galéria megtekintése

„Zuhanunk!” – kiabálta a másodpilóta

11 komment

NOL

Megszólalt a kedden lezuhant német gép másodpilótájának egykori barátnője, aki szerint Andreas Lubitz említette neki kapcsolatuk során, hogy valami olyat szeretne tenni, ami „az egész rendszert” megváltoztatja.

A huszonhat éves egykori barátnő, Maria W. a Bildnek adott interjút. Ebben elmeséli, hogy Lubitz gyakran szenvedett rémálmoktól, a férfi viselkedése is megijesztette őt. „Egy nap olyasmit teszek, ami »az egész rendszert« megváltoztatja. És akkor a világ emlékezni fog a nevemre – idézte fel a nő Lubitz egyik tavalyi megjegyzését. – Soha nem tudtam, mire is gondol, de most már értelmet nyertek szavai” – tette hozzá a nő. Azt is elárulta a Bildnek, hogy Lubitz egyszer az éjszaka közepén felriadt az álmából, és azt kiáltotta: „Zuhanunk!”

Voltak lelki problémái, de jól titkolta őket
Voltak lelki problémái, de jól titkolta őket
Handout / Reuters

Az egyébként stewardess Maria W. szerint bár egykori párjának voltak lelki problémái, azt tudta, hogyan kell titkolnia őket mások előtt. Erről a titkolózásról tanúskodnak azok az összetépett papírok is, amelyeket Lubitz házában találtak, és arról szólnak, hogy a pszichiátriai kezelés alatt álló férfi nem is dolgozhatott volna a zuhanás napján. Szombaton a The New York Times megszellőztette azt is, hogy Lubitznak a pszichés problémai mellett a látásával is gondok voltak.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Nagy, szürke Opel
Vélemény
Díjazzuk!
Vélemény
Sámándob
Vélemény
Zavaros sajtó

A Germanwings pénteken közleményben tudatta, hogy a sajtóból értesültek az orvosi papírok létéről, soha nem látták őket.

Lubitz titkolózása még jól jöhet

a fapados légitársaságnak, jogi szakértők szerint ugyanis az anyacég, a Lufthansa százmilliós kártérítési perek elé néz, amelyeket azonban a titkolózásra hivatkozva megúszhat.

Az áldozatok azonosítása hetekig, de akár hónapokig is tarthat
Az áldozatok azonosítása hetekig, de akár hónapokig is tarthat
Eric Gaillard / Reuters

Lubitz március 24-én a francia Alpokban, a Alpes-de-Haute-Provence-ban lévő Barcelonette mellett a hegyekbe csapódott a Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatával. A fedélzeti hangrögzítő tanúsága szerint a másodpilóta szándékosan csinálta, amit csinált, percekkel a szerencsétlenség előtt zárva ki a járat kapitányát a pilótafülkéből és szakítva meg a kommunikációt a marseille-i légi irányítással. A fedélzeten lévő 150 ember – a 144 utas és a hatfős személyzet – közül senki nem élte túl a szerencsétlenséget. A gép darabjaira hullott. Rendőrségi közlések szerint a helyszínen eddig 400-600 testrészt gyűjtöttek össze. Az áldozatok azonosítása hetekig, de akár hónapokig is tarthat.

A Lufthansa pénteken bejelentette, hogy utasonként 50 ezer eurós fájdalomdíjat fizet az áldozatok hozzátartozóinak.

A hegyek megszállottja

Lubitz egyébként a szülővárosa, a montabauri LSC Westerwald repülőklub tagja volt. Az iskola egyik képviselője a BBC-nek megerősítette, hogy a másodpilóta korábban többször repült át a tragédia helyszíne felett vitorlázó repülőgéppel. Dieter Wagner elmondta, hogy Lubitz öt-hat éve járt utoljára az Alpokban, de látszott akkor is, hogy a hegyek szenvedélyes megszállottja.

Emlékezés az áldozatokra a szerencsétlenség helyszínén
Emlékezés az áldozatokra a szerencsétlenség helyszínén
Eric Gaillard / Reuters

A francia sajtó ennek kapcsán írja, hogy Lubitz kilencéves korában nyaralt szüleivel Le Vernetben, amely csak néhány kilométerre fekszik a kedden lezuhant gép roncsaitól. Ekkor még nem volt jele a tizenkilenc évvel későbbi összeomlásnak. A barátai és a szülei szerint Lubitz úgy viselkedett a vakáción, mint bármelyik normális kisfiú.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.