galéria megtekintése

Munkahelyek tízmillióit vehetik át a robotok

4 komment

NOL

A mesterséges intelligencia rohamos fejlődése hamarosan azt fogja eredményezni, hogy a robotok majdnem minden munkát elvégeznek majd helyettünk: egy friss felmérés szerint a következő 30 évben több tízmillió munkahelyen vehetik át a hatalmat.

A Google önjáró autója
A Google önjáró autója
Reuters

- Közeleg az a korszak, amikor a gépek majdnem minden feladatot jobban fognak tudni teljesíteni, mint az emberek - idézte a Phys.org online szaklap Moshe Vardit. A texasi Rice Egyetem információtechnológiai intézetének igazgatója szerint - aki egy mesterségesintelligencia-kutatásról szóló kerekasztal-beszélgetésen szólalt fel - ezért már most fel kell tennünk a kérdést: mit fogunk akkor csinálni mi, emberek? Vardi szerint mindig lesz ugyan némi igény az emberi munkaerőre, de a lehetőségek drasztikusan beszűkülhetnek, így "senkinek a hivatása nem lesz biztonságban, akár férfi, akár nő. Vajon képes lesz a világgazdaság 50 százalék fölötti munkanélküliséghez alkalmazkodni?"

 
Útakadály-jelző robot az Ahmedabad-Delhi autópályán
Útakadály-jelző robot az Ahmedabad-Delhi autópályán
Amit Dave / Reuters

Az automatizálás már az elmúlt 40 évben is forradalmasította az ipari szektort, növelve a termelést és csökkentve a foglalkoztatottságot. A foglalkoztatási ráta az Egyesült Államokban a nyolcvanas években tetőzött, azóta folyamatosan csökken, ami ráadásul stagnáló bérekkel párosul a középosztályban.

Wayan Sumardana indonéz mérnök saját gyártású robotkarral bütyköl
Wayan Sumardana indonéz mérnök saját gyártású robotkarral bütyköl
Nyoman Budhiana / Reuters/ANTARA

Jelenleg több mint 200 ezer ipari robot működik az USA-ban, a számuk folyamatosan nő. Arról nem beszélve, hogy manapság a kutatások a gépi intelligencia növelésére irányulnak, amiben igen látványos előrelépés történt az elmúlt húsz év során. Moshe Vardi szerint jó okunk van feltételezni, hogy ez a fejlődés a következő 25 évben is hasonlóan drámai lesz.

Számításai szerint az Egyesült Államokban a következő negyed században 10 százalékkal kevesebb sofőrre lesz szükség az önjáró autók elterjedése miatt.

A gépek hajnala

A davosi Világgazdasági Fórumon nyilvánosságra hozott prognózis szerint 2025-re 67 milliárd dollárra emelkedhet a robotikai befektetések volumene. Összehasonlításként: 2000-ben még csak 7,4 milliárd, 2010-ben már 15,1 milliárd dollárt fektettek az ágazatba, tavaly az összeg már elérhette a 27 milliárd dollárt.

A prognózis szerint 2025-ben a legnagyobb összeget - több 24 milliárdot - az ipari robotok fejlesztésére költenek, a katonai és kereskedelmi célokra 17-17, míg a személyes felhasználásra 9 milliárd dollárt.

Forrás: Boston Consulting Group, Bank of America Merril Lynch.

Bart Selman, a Cornell Egyetem professzora szerint a félautonóm vagy teljesen független rendszerek 2-3 év múlva bemasíroznak a társadalmunkba.

A döntéseket egyre inkább robotautók és -teherautók, felderítő drónok és teljesen automatizált kereskedelmi rendszerek, házi robotok és intelligens asszisztensek hozzák majd helyettünk.

Egyfajta szimbiózisban élünk majd ezekkel a gépekkel, megtanulunk majd bízni bennük és együtt dolgozni velük - jósolta Selman professzor.

Jóslata alátámasztására Selman dermesztő számokkal dobálózott: a mesterségesintelligencia-kutatás 50 éve alatt 2015-ben messze a legnagyobb összegeket fektettek be az ágazatba az Egyesült Államokban, az élen olyan óriáscégekkel, mint a Google, a Facebook, a Microsoft és a Tesla. Egyedül a Pentagon 19 milliárd dollárt kért a kongresszustól intelligens fegyverrendszerek fejlesztésére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.