galéria megtekintése

Keringés közben nyomtatna űrhajókat az Archinauta

3 komment

Ny.M.

A Made In Space küldte az első 3D nyomtatót a Nemzetközi Űrállomásra, most emelik a tétet.

Öt éven belül képesek leszünk az űrben, keringés közben gyártani űreszközöket egy Szilícium-völgyben működő startup cég szerint. A Made In Space nem a levegőbe beszél: ők küldték az első 3D nyomtatót a Nemzetközi Űrállomásra tavaly szeptemberben.

A vállalat most arra készül, hogy egy második nyomtatót is Föld körüli pályára állít. Az ambiciózus Archinauta projektre – melyet a Northrop Grumman és az Oceaneering Space Systems vállalatokkal közösen indítottak – húszmillió dollárt adott a NASA. Az Archinauta lényegében egy robotkarokkal és nyomtatókkal felszerelt, űrben keringő gyártóplatformot jelent.

 

A tervek szerint 2018-ban már keringés közben demonstrálnák a rendszer képességeit: nagy, összetett struktúrák gyártását és összeszerelését – nyilatkozta a Space.com-nak Andrew Rush, a Made In Space elnöke. 

Archinauták munka közben: a tervek szerint műholdak napelem paneljeit is keringés közben szerelnék össze
Archinauták munka közben: a tervek szerint műholdak napelem paneljeit is keringés közben szerelnék össze
Made In Space

"Jelenleg a földön építünk űreszközöket, és elég drága és bonyolult rakétákkal lőjük ki azokat. Most olyan infrastruktúrán dolgozunk, aminek segítségével az űrben építhetünk különféle rendszereket" – mondta egy múlt heti sajtóértekezleten Steve Jurcyk, a NASA űrtechnológiai részlegének vezetője. Ennek a platformnak segítségével a NASA és magán űrvállalkozások nyersanyagokat, valamint különböző alkatrészeket – szenzorokat, elektronikát, elemeket – juttatnának fel az űrbe.

.

A platformra erősített robotkar pedig ezeket társítaná az űrben 3D-s nyomtatási technológiával előállított alkatrészekkel – mondta a Northrop Grumman vezető tervezője. Így többek között műholdak napelempaneljeit, később akár teljes űrjárműveket is felépíthetnének.

Amennyiben az Archinauta sikeres lesz, forradalmasíthatja az űripart. A mérnököknek nem kellene többé olyan struktúrákat tervezniük, melyek kibírják a kilövés gyötrelmeit (a Föld gravitációját, a rázkódást vagy a kilövéskor keletkező hanghullámokat).

Az első 3D-nyomtató az űrben
Az első 3D-nyomtató az űrben
Made In Space

A 2018-ra tervezett éles teszt lesz ebben az első lépés; ha sikerül, akkor kibővítik a gyártási kapacitást, és további robotkarokkal szerelik fel a rendszert.

A tervezők a végleges Archinautát 3 karral képzelik el, melyek szinte bármilyen keringő űreszközhöz tudnak csatlakozni, azokat javítani, fel- vagy leszerelni komponenseket. Ezzel a Föld körül keringő, használaton kívüli űreszközök (repülők, műholdak) újrahasznosítása és az irdatlan mennyiségű űrszemét – jelenleg kivitelezhetetlen – feltakarítása is lehetővé válna. 

Felfújható űrhotel
A Bigelow felfújható űrhoteljének terve
A Bigelow felfújható űrhoteljének terve
Bigelow Aerospace

Áprilisban indulhat a Nemzetközi Űrállomásra a Bigelow Aerospace új modulja: egy felfújható "szobával" egészítik ki az ISS-t. A modult – ami felfújva 4X3 méteres lesz – a SpaceX Dragon teherűrhajójával bocsátják fel, majd egy robotkarral csatlakoztatják az állomáshoz. A Bigelow már két prototípust bocsátott fel, a 4 méteres Genesis modulok azóta is az űrben keringenek. Ha a tavaszi küldetés is sikerrel jár, az tovább csökkentheti a kilövési költségeket, elsősorban az üzemanyagon spórolhatnak.

A cég ennél is grandiózusabb terveket szövöget: űrhoteleket állítanának Föld körüli pályára, majd a Holdon létesítenének egy szintén felfújható bázist.

(Forrás: Space.com)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.