Mínusz 249 fok is lehet a Holdon

A NASA űrszondájának adatai szerint a Hold északi pólusának örök sötétségbe burkolózó krátereiben találhatók a Naprendszer leghidegebb pontjai.

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondájának Diviner nevű műszere szerint a Hold északi pólusi térségében található kráterek hőmérséklete egy téli éjszakán akár a mínusz 249 Celsius fokot is elérheti - adta hírül a BBC.

"A Naprendszeren belül a Holdon találhatók a legszélsőségesebb hőmérsékleti viszonyok" - mondta David Page, a Kaliforniai Egyetemen munkatársa, aki a júliusban üzembe helyezett Diviner vezető kutatója.

A műszer megfigyelései szerint míg a déli félteke legsötétebb krátereinek legalacsonyabb nyári hőmérséklete elérheti a mínusz 238 Celsius fokot, addig a téli napforduló felé közeledve az északi pólus krátereinek belső hőmérséklete akár mínusz 249 Celsius fokig süllyedhet.

"Úgy tudunk valamit lehűteni, hogy kiiktatunk minden lehetséges hőforrást. Ezeket a pólusközeli krátereket pedig nem éri közvetlen napfény, a leghidegebbeket még közvetett sem" - tette hozzá a szakember.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.