galéria megtekintése

Beelőzte a Jobbik határvédelem-ügyben a Fideszt

13 komment


Fekete Gy. Attila

A Jobbik az Alaptörvény hatodik módosításával hatalmazná fel a kormányt arra, hogy humanitárius katasztrófa megelőzésére és elhárítására is bevethesse a honvédséget. Így a migrációs nyomás fokozódása esetén részben vagy egészen lezárhatná például az ország határát, és lőhetne is a határsértőkre. Bűncselekménnyé nyilvánítanák a tiltott határátlépést, s akit e bűncselekményért elítéltek, nem kaphatna menedékjogot Magyarországon.

A humanitárius katasztrófával fenyegető helyzet megelőzése, elhárítása érdekében Magyarország határainak katonai védelme, bizonyos személyeknek az országba történő bejutásának a megakadályozása érdekében a Jobbik úgy egészítené ki az Alaptörvénynek a Veszélyhelyzetről rendelkező 53. cikkelyét, hogy az alapján

lehetőség nyílna „a határok Magyar Honvédség általi részben vagy egészben történő lezárására és folyamatos őrzésére".

Álláspontjuk szerint a veszélyhelyzet egyik formája az úgynevezett humanitárius katasztrófa is. Eddig az Alaptörvény csak „az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében" tette lehetővé a veszélyhelyzet kihirdetését, és ezzel összefüggésben a sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedések bevezetését a kormány számára.

 

A Jobbik az elképesztő számú migráns tömegek Magyarországra érkezésében látja egy humanitárius katasztrófa lehetőségét és veszélyét.

„Az elmúlt hónapokban fokozódott a nyomás mind a hivatalos szervekre, mind a lakosságra azzal, hogy a kormány által eddig tett intézkedések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, mivel az emberáradat megállítására képtelenek voltak. Sajnálatos módon az érintett határszakaszra vezényelt rendőrök nem képesek megállítani a beáramlást, amelynek mértéke az elmúlt hetekben még jelentősen fokozódott is", írják Alaptörvény-módosító javaslatuk indoklásában.

Javaslatukkal a veszélyhelyzet fenti okokból történő kihirdetése esetén Magyarország határainak fokozott katonai védelméhez szükséges alkotmányos felhatalmazást kívánják megteremteni. E felhatalmazás megadása esetén már „a honvédelemről szóló törvény alapján a honvédség alkalmazhatja a rendelkezésére álló kényszerítő eszközöket."

Azt pedig már a ma hatályos törvény is kimondta, hogy „a fegyveres szolgálatot teljesítő katona jogosult és köteles fegyvert használni az általa őrzött, védett létesítmények biztonságát veszélyeztető, bárki részéről elkövetett támadás vagy az őrzött objektumba, lezárt területre történő jogellenes behatolás megakadályozására, az élete vagy testi épsége ellen irányuló, az őrzött létesítmények biztonságát veszélyeztető, vagy az őrzött objektumba, lezárt, védett és biztosított területre való jogellenes behatolás esetén".

E javaslat elfogadása a gyakorlatban azt jelentené, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével és a humanitárius katasztrófának minősített migrációs nyomás esetén, amennyiben a kormány a honvédséget is szükségesnek tartja bevetni, úgy egyszersmind automatikusan felhatalmazza, sőt utasítja a katonákat, hogy

lőjenek mindenkire, aki  jogellenesen megkísérel az ország területére lépni.

Kezdeményezte a Jobbik a 2007-ben elfogadott Menedékjogról szóló törvény módosítását is. Javaslatuk értelmében a jövőben nem lehetne menekültként elismerni azt a külföldit, akinek magyarországi tartózkodása súlyos veszélyt jelenthet a nemzetbiztonságra vagy az ország közrendjére, továbbá akit az idegenrendészeti hatóság a közbiztonság vagy a közrend sértése, veszélyeztetése – különösen jogellenes határátlépés bűntette - miatt kiutasított.

S, hogy meglegyen a kiutasításhoz szükséges ok, a radikális párt javasolja a Büntető Törvénykönyv kiegészítését. Önálló bűncselekményként nevesítené a jogellenes határátlépést. Alapesetben (amikor valaki csak szimplán megszegi a határ rendjével, őrzésével és a határforgalommal összefüggő tiltó és korlátozó rendelkezéseket) vétségnek minősülne a tiltott határátlépés, ami egy év szabadságvesztéssel lenne büntethető.

Három év börtönt is kaphatnának ugyanakkor azok, akik csoportosan, és ötöt, akik dolog elleni erőszakkal (például a határzár megrongálásával), avagy fegyveresen, illetve felfegyverkezve sértik meg az államhatárt.

Csütörtökön (késő este) benyújtott törvényjavaslataival a jobbik beelőzte a Fideszt és a kormányt. Mind a kabinet, mind a kormánypárt korábban többször hangoztatta már, hogy meg kívánják teremteni a határ jogi védelmét. Kérdés, hogy a Jobbik javaslatait el tudják e fogadni.

Információink szerint a Fidesz egy olyan megoldáson gondolkodik, amelyhez nem kellene módosítani az Alaptörvényt. Abból indulnak ki, hogy mivel az Alaptörvény nem sorolja fel tételesen, békeidőben mire használható fel a Magyar Honvédség, ezt alkotmányosan szabályozhatják akkor magában a Honvédelmi törvényben.

Bárhogy is döntenek végül, az Alaptörvény és a sarkalatos törvények módosításához a Fidesznek nincs kétharmada. Balról aligha kap az eddig vázolt, a Jobbikéhoz nagyban hasonlító elképzeléseihez kellő támogatást. A Jobbik pedig – lévén most épp nála a kommunikációs előny – nyilván benyújtja a számlát a támogatásért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.