Antibiotikus műfog háromdimenziós nyomtatással

Kihúzták a fogát? Sebaj, fogásza nemsokára nyomtathat önnek egy újat, ami ráadásul távol tarthatja fogaitól a szuvasodást előidéző baktériumokat!

A fogpótlás régi, meglehetően kellemetlen technikáit egyre újabbak váltják fel, többek között a digitális szkenner és a háromdimenziós nyomtató. Mindezek javuló száj higiénét is jelentenek.

Andreas Hermann a holland Groningeni Egyetem kutatója kollégáival egy olyan antibiotikus műanyagot fejlesztett ki, mellyel háromdimenziós nyomtatással készülő, baktériumoknak ellenálló műfog, vagy fogszabályzó állítható elő.

Ehhez a New Scientist szerint a kutatók baktériumölő hatású kvaterner ammóniumsókat ágyaztak hagyományos fogászati polimer gyantákba.

A kvaterner ammóniumsók mikrobaellenes hatásukat a baktériumok enzimreakcióinak bénításával, a sejtmembrán áteresztőképességének megváltoztatásával fejtik ki.

Az anyag, mely az emberi sejtekre nem volt hatással, háromdimenziós nyomtatóban ultraibolya fény hatására megkeményedik és a legkülönbözőbb formában állítható elő. Az anyagot a kísérletekben hat napon át nyál és szuvasodást okozó Streptococcus mutans baktériumok keverékének vetették alá, ám ez utóbbiak 99 százaléka elpusztult, míg a kontroll anyag a mikróbáknak csupán egy százalékát ölte meg.

A fejlesztők az anyagot hosszabb ideig tartó próbáknak vetik még alá, valamint megnézik, hogy reagál a fogkrémek hatására, valamint ellenőrzik keménységét, mielőtt engedélyeztetik és a piacra dobják.

 

 

NOLBLOG
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.