galéria megtekintése

Viharos táncot járnak a bekávézott méhek

1 komment


Palugyai István

A koffein nemcsak a mi agyunkat turbózza fel, hanem a méhekét is. Maga a tény már ismert volt a kutatók előtt, ám az még homályos, vajon a laboratóriumi körülmények között bebizonyított képesség hogyan érvényesül a méhkaptárban.

A virágos növények 55 százalékának nektárjában van valamennyi koffein, ezért a méhek sok helyütt töltekezhetnek energiával.

Megdolgoznak az adagjukért
Megdolgoznak az adagjukért

A Sussexi Egyetem kutatói érdekes kísérletet végeztek el. Két méhcsoportot hozzászoktattak két nektárral töltött tartályhoz. Az egyikben ugyanannyi koffeint raktak, mint amennyit általában a növények tartalmaznak. A koffeintartalmú edényhez szokott rovarok jóval gyakrabban látogatták táplálékukat, mint a másik tartályt annak méhei. Ráadásul, miután a tartály kiürült, még azután is napokig próbáltak rájárni, amit a másik etetőnél ugyanilyen esetben nem tapasztaltak.

 

Amellett a koffeintartalmú nektárt fogyasztó méhek viharos táncot jártak. Tudjuk, hogy a méhek egyfajta, potrohrázogató tánccal adják a kaptárban társaik tudtára, hol milyen nektárt találhatnak. Minél többször rázzák magukat, annál több kalóriát ér a táplálékforrás.

A kísérletben lévő koffeintartalmú nektár azonban nem tartalmazott több cukrot, mint a másik, de a koffeintől felértékelődtek a méhek számára.

A növényeknek tehát evolúciós szempontból hasznos volt, hogy több koffeint termeljenek, hiszen több méhlátogató a növény számára pollenjeinek nagyobb elterjedését, így a faj fennmaradását jelenti.

A méheknek azonban ilyen megközelítésből a koffein úgy tűnik, hogy – a kis izgalmi állapoton túl – nem sokat nyújt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.