galéria megtekintése

Több embert öl meg a szelfi, mint a cápák

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 19. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Az Urálban két férfi kézigránáttal a kezében szelfizett. Hogy figyelmetlenségből vagy hetvenkedésből mozdult el a pecek, már nem derül ki. Ez lett az utolsó pózolásuk. 2014-et a BBC a szelfi évének nevezte, az idei már a szelfihalottak éve lehet.

Oroszországban különösen rájárt a rúd a mobilos önfotósokra. Júniusban egy egyetemista halt meg, amikor egy moszkvai hídról függeszkedve nyomta meg a gombot. Legutóbb pedig egy 17 éves fiú zuhant le egy háztetőről, miközben Instagram-profiljára akarta feltölteni a képet. Ez az „addig jár a korsó” közmondást példázta, mivel korábban már egy halom szelfiképe készült magas épületek tetején. Az orosz belügyi tárca minderre figyelmeztető kampánnyal reagált, s veszélyt jelző táblákat helyezett ki.

De Amerikában sem kevesebb az őrült. Nemrég egy férfi azt akarta megörökíteni, hogy épp nyakon lövi magát. Túl jól sikerült...

A Mashable hírportál szerint idén eddig tucatnyian váltak a szelfi áldozatává, többen, mint a cápáknak. De ha már az állatoknál tartunk, az egyik coloradói nemzeti park hatóságai bezárták a létesítményt, mivel a látogatók olykor akár 3 méternél is közelebb nyújtogatták szelfibotjaikat az állatokhoz, többek között medvékhez. A Yellowstone pedig figyelmeztetést adott ki, miután a vadőrök öt esetben is szelfibotjaikkal túl közel merészkedő turistákat döfködő bölényeket láttak.

 

Egy esküvői torta formájú ausztrál sziklát legutóbb kerítéssel zártak körbe, hogy megállítsák az esküvői fotó készítésére vállalkozó gyakorlatlan hegymászók tömegét.

De vajon miért kockáztatja ennyi ember az életét egy fotóért? A profi fotós, Lee Thompson, aki a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor tetején engedéllyel készített magáról vírusszerűen a világot bejárt szelfit utazási irodájának reklámozására, mindezt csupán hősködésnek tekinti, és úgy véli, a pár perces hírnévért egyre veszélyesebb szelfiket készítők tömege lassan ellenőrizhetetlenné válik.

Pár perces hírnévért kockáztatnak
Pár perces hírnévért kockáztatnak
Mohamad Azakir / Reuters

Az Ohio State University pszichológiai kutatása szerint – melyet több száz, közösségi médiára szelfik tömegét feltöltő emberrel készítettek – kiderült, hogy köztük több pszichopata és narcisztikus személyiség volt. Sajnos a mobilgyártók is ráültek erre a divatirányzatra, és az Asus egyik új, nagy teljesítményű kamerával bíró modelljét ZenFone Selfie-re keresztelte. Ennek veszélyét felmérve, a francia piacon a készülék marketingkampányát egy az oroszokéhoz hasonló plakátkampány kísérte, mely a szelfizés kockázataira hívta fel a figyelmet.

– A történelem örök visszatérés. A tragikus sorsú mai szelfizők ugyanabba halnak bele, mint a világ első szelfizője, Narcissus, aki az erdőben vadászat közben megszomjazva inni akart egy folyó vizéből.

A víz tükrében megpillantva önmaga arcát ott maradt, mert beleszeretett a fiúba, akit látott. Magához akarta ölelni, s a végén a folyóba veszett. A mai szelfizők digitális Narcissusok, akiket a modern élet termel ki – mondja Csepeli György szociálpszichológus.

– Magányosak, bizonytalanok, nincs, akinek tükrében önmagukat meglássák. Így marad a mindig náluk lévő okostelefon,

mellyel lefényképezik magukat. De hiába teszik ezt naponta többször is, a sorsuk nem lehet más, mint Narcissusé. Az embernek ma éppen úgy valódi társ kell az élethez, mint kellett már az ókorban is. Nem lesz ez másképp a jövőben sem. Az öngyilkos szelfizők ezt nem értették meg, s azok sem értik, akik a nyomukban járnak – fejti ki lapunknak a professzor.

Sajnos egyelőre nem tűnik enyhülni a kockázatkedvelő mobilozók szelfikedve, amit a YouTube videójának sikere is mutat. A darun függve, oroszlán, cápa vagy vonat előtt készült „25 legveszélyesebb szelfi”-t eddig 20 millióan töltötték le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.