galéria megtekintése

Kövesse velünk élőben egy űrhajó haláltusáját

2 komment


Nyusztay Máté

Közeleg a vég a Csuri üstökös körül 3 éve keringő Rosetta űrszonda számára. Az Európai Űrhivatal műholdját csütörtök este letérítik a pályájáról, magyar idő szerint péntek dél körül csapódik be, de előtte még történelmet ír.

Péntek délután fél egykor szomorú véget ér az Európai Űrhivatal Rosetta űrszondájának 12 éves küldetése. A műhold, amely immár három éve tanulmányozza közelről a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstököst, most örökre elhallgat. A szondát csütörtök este letérítik a pályájáról, majd örök nyugalomra helyezik a fagyott égitest egyik sötét vermében (a pontos menetrendet cikkünk végén olvashatják - a Szerk.). A szonda 13 órán át zuhan irányíthatatlanul, majd becsapódik a harmónia egyiptomi istenségéről, Ma'atról elnevezett területen. A Gizmodo cikke szerint a Rosetta jégsírjában marad mindörökké - pontosabban mindaddig, amíg az üstökös meg nem semmisül (ami akár évmilliárdokat is jelenthet), vagy amíg az univerzum semmivé nem foszlik.

Az üstökösvadász 2014 augusztus 6-án ért a Csurihoz, az űrkutatás történetében elsőként randavúzott egy üstökössel. A Csurinak becézett kométát azóta követi Nap körüli pályáján a mikrobusz méretű űrhajó. A találkozás után a Rosettáról levált a Philae leszállóegység, amely - több malőr után - sikeresen landolt az üstökös sziklás-jeges felszínén. A Philae-vel korábban hosszú időre megszakadt a kapcsolat (majd szeptember elején örökre elhallgatott), de addig felbecsülhetetlen értékű felvételeket készített. és számos olyan jelentős felfedezést tett, amelyek felülírhatják a földi élet kialakulásáról alkotott elméleteinket:

 
A Philae felfedezései

A Philae felfedezései bőven kárpótoltak a küldetés kezdeti kudarcaiért: a szonda jéggé fagyott vízmolekulákat, nehézhidrogént és nagy mennyiségű oxigént is talált az üstökösön, sőt még széntartalmú, szerves molekulákat is. A szenzációs felfedezések a földi élet külső eredetét bizonyíthatják. (A lander felfedezéseiről itt írtunk részletesebben: >>>)

A Rosetta küldetését többször meghosszabbították, de miután a Csuri egyre távolodik a Naptól - jelenleg már 850 millió kilométerre jár -, a szonda elemei kezdenek lemerülni, és esély sincs a feltöltésükre.

A Rosetta az utolsó óráiban sem lesz tétlen, szó szerint halálra dolgozza magát: becsapódásáig az eddigi legrészletesebb felvételeket készíti leendő sírhelyéről. Sőt, az űrkutatás történetében először, alkalma lesz beleszagolni az üstökösből párolgó gázokba is.

A szonda haláltusáját élőben izgulhatjuk végig az Európai Űrhivatal honlapján, bár happy endre senki se számítson: a küldetés befejezéséről a Rosetta nem küld jelzést, egyszerűen megszakad vele a kapcsolat.

Élő közvetítés:

A Rosetta utolsó napja (magyar idő szerint, 40 perces késleltetéssel):

Szeptember 29, 14:30-18:30. Az ESA videóközvetítésében tudósok tartanak kiselőadásokat a küldetés eddigi eredményeiről.

Szeptember 29, 22:50. A Rosetta letér a pályájáról - azaz ütközési pályára áll - és spirálban ereszkedni kezd.

Szeptember 30, 09:55. A szonda kamerájának felvételei alapján végrehajtják az utolsó pályakorrekciókat, pontosítják a becsapódás idejét és helyét.

Szeptember 30, 12:30-13:40. Élő közvetítés a Rosetta utolsó órájáról.

A Rosetta sírhelye
A Rosetta sírhelye
ESA

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.