Sok vizet találtak a Holdon

Jelentősebb mennyiségű vizet talált a Chandrayaan-1 indiai műhold a Holdon. A tudományos szenzációt bővebben a Science magazin ma megjelenő összeállításából ismerheti meg a nagyközönség. Nagy jelentőségű dologról van szó, amit az is jelez, hogy ezzel kapcsolatban a NASA fontos bejelentést tesz ma este. A washingtoni eseményen Carle Pieters, a Brown Egyetem Hold-szakértője beszél majd.

Az indiai műholdat tavaly októberben lőtték fel, egészen augusztus végéig jól működött, azóta megszűnt a Hold felszíne fölött 200 km-rel keringő műHolddal a kapcsolat, amely tizenegy műszert vitt magával.

Információink szerint az indiai űrszonda mellett a Cassini és a Deep Impact nevű űrszonda méréseinek elemzéséből is az következik, hogy az eddig csupán valószínűsített holdi víz nagyon is létező anyag. A vízre a sarkok környékén bukkantak, de hogy milyen mennyiségben, azt pontosan nem lehet tudni.

Az amerikaiak az idén júniusban lőttek fel egy szondát a Hold felé, fedélzetén az LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) nevű szondával, amely a tervek szerint október kilencedikén csapódik a Holdba. A felvert porfelhő vizsgálatával szeretnék kideríteni, hogy van-e vízjég a holdi sarki kráterek mélyén. A kérdés, úgy tűnik, már eldőlt.

Az eseményről szintén beszámoló The Times szerint a felfedezés nyomán megvalósulhat az az  álom, hogy két évtizeden belül egy Hold-bázist hozzanak létre,  emberi személyzettel.

A tudósok régóta remélték, hogy a Holdon van víz, s ezt  felhasználhatják majd az űrhajósok ivásra, illetve (a vizet oxigénre  és hidrogénre bontva) a légzésre, valamint az üzemanyag-szükséglet  biztosítására.

Számos tanulmány megjósolta, hogy a Holdon, a sarkok környékén, a kráterekben lehet jég - de mindeddig erre nem sikerült bizonyítékot találni. Az indiai űrszondán elhelyezett NASA-műszer, egy speciális spektrométer viszont eleve arra lett kifejlesztve, hogy a Hold felszínén, illetve a felszín alatt lévő ásványok elektromágneses sugárzását észlelve a víz után kutasson. Ez volt a Chandrayaan-1 (az első indiai Hold-misszió) egyik legfőbb célja - ennek ellenére a tudósok szerint az eredmény meglepetésnek számít. Az pedig kimondottan váratlan felfedezés, hogy még ma is keletkezik víz a Föld kísérőjén.

Az indiai irányítóközpont a múlt hónapban elveszítette az űrszonda felett az ellenőrzést, s így rákényszerült, hogy a tervezettnél előbb nyilvánítsa befejezettnek küldetését: ám a különböző berendezések ekkorra már továbbították adataikat a Földre. S egy tudós szerint amit megtudtak, az "a leglelkesítőbb áttörés legalább egy évtizede..."

This image of the Earth was taken by ISRO’s Chandrayaan-1 mission while on its way to the Moon on 29 October 2008, at 08:00 CET (12:30 Indian local time). The image was obtained by the Terrain Mapping camera (TMC), one of the 11 instruments on board, and shows the Southern coast of Australia depicted from a height of 70 000 km. REUTERS/ESA/Cluster/Handout. NO COMMERCIAL OR BOOK SALES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.