galéria megtekintése

Pistorius fegyverarzenált rendelt a gyilkosság előtt

1 komment


Veres Dóra
NOL

Harmadik hete tart Oscar Pistorius pere. A fegyverszakértő beszámolt arról, hogy a futóbajnok a gyilkosság előtt  egy kisebb háború megvívásához elegendő fegyvert rendelt tőle.

A per tizenegyedik napján két tanút hallgatott meg a bíróság. Sean Rens fegyverszakértő és kereskedő megerősítette a Pistorius volt barátnője, Samantha Taylor által korábban elmondottakat, miszerint a paralimpikon rajongott a fegyverekért. Rens megmutatta Pistorius kötelező fegyverviselési tesztjét, amelyből kiderült, hogy az atléta pontosan tudta, milyen esetekben használhatja a fegyverét.

Arra a kérdésre például, hogy ha betörnek hozzá, és látja, hogy a tolvajok elviszik a tévéjét, lőhet-e, a futó azt felelte, nem, mert ilyen esetben nem lenne veszélyben az élete. Ha azonban fegyvert szegeznének rá, akkor más lenne a helyzet, és lelőhetné a betörőt.

Pistorius rajongott a fegyverekért
Siphiwe Sibeko / Reuters
 

A fegyverszakértő azt is elmondta, hogy megtanította Pistoriusnak, hogyan kell a házat biztonságosan végigpásztázni, ha gyanús hangokat hall, és megemlítette azt az esetet, amiről Pistorius 2012 novemberében írt Twitterén. A futó különös zajra lett figyelmes, és a kiképzésen tanult módon fegyverrel kutatta át a házát, de kiderült, hogy csak a mosógép zúgott.

Rens arról is beszámolt, hogy az atléta a Smith & Wesson 500-as pisztolya mellé még hat másik fegyvert rendelt, ám ezek a gyilkosság miatt már nem kerültek kiszállításra.

Második tanúként Bennie van Staden bűnügyi fotóst szólították. Pistorius ügyvédje, Barry Roux azt akarta bizonyítani, hogy az általa készített fotók már nem az eredeti állapotokat rögzítették, mert a rendőrök összejárkálták a helyszínt, és néhány tárgyat el is mozdítottak, ám a fotós ezt cáfolta, mondván a képein látható a fotók készítésének dátuma és pontos ideje.

A tárgyaláson újra bemutatták az áldozatról készült felvételeket, Reeva Steenkamp édesanyja, June nem is bírta nézni, elhagyta a termet.Kedd reggel Bennie van Staden meghallgatásával folytatódott a tárgyalás. Pistorius ügyvédje, Barry Roux ma sem bánt kesztyűs kézzel a tanúval, megpróbálta ellentmondásokba kényszeríteni a rendőrség bűnügyi helyszínelőjét, miközben lépésről lépésre sorra vette a gyilkosság helyszínén készült fényképeket.

Azt akarta bebizonyítani, hogy a bemutatott képeket Van Staden nem egyedül készítette, hanem a nyomozást vezető Motha rendőr alezredes is vele volt. Ezt alátámasztja az egyik kép, melyen egy kék sebészkesztyűs kéz látható, Roux állítása szerint ezt Motha rendőr alezredes készítette, és arról kérdezte a tanút, ki viselte a kesztyűt, de Van Staden azt válaszolta, mivel magát a képet nem ő készítette, így nem is szeretné kommentálni azt.

A tizenkettedik napon a fényképeké volt a főszerep
/ Reuters

Ma meghallgatták Chris Mangena századost, aki húsz éve szolgál a dél-afrikai rendőrségnél. Mangena március 7-én szállt be a nyomozásba. Mint elmondta, az ajtó kivizsgálására kérték fel, valamint a golyók ütötte lyukakkal foglalkozott.

Március 8-án az ajtóval együtt tért vissza a tett helyszínére, és megállapította, hogy négy lövés dördült el, de csak egy golyót találtak a mosdóban. Véleménye szerint a vádlott a fürdőszoba ajtó előtt állt, amikor elsütötte fegyverét.

A lövések röppályáját lézeres műszerrel határozta meg a százados. A tárgyalás során a tanú részletesen elemezte Reeva Steenkamp sérüléseit, a hallottak sokkolták az áldozat édesanyját, June Steenkampet.

A szakértő elmondta azt is, hogy Pistorius a művégtagjával együtt 184 centiméter magas, anélkül 155 centi, a vállmagassága 156 centiméter, amikor viseli a protézisét, anélkül pedig 123 centi. Ez azért lehet fontos, mert egyelőre kérdéses, hogy Pistorius a lövések leadása előtt vagy után csatolta fel a műlábát.

A tárgyalást holnap folytatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.