galéria megtekintése

Politikusok és értelmiségiek a hűtlenkedő házasok társkeresőjén

10 komment

Veres Dóra
NOL

Dr. Kákosy Csaba, egykori gazdasági miniszter is az AshleyMadison.com felhasználója volt. Lapunk birtokába jutott a hűtlenkedő házasok társkeresőjének adatbázisa, mely szerint volt LMP-s képviselő, FTC-s focista, pszichiáter, újságíró, egyetemi tanár, nőgyógyász, ügyvéd és neves üzletemberek is igénybe vették a társkereső szolgáltatásait.

„Hét éve nem számítok már közszereplőnek, befektetőként dolgozom. Sok internetes projekt kerül elém, és meg szoktam vizsgálni, hogy egyes oldalak hogyan működnek, milyen az üzleti modelljük. Így sok oldalra regisztrálok, hogy megismerjem, hogyan épülnek fel. Arra, hogy ide is regisztráltam volna, konkrétan nem emlékszem” – nyilatkozta a Blikknek Dr. Kákosy Csaba, akinek neve szerepel az AshelyMadison.com netre kiszivárgott adatbázisában.

Lapunk is megszerezte a társkereső magyar felhasználóinak adatait, egészen pontosan azokét, akik fizettek az AshleyMadison.com szolgáltatásaiért. 2009 júniusa és 2015 júniusa között összesen 1183 tranzakciót bonyolítottak le. Több név többször is feltűnik, sokan vannak azonban, akik mindössze egyetlenegyszer fizettek. Hogy pontosan mennyit költöttek a magyarországi felhasználók, nem lehet tudni, sok esetben a pénznem sem egyértelmű, de általánosságban elmondható, hogy a többség néhány tízezer forintot fizetett, és akadt olyan is, aki több mint 55 ezret utalt át azért, hogy cseveghessen az általa szimpatikusnak ítélt többi felhasználóval. A rendelkezésre álló információk alapján a Kákosy Csaba nevű felhasználó 11 600 forintot fizetett az Ashley Madison oldalán.

Noha a listán főleg férfiak szerepelnek, akad néhány nő is. Ez meglepő, és arra enged következtetni, hogy bizonyos férfiak a feleségük vagy az édesanyjuk bankkártyájával fizették be az összeget, hiszen az Ashley Madison úgy működik, hogy a férfiak kreditvásárlás után tudják felvenni a kapcsolatot a hölgyekkel, akik viszont teljesen ingyenesen használhatják a szolgáltatást.

 

Ugyan csak felületesen ástuk eddig bele magunkat a hatalmas adatbázisba, már igazolódni látszik Annalee Newitz, a Gizmodo újságírójának néhány nappal ezelőtti elemzése is, aki arra jutott, hogy az öt és fél millió állítólagos női profilból gyakorlatilag nagyon kevesen kommunikáltak a férfiakkal, és a többség nem is használta az oldalt a regisztrálás után.

Sokan még azt is hagyták, hogy az iPhone vagy Android okostelefonról elérhető alkalmazás hozzáférjen a GPS-adatokhoz
Sokan még azt is hagyták, hogy az iPhone vagy Android okostelefonról elérhető alkalmazás hozzáférjen a GPS-adatokhoz
Mark Blinch / Reuters

Felmerül a kérdés, kivel cseveghettek akkor a félrelépni vágyó férfiak? A válasz nem túl meglepő: közel tízezren hamis, ashleymadison.com-os e-mail címmel regisztráltak, közülük kilencezren női profilt hoztak létre. Ezt alátámasztja Doriana Silva is, aki 2012-ben beperelte munkáltatóját, a szóban forgó céget, amiért annyi portugál nyelvű hamis profilt kellett létrehoznia, hogy megsérült a keze. Az Ashley Madison akkor visszautasította a vádakat, végül a felperessel peren kívül megegyeztek. Ugyancsak árulkodó, hogy a második leggyakrabban előbukkanó IP-cím az Ashley Madison saját hálózatáé volt. S miközben  több mint 11 millió férfi használta a társkereső chatszolgáltatását, csupán 2409 nő élt ezzel a lehetőséggel.

S noha a kártyás tranzakciók, teljes nevek és pontos címek összevetésével nagy valószínűséggel azonosítani lehet a valós magyar felhasználókat, a teljes bizonyossághoz a pontos bankkártyaadatokra is szükség lenne.

A fővárosból regisztráltak a legtöbben

Budapestről 8016-an regisztráltak az AshleyMadison.com-ra, s más településen az ezret sem érte el a felhasználók száma. Debrecenből 821-en, Győrből 747-en, Kecskemétről pedig 612-en iratkoztak fel a hűtlenkedő házasok társkeresőjére.

Krasznay Csaba kiberbiztonsági szakértő, a Balabit Security munkatársa szerint Magyarországon még csak most fog kiborulni a bili. Az Egyesült Államokban és Kanadában már egy hete áll a bál, többen lelepleződtek, köztük Noel Biderman, a cég alapítója is, és a 19 Kids and Counting című, a TLC-n futó konzervatív valóságshow egyik szereplője, Josh Duggar.

Itthon még csak a napokban kezdték elemezni az adatokat, várhatóan pár napon belül derül majd ki több ismert emberről, hogy az oldal felhasználója volt. Mint azt a szakember elmondta, a gyanakvó élettársaknak nem érdemes az interneten fellelhető, az e-mail címek leellenőrzésére szakosodott weboldalon keresgélni, mert azok ugyancsak visszaélhetnek a megadott mailcímekkel és a keresgélő adataival is.

Ha valaki valóban tudni szeretné, hogy párja rajta van-e a listán, a legegyszerűbb szemtől szemben megkérdezni. Szakértő nélkül a szintén a netről letölthető torrent fájllal senki nem megy semmire.

A szerencsétlenül járt ügyfelek már semmit sem tehetnek, maximum okulhatnak a történtekből. Krasznayt meglepte, milyen sokan regisztráltak be a valódi, általuk nap mint nap használt e-mail címükkel, amely pillanatok alatt beazonosíthatja az embereket. Az is nagy hiba volt, hogy sokan hagyták, hogy az iPhone vagy Android okostelefonról elérhető alkalmazás hozzáférjen a GPS-adatokhoz, így még a cím is elérhetővé vált – ezt azonban a felhasználók bármikor kikapcsolhatták volna.

Mint mondja, a legnagyobb hibát azonban nem a társkereső kuncsaftjai követték el, hanem az Egyesült Államokban és a Kanadában működő hatóságok, amelyek nem ellenőrizték, hogy a 19 dollárért kínált teljesprofil-törlés nem következett be. „Ráadásul egyetlen szolgáltatónak sincs joga pénzt kérni az adatok végleges törléséért, így ezt is észre kellett volna venniük” – mondja Krasznay Csaba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.