galéria megtekintése

Kelenföld az új Keleti

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 28. számában
jelent meg.


Boda András
Népszabadság

Megerősített rendőri ellenőrzést vezettek be a Kelenföldi pályaudvaron az Ausztrián át Münchenbe tartó vonatok indulása előtt: úgy tudjuk, szerdától vezényeltek ki a szokásosnál is több egyenruhást a pályaudvarra. Az intézkedés nem váratlan, mert az utóbbi napokban egyre több menekült próbálta kikerülni Kelenföldön a Keleti pályaudvaron már korábban bevezetett szigorú ellenőrzést.

Mint emlékezetes, a Keleti pályaudvaron már nyár elején peronzárt vezettek be a Németországba induló vonatoknál, azaz csak azokat engedték felszállni a szerelvényekre, akiknek jegye és személyi okmánya is rendben volt. Ezt a kontrollt többen már korábban is próbálták kijátszani: a vonatra nem a Keletiben, hanem a müncheni járat első megállóhelyén, Kelenföldön szálltak fel.

A rendőrök már a peronra sem engedik fel Kelenföldön a menekülteket
A rendőrök már a peronra sem engedik fel Kelenföldön a menekülteket
Móricz-Sabján Simon

Az utóbbi napokban, hetekben viszont – az állomáson dolgozók és munkatársaink tapasztalatai szerint is – érzékelhetően mind többen próbálták alkalmazni ezt a megoldást. Annak ellenére is, hogy a vonatra feljutó menekültek többségét, ha korábban nem, a határnál leszállítják a szerelvényről a magyar vagy az osztrák rendőrök.

 

Abban, hogy a kelenföldi kerülővel százszámra próbálkoznak a menekültek, szerepet játszik az is: bizonyosan akadnak olyan, a helyi viszonyokat már kitapasztalt migránsok, akik – ellenszolgáltatásért vagy anélkül – segítik társaikat a jegy megvásárlásában, és elkísérik őket Kelenföldre.

Ami biztos: hétfőn este körülbelül 30-40 menekült várt a kelenföldi pályaudvaron a müncheni járatra, és többeket kísért egy férfi, aki aztán jegyet adott nekik. Őt nem sokkal később már a Keleti pályaudvarnál kialakított tranzitzónában láttuk újra.

Míg a hét elején még zavartalanul felszállhattak a menekültek a Nyugatra tartó vonatokra, csütörtök délelőtt már esélyük sem volt erre. Már húsz perccel a müncheni járat érkezése előtt tucatnyi készenléti rendőr állt a peronon, közülük ketten kutyával. Kivétel nélkül igazoltatták a peronra igyekvő menekülteket. Ottjártunkkor csak a vonat indulása előtti percekben nyolc menekültet „fordítottak vissza”.

Kétharmad utasítja el a menekültek befogadását – Románia megerősíti a szerbekkel közös határát

A FIDESZ KDNP SZAVAZÓI a Jobbik támogatóinál is nagyobb arányban gondolják úgy, hogy a menekültek veszélyt jelentenek Magyarországra – derül ki a Republikon Intézet kutatásából. A kormánypárt híveinek 79 százaléka nem engedné be az országba a migránsokat, míg a jobbikosok 71 százaléka válaszolt így. Elutasító az MSZP szavazóinak 64 százaléka is. Egyetlen párt sincs, amelynek táborában többen lennének, akik befogadnák a menekülteket, mint ahányan veszélyként tekintenek rájuk. A DK szavazói közül viszont 38 százalék látja úgy, hogy az országnak kötelessége lenne befogadni a menekülteket. A teljes népességben csak 19 százalék gondolkodik így, kétharmad elutasító. (Munkatársunktól)

NEM A LEGROSSZABB DÖNTÉS született – így összegezhetők a menekülteket segítők reakciói azután, hogy Tarlós István főpolgármester bejelentette: két héten belül megszüntetik a pályaudvaroknál lévő tranzitzónákat, és csak egy működik majd tovább, az is új helyen, a Verseny utcában, az egykori bolhapiac területén. Matyasovszky-Németh Márton, a Migration Aid sajtófelelőse elmondta: jobb lett volna, ha a Nyugati pályaudvar mellett alakítják ki az új zónát, hiszen oda érkeznek Szegedről a menekültek. Ezzel együtt – tette hozzá – a Verseny utca is jól megközelíthető, és mivel közel van a Keleti pályaudvarhoz, annyiban mindenképpen jó választás, hogy véget vethet a vasútállomásnál kialakult már-már tényleg tarthatatlan állapotoknak. Matyasovszky-Németh Márton kitért arra is: érdemes lenne megfontolni, hogy a pályaudvarokon legalább fogadópontok működjenek tovább. Kérdésünkre elmondta, a városvezetés eddig is egyeztetett velük, s az ígéretek szerint az új tranzitzóna kialakítása során is elmondhatják észrevételeiket. (B. A.)

A BUKARESTI HATÓSÁGOK megerősítik a román–szerb határ védelmét – jelentette be a belügyi tárcát is vezető román miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Gabriel Oprea semmilyen konkrétumot nem közölt, csupán azt fejtegette hosszan, hogy jobban összehangolják a nemzetbiztonsági feladatokat ellátó intézmények működését, és a „veszélyzónában” növelik a határvédelem kapacitását, beleértve az éjszakai megfigyelésre is alkalmas mobil egységekét. A miniszterelnök-helyettes megállapította: Romániában egyelőre nem érezhető migrációs nyomás, viszont a kormány meg fogja vizsgálni, hogy szükség van-e „az infrastruktúrája preventív jellegű fejlesztésére”, illetve a fogadóállomások kapacitásának növelésére. (Bukaresti tudósítónktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.