galéria megtekintése

Tuti infó a mászókabizniszről

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 18. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Ha új életet kezdhetnék, játszótereket építenék szerte Magyarországon. Nem írnék én egy sort sem, hanem sok-sok mászókát ácsolnék, hintát és libikókát, fából. Ugyanis igen nagy pénz van a mászókabizniszben. Komolyan mondom. Tuti üzlet. Elmondom a titkot, de nehogy Simicska úr fülébe jusson, mert akkor nekünk annyi. Lecsap a libikókákra, ráül a pénzre, és akkor kampec, oda a biznisz.

Szóval a minap kimentem a hortobágyi vadasparkba, ahol egy rokonszenves fiatalember bemutatta egy majdnem kétmilliárd forintos „ökoturisztikai megaberuházás” terveit. Először egyetemistának néztem, aki egyszer majd ebből akar írni szakdolgozatot, ezért smúzol ott a helyi fejesekkel. De kiderült, hogy éppen azok smúzolnak vele. Merthogy ő volt a díszvendég: Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

 

Vele jártuk körbe a vadasparkot, s közben figyelmes lettem egy táblára, amelyen ez állt: „Játszótér építése”, és alatta ez a felirat: „Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatás összege: 7.845.003 forint”.

Darabonként 800 ezer forintba került egy darab mászóka 2013-ban. Nyolcmillió forint. Tíz mászókára. Fából. Nem viccelek. Kicsit ideges lettem, mert most akarok kocsit venni, s láttam egy használt, de jó Saabot 800 ezer forintért. Nem hittem, hogy ennyi pénzért egy darab mászókát is vehetnék. Svéd acél helyett. Fából.

De sétáltunk tovább, és akkor megláttam egy másik táblát, amin meg ezt olvastam: „Foglalkoztató tér építése”. Ez állt alatta: „Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság Kormánya által az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott támogatás összege: 14.894.970 forint”. Néztem, hogy hol van a komplexum. De csak egy faházikót láttam, amelynek mindössze három fala volt. A negyedik oldala nyitott volt, s belül voltak padok. Asztalok. Persze fából. Ja, és láttam egy kemencét is. Remélem, nem fából. Ez került 15 millió forintba 2013-ban. Egy faház, ami oldalról nyitott.

S megint ideges lettem,mert 15millió forintból ma akár két családi házat is vehetünk Hortobágy faluban. Két nagy házat udvarral és garázzsal. Erre föl ott az a faházikó a vadasparkban, fészernél nem nagyobb, és belekerült 15 millióba.

Nem bírtam ki, hogy Rácz Andrásnak oda ne szóljak: „Hát nézze már, államtitkár úr, mi a búbánat került ezen a házikón 15 millióba?”. Erre azt mondta, hogy nem tudja, mert nem ő az illetékes. Megnyugtattam, hogy nem hivatalosan kérdezem, de egyszerű, józan ésszel föléri ezt? Csak hümmögött. S azt mondta, kérdezzem meg „a helyi illetékest”. Majd rámutatott egy kedves, mosolygós arcú nőre, mondván, „ő biztosan tudja”.

De nem tudta. Az a nő a Hortobágyi Nonprofit Kft. egyik vezetője volt, s nem értette, hogy mit nem értek. Azzal érvelt, hogy „a házba be kellett vezetni a villanyt, a vizet, és az pénzbe kerül”. Kiszámoltam neki, hogy ha bevezetjük a villanyt és a vizet egy-egymillióért, fizetünk egy-egymilliót a faházikó mindhárom oldalára, egymilliót a kemencére, további egy-egymilliót az alapozásra és a tetőre, de még akkor is csak nyolcmilliónál vagyunk, pedig vastagon fogott a ceruza.

Nem tudtam meggyőzni. S ekkor eszembe jutott a játszótér. Hogy mi került azon nyolcmillió forintba?! Erre azt mondta, hogy „el kellett szállásolni a munkásokat, sőt a játszótér alá homokot is kellett hordani”. Majdnem lefejeltem a pusztát. Homokot?! Ja persze, így már értem: minden bizonnyal aranyhomokot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.