galéria megtekintése

Lajhárban Budapest a legjobb

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 17. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Volt sikeres üzletember, dolgozott az oktatás területén, de világéletében valami különleges foglalkozásra vágyott. Anthony Sheridan a nyugdíjba vonulása óta járja az európai állatkerteket, és egy általa kidolgozott szempontrendszer szerint összehasonlítja azokat. 

Sheridan a kellőképp sikeres üzletemberek életét élte, megbecsült polgáraként szűkebb lakhelyének, Hertfordshire grófságnak. Megyei tanácsosnak is megválasztották, sőt, az oktatási bizottság tisztes tagjaként is gyakran hallatta hangját. Később több iskola és egyetem kormányzásába is belekóstolt a patinás London School of Economics diplomájával elektronikai vállalatát évtizedekig igazgató úriember. Különösen a statisztika érdekelte, szerette az egyes dolgokat összehasonlítani.

Aztán 2007-ben nyugdíjba ment, de sosem kedvelte a csendes otthoni ücsörgést. Aktív ember volt világéletében, utazni szeretett, és vonzódott mindenhez, ami szokatlan. Kiválóan beszélt németül, sőt, kissé franciául is, ami, valljuk be, nem szokásos a brit korona alattvalói körében. Nyugdíjazása után pedig új kihívásra vágyott, amit egy számára váratlan területen meg is talált. Felkereste a londoni állatkert igazgatóját.

 

Gyerekkorában sokat járt ott, de a látogatás ezúttal egy mind jobban körvonalazódó ötlet körül forgott: hogyan lehetne statisztikai módszerekkel összehasonlítani az európai állatkerteket? Ez vezette a híres berlini állatkertbe is, s a két igazgatóval való megbeszélés után már tisztán látta, hogy valami teljesen új vállalkozás előtt áll. A végső pontot az i-re aztán az EAZA elnökénél való vizitálás tette. Az európai állatkerteket összefogó szakmai szervezet elnöke nemcsak üdvözölte Sheridan tervét, hanem tevőleges támogatást is nyújtott.

Anthony Sheridan
Anthony Sheridan
Földi D. Attila / Népszabadság

Mint a budapesti állatkertben a napokban tartott előadása után elmondta, az állatkertek barátjaként mindenhol nyitott kapuk fogadták, olyan adatokat kapott meg, amelyeket más nem. Nyolc év alatt hatszáz látogatást tett százhúsz állatkertben. A munka a négy éve megjelent, majd két éve javított kiadásban napvilágot látott könyv (What Zoos Can Do? – Mit tehetnek az állatkertek?) formájában csúcsosodott ki, mely a kontinens vezető létesítményeinek a tudományos összehasonlítását adta.

Az ebben szereplő toplista azóta évente frissül, és mára a folyton bővülő, jelenleg negyvenféle kritérium alapján összeállított rangsor általánosan elfogadott referenciával bír; a német média például az állatkertek Michelin guide-jaként említi. Az első listában még csak 80 kert adatai szerepeltek, a legutóbbi viszont már 28 ország 113 zooját hasonlítja össze. A siker titkáról beszélgetve Sheridan megemlíti németnyelv-tudását, ami – mivel a nagy európai állatkertek fele német nyelvterületen található – sokat segített.

Az értékelésnél szereplő szempontok között elsőként a látogatói élmény szerepel, amelyet a kifutók minősége, az állatok jóléte, környezetük gazdagítása, a vegyes, több fajt bemutató kifutók és az ikonikus, kedvenc állatfajok megléte jelent. Emellett a természetvédelem-fajmegőrzés, a szemléletformálás-nevelés, valamint a kutatás, végül a menedzsment és a szervezeti tényezők nyomnak sokat a latban.

A munkához Sheridan úr kérdőíveket készített, melyeket az igazgatók töltöttek ki – az értékelő a velük folytatott beszélgetéseket különösen fontosnak tartja.

A legutóbbi, idei listán már a műemléki épületek is szerepelnek: ennek fontosságáról a budapesti állatkert példája győzte meg.

Az erősségekről és hiányosságokról az értékelő általában egy legalább nyolcórás séta során győződik meg. A legfontosabb faj az elefánt, a gorilla, a jegesmedve, a zsiráf és a csimpánz, s ez a rangsor évek óta lényegében változatlan. A legfrissebb toplistába a nagyok közé egyetlen kisemlősként a szurikáta tudott csak bekerülni.

A maximális pontszámhoz az is elengedhetetlen, hogy az állatkert évente legalább háromezer órát tartson nyitva, ami a télen korán sötétedő skandináv és északbrit állatkerteknél nehezen oldható meg. A látogatók száma alapján négyféle lista készül, az A listán az évente egymilliónál több látogatóval büszkélkedő kertek szerepelnek, a B-be a félmillió, a C-be pedig a negyedmillió fölötti látogatót számláló kertek jutnak be. Mindent egybevéve a budapesti létesítmény a Sheridan személyes kedvencének is számító bécsi, valamint a lipcsei és zürichi állatkert által vezetett harmincas élbolyban, a londonit vagy az amszterdamit megelőzve, jelenleg a 14.

A nyíregyházi állatkert a C listán holtversenyben az első helyen áll,

de ugyanitt Szeged a 26., Veszprém pedig a sereghajtó Pozsony előtt a 33. A második osztályt képviselő B listán 37 intézmény szerepel, köztük Lisszabon, Varsó, Helsinki vagy Róma állatkertje. Kelet-Európából összesen tíz létesítmény került a három listára, ezek felét az éllovas Prágával együtt cseh állatkertek képviselik.

Sheridan szerint a budapesti állatkert erőssége a sok ikonikus állatfaj és a csodálatos történelmi épületek mellett a botanikai gyűjtemény és 18, télen is élményt nyújtó belső kifutó, no meg a Nagysziklába álmodott Varázshegy. Anthony Sheridan külön is kiemeli a gorillákat és a koalát, az óriásvidrákat, a Nagy-tó látványát a pelikánokkal, a Pálmaházat és az Afrikai Szavannát,

de azt is, hogy máshol talán nem is látható ennyi lajhár, mint nálunk.

A fejlődéshez persze beruházások kellenek. Mint mondja, az általa vizsgált állatkertekben az elmúlt hat év alatt 1,4 milliárd eurós fejlesztés valósult meg. Az irányt a holland arnhemi magánállatkert 1988-ban átadott hatalmas, fedett trópusi csarnoka szabta meg, melyet azóta több hasonló követett. (Ilyen lesz a budapesti Biodóm is.) Tavaly a fő mérföldköveket a 160 millió euróba került vadonatúj párizsi állatkert, a Bécsben 10,5 millióért átadott, Ferenc József Földnek nevezett látványos jegesmedve-kifutó és az 55 millió eurót kóstáló wroclawi Afrika-csarnok jelentette – egyébként ez utóbbi növelte meg Európában legjobban a látogatóforgalmat.

Idén kisebb a fejlődés, talán csak a Chesterben nyíló Sziget-projekt emelkedik ki, ahol

négy indonéz sziget állatvilágát modellezik 52 millió euróért.

Fontos viszont, hogy a németek kidolgozták az állatkerti állatok minimális tartási feltételeinek szabályrendszerét, mely minden német nyelvű intézményre vonatkozik majd. Ezt egyébként az állatkertek mellett a hatóságok, de az állatkerteket gyakran kritizáló civil csoportok közreműködésével munkálták ki.

Sheridan gyakran említi az állatkertellenes lobbit. A különböző szervezetek együttese többnyire nem a zook létezése, csak az esetenként tapasztalható rossz tartási körülmények ellen tiltakozik, és sok esetben igaza van.

A most kidolgozott német szabályrendszernek például az elefántok, zsiráfok vagy jegesmedvék kifutói sok helyen nem felelnek meg. Persze vannak, akik egyáltalán nem bírják elviselni a fogságban lévő jószágok látványát.

Ez azonban a véglet, ők azok, akik nem ismerik el az állatkertek fontos szerepét a szemléletformálásban és az ismeretek egyedülálló bővítésében. Sheridan úr azonban ismeri az összes kifutót Európában, tudja, mi az elfogadható, a méltányos, az általános és a kiemelkedő. Konferenciákra jár, állandóan tanul és találkozik a szakemberekkel.

Az állatkertek feladatai szerinte változóban vannak, egyre nagyobb a fajmegőrzési, természetvédelmi üzenet fontossága, az erre jutó pénzek nőnek.

A magánállatkertekben nagy figyelmet fordítanak a szórakozásra, több a látványos állatshow.

Ez utóbbiak nem függenek annyira az állami forrásoktól, de nem is publikálják pénzügyi adataikat vagy hosszú távú terveiket. Igaz, a színvonal sok helyen, mint a Belgium ma legnagyobb látványosságának tekinthető Pairi Daiza állatkertben, egészen kiemelkedő. Itt a belépődíj is magas, de ez nem látszik a látogatók létszámán. Bécsben viszont hét év alatt felére, a napijegyek árának két és félszeresére vitték le az éves bérletek árát, ami óriási növekedést hozott, a bérletesek száma már százhúszezer körül jár.

A híres koppenhágai eset (amikor az állatkerti szakemberek elaltatták és az oroszlánokkal nyilvánosan megetették Mariust, a létszám felettinek nyilvánított egészséges fiatal zsiráfot) szerinte csak rövid időre befolyásolta az állatkertekkel kapcsolatos hangulatot. Sheridan egyébként a zsiráfokat különösen kedveli, és – bár megértette a fiatal zsiráf elaltatásának tudományos szempontjait – úgy véli, egy ilyen állatot nem lehet úgy kezelni, mint egy kísérleti egeret.

A közvéleményt is figyelembe kell venni, az pedig bizonyos állatokat fontosabbnak tart.

Sheridan munkája sok esetben már életmentő. A ljubljanai létesítmény érdekében találkozott a helyi politikusokkal és a sajtóval. Meggyőzte őket, hogy nem kezelik megfelelően az állatkertet. Ennek hatására több pénzt kapnak, új kifutók épülnek. Duisburgban is segített, amikor a szociális gondok miatt legatyásodott városnak elfogyott a pénze, az alkalmazottakat sem tudták már kifizetni. A botrány közepette az egyik német tévé készített vele egy interjút, amelyben elmondta, mennyivel kevesebb forrást kap a zoo, mint más német városokban. Az interjút követően az igazgató felhívta, és örömmel újságolta neki, hogy megkapták a támogatást.

A jövő állatkertje Sheridan úr szerint mindenekelőtt innovatív, mint a már említett Pairi Daiza, mely néhány év alatt a más állatkertektől teljesen különböző elemekkel megkettőzte a látogatók számát, ami jelenleg évi 1,6 millió. Vagy a torinói Bio park, amely a nyári meleg alatt megcsappanó érdeklődők kedvéért óriási és a látogatóknak ingyenes uszodát nyitott, nagy sikerrel.

Sheridan a könyveiért és előadásaiért kapott pénzt egy vietnami gibbonvédelmi programnak adja,

s büszke rá, hogy 40 ezer euró gyűlt már össze e célra. Az évi nyolcvan-száz napra rúgó állatkerti utazásait saját pénzből állja, bár a helyszínen ma már az állatkertek látják vendégül. A távollétek pontos számát firtató kérdésre mindenesetre csak annyit mond sóhajtva: kérdezze a feleségemet!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.