galéria megtekintése

Informatika zárt ajtók mögött

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az évek óta érlelődő elhatározást most tettekre váltották a hannoveri CeBIT szervezői: az egykor Európa és a világ legnagyobb IT-seregszemléjének számító rendezvényből szikár szakmai kiállítást csináltak, megszabadulva nem csak a látogatók felétől, hanem a közönségcsalogató programok java részétől is.

Hogy az egyébként logikusnak tűnő lépés segíti-e a nagy múltú, de az utóbbi esztendőkben láthatóan a helyét kereső vásár túlélését, az egy alkalom után nem feltétlenül derül ki, a rendezők mindenesetre elégedettek az eredménnyel. Tavaly, amikor a CeBIT még deklaráltan a nagyközönségnek (is) szólt, több mint 400 ezer vendég fordult meg a korábban egy világkiállításnak is helyet adó vásárközpontban, és közülük 285 ezren a szűkebben vett szakmát képviselték, legalábbis papíron.

Az idei, március 10. és 14. között zajló vásárt már kizárólag a szakmának hirdették meg, és a megcélzott körből 210 ezren el is jöttek, ami szintén tekintélyes szám, ám a tavalyi látogatótömegnek alig a fele, és a 2013-as szakmai közönség 285 ezres létszámát is jelentősen alulmúlja. Az egy éve még négyezer fölötti kiállítóból is csak körülbelül 3400 maradt – ez még akkor is nagy visszaesés, a figyelembe vesszük, hogy a „mezei” (főként otthoni és esetleg kisirodai) felhasználókra célzó bemutatókat ezúttal eleve máshová desztinálták.

A CeBIT számára éppen az jelenti a legfőbb kihívást, hogy a tömegérdeklődésre számot tartó újdonságokat már két hónappal korábban a Las Vegas-i CES-en, illetve februárban a barcelonai World Mobile Congressen ellövik a gyártók, így a hannoveri vásár már főleg csak azoknak a látogatóknak (a tavaly látottak alapján leginkább német diákoknak és családoknak) jelent vonzerőt, akiknek a két másik helyszín túlságosan messze van. A CeBIT hagyományaihoz tartozik (és a rendezvény súlyát is mutatja), hogy a megnyitót a mindenkori német kancellár celebrálja.

 

Angela Merkel ezúttal David Cameron brit miniszterelnök társaságában nyitotta meg a vásárt (utóbbi a 2014-es díszvendég és partnerország Egyesült Királyság nevében volt jelen), és arról beszélt, ami egyébként a mostani seregszemle fő üzenete is volt: az informatika egyre nagyobb adattengert termel, illetve kezel, és a bődületes adatmennyiség értelmes felhasználása ugyanúgy egyre nehezebb, mint a magánszféránk megvédése az adathalászoktól, a politikának pedig az a feladata, hogy a jogi keretek megteremtésével korlátok között tartsa az adathasználatot.

Szakmaiság ide vagy oda, a tudósítások szerint a legnagyobb közönségsikert egy rúdon táncoló robot aratta, és a hírekbe többnyire olyan alkalmazások kerültek be, amelyeket nem ipari felhasználóknak szánnak. Ilyen volt például a Samsung Hello Mom programja, amely a magzatokról készült 3D-s felvétel könnyű feltöltését és okostelefonos megosztását szolgálja. Az androidos applikáció vezeték nélküli kapcsolaton rántja át az álló-vagy mozgóképeket az ultrahangkészülékről, és azonnal felajánlja a facebookos megosztás vagy a YouTube-feltöltés lehetőségét (apró szépséghiba, hogy a szoftvert már a tavaly novemberi Medica szakkiállításon bemutatták).

Szintén jól fogadta a közönség az Audi James 2025 nevű megoldását („a jövő kormánya”), amely egyrészt képes átvenni a vezetést a sofőrtől (automatikusan), ha azt észleli, hogy a vezető telefonál, SMS-ezik vagy egy e-mailt fogad, másrészt a kezelőszerveket – akár a kormányt is – át tudja alakítani az aktuális használati módnak és vezetési stílusnak megfelelően. A nagy gyártók láthatóan hamar megbarátkoztak a vásár új pozíciójával, és minden teret átadtak az üzleti szoftvereknek, illetve hardvereknek.

Az egyik látványos változás az ismeretlen nevű (de egy-egy szakterületen nyilván jó renoméjú) cégek elburjánzása, a másik pedig a standok átalakítása: azok az IT-cégek, amelyek – mint a már említett Samsung, vagy a Microsoft – konzumer termékkínálattal is rendelkeznek, azt a Ce-BIT-en szinte eldugták a látogatók elől, és csupa olyasmit tettek a kirakatba, amelynek a mibenlétéről az egyszerű látogatónak nem sok fogalma lehetett. Az eleve üzleti informatikában utazó SAP viszont éppen fordított utat járt be: egyebek között egy olyan alkalmazással rukkolt elő, amely digitális videoelemzésekkel, a játékosok folyamatosan figyelt fizikai jellemzőihez és a csapattaktikához egyaránt igazodó egyéni felkészülési tervek készítésével segíti a brazíliai világbajnokságra készülő német válogatottat.

Magyarok Hannoverben

A magyar, de német leányvállalattal is rendelkező Kürt Zrt. számára a CeBIT úgyszólván hazai pályának számít. A vállalat ezúttal a LogDrill nevű realtime adatelemző megoldást mutatta be, amely a Big Data méretkategóriájú adatállományokban is képes azonnali eredményeket produkáló, vizuálisan megjelenített elemzéseket végezni.

Áttételesen volt jelen a vásáron az Itware K .: ez a vállalkozás fejleszti a mobilalkalmazások készítéséhez használt egyik népszerű fejlesztőkörnyezetet, az APPaware-t, amellyel a magyar cég német partnere készített úttörő – és a CeBIT-en is sikeresen szereplő – alkalmazást a Wolfsburg futballcsapat szurkolói számára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.