros közötti utat, majd néhány héttel később az első repülést Mexikóváros és Newark között (New Jersey).

Earhart negyvenévesen fogott élete legnagyobb vállalkozásába: ő akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed gépével, Fred Noonan navigátor társaságában 1937. június 1-jén Miamiból indultak útnak. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát és Délkelet-Ázsiát, egy hónappal később már Pápua Új-Guineán jártak. Az út utolsó harmada a Csendes-óceánon vezetett, de a pontatlan térképek miatt ez ígérkezett a legnehezebbnek – emlékezett az útra egy korábbi írásában a mult-kor portál.

Earhart és navigátora 1937. július 2-án indult útnak a négyezer kilométerre fekvő, alig két kilométeres Howland-sziget felé. A tengeren két kivilágított amerikai hajó szolgált útjelzőként számukra, a szigetnél egy harmadik hajó horgonyzott, hogy rádión navigálja őket. Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később arra panaszkodott, hogy rossz a rádiókapcsolat. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte, ezután a kapcsolat megszakadt. Earhart eltűnt. Hiába kereste 66 repülőgép és 9 hajó, nem találtak semmit, sem roncsokat, sem üzemanyagfoltot a víz felszínén.

Két holdból egy maradt

Korábban két holdja is volt a földnek – állítja két svájci kutató. A nagyobb holdba egy kisebb, 1300X500 kilométeres, különös formájú alakzat csapódhatott be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.